Meghalt egy férfi, miután fél napot váratták a Honvédkórház sürgősségijén

MN

2018. január 27., szombat 08:42, frissítve: szombat 12:20

Félnapi várakozás után vittek műtőbe egy férfit, akit gyermekei súlyos hasi fájdalmakkal kísértek a Honvédkórházba. Az 58 éves beteg másnap délelőtt meghalt – tudta meg a 24.hu.

A cikk szerint a férfinél 2017 augusztusában hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak, és az orvosok kemoterápiára küldték. Négy kezelésen volt túl, de október 23-án súlyos hasi fájdalmakra ébredt. A család kihívta az ügyeletes orvost, aki azt tanácsolta, menjenek be vele a kórházba, mert a mentő kiérkezéséig akár két órát is várhatnak. Az onkológus azt javasolta, hivatkozzanak rá a betegfelvételnél, hogy mielőbb ellássák.

Mint írják, az első vizsgálatra két óra várakozás után került sor; ekkor hasi röntgent és hasi ultrahangot végeztek. A férfi fél 4 körül már vért hányt, de még fájdalomcsillapítót sem kapott, estére pedig már 20 fölött járt a cukra.

Leánya 7 óra körül kiabálni kezdett az orvosokkal, hogy foglalkozzanak az apjával. „Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt” – mondta a nő. Édesapját 22.45-kor vitték a műtőbe, ekkor jöttek rá, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni. A férfi másnap délelőtt 11 óra után elhunyt.

„Jól tudták, hogy hibáztak, de a nővérek, az orvosok és a vezetőség fedezték egymást. A papírokat csak pénzért adták ki, és eleinte a boncolást sem akarták elvégezni” – mondta az elhunyt leánya.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A cikk szerint a kórház egészségügyi szervezési intézetének igazgatója a távollévő orvos igazgató nevében válaszlevelében azzal védekezett, hogy érkezésükkor már 29 beteg vizsgálatai folytak, akik között több súlyos állapotú is volt, illetve a vizsgálatok alatt, amíg a sürgősségi betegellátó centrumban tartózkodtak, még további 68 beteg került felvételre. Azt is írták, hogy a férfi áttétes daganatos állapotából kifolyólag menthetetlen volt, tehát az esetlegesen korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

Ugyanakkor a család jogászokhoz fordult, és büntetőeljárás indításán gondolkozik.

A cikk megjelenése után a sorozatos feljelentéseiről ismert Tényi István közölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nyomozó főosztályának életvédelmi osztályához fordult. Úgy véli, az ügyben fölvetődhet a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja, ezért indítványozta, hogy a tényállás tisztázása érdekében a rendőrség rendeljen el feljelentés-kiegészítést.

A 24.hu szerint a bejelentő az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.