Meghátráló filozófusok

2011. december 2., péntek 04:00

Külföldi fórumokon azt állították, hogy Magyarországon a filozófusok szervezett üldözése zajlik, de nyílt sisakos vitára nem hajlandóak – írja a Magyar Nemzet pénteki száma.

Klaus-Michael Kodalle, a Német-Magyar Filozófia Társaság elnöke az októberben megrendezett német–magyar filozófuskonferencia előestéjére sajtóbeszélgetést kívánt összehívni a vezető német sajtó, valamint a magyarországi filozófusok képviselőinek jelenlétében. Meghívta Boros Jánost, az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatóját, aki elmondta, hogy nagyon szívesen vesz részt egy nyilvános, érveket felsorakoztató vitán. Vitapartnere lett volna Tengelyi László és Boros Gábor, akik viszont Boros személye miatt nem voltak hajlandóak vállalni a vitát. Tengelyi és Boros olyan filozófusok, akik Németországban keményen támadták a magyar kormányt az állítólagos filozófusüldözések miatt – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy Kodalle attól tartott, hogy Boros János lesz az, aki nem vállalja a vitát, mert Németországban sokat támadták. Ennek azonban az ellenkezője történt. A német filozófus által írt levélben az áll, hogy Tengelyi és Boros Gábor azzal indokolta távolmaradását, hogy Boros János a „személy” minősítésre sem érdemes, azaz nem beszélgetni kell vele, hanem el kell távolítani az útból. Klaus-Michael Kodalle elítélte a Tengelyiék fellépését és eltekintett a sajtóbeszélgetés megrendezésétől.

Jelenleg is folyik a nyomozás négy filozófiai pályázat ügyében, amelyek kapcsán az elszámoltatási kormánybiztos tett feljelentést. Budai Gyula a Magyar Nemzet tényfeltáró cikksorozata nyomán indított az év elején átfogó vizsgálatot hat filozófiai pályamű kapcsán, amelyek összesen közel félmilliárd forintot nyertek el a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kiírt pályázatokon abban az időszakban, amikor Magyar Bálint liberális oktatási miniszter felügyelte az intézményt.

További részletek a pénteki Magyar Nemzetben.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.