Meghiúsult tender: a főváros beszámoltatná a BKV vezérigazgatóját

MNO

2008. február 19., kedd 18:27

A meghiúsult BKV-buszbeszerzési tender körülményeit vizsgáló felügyelőbizottsági (fb) jelentés megismerése után a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága meg kívánja hallgatni ez ügyben Antal Attila vezérigazgatót – erről ellenzéki indítványra, egyhangú szavazással döntött kedden délután a testület.
Bagdy Gábor (KDNP) másik két javaslatára – hogy a fővárosi közműcégek igazgatóságainak legyenek ellenzéki delegáltjai, illetve hogy a cégek felügyelőbizottságainak elnökeit az ellenzék adja – később térnek vissza. Ellenzéki és SZDSZ-es szavazatokkal, a szocialisták ellenében elfogadta a gazdasági bizottság Dancs Gábor (SZDSZ) azon javaslatát, hogy kérjék fel a BKV menedzsmentjét egy visszafogottabb, konzervatívabb kommunikációs stratégiára. A BKV kommunikációjának bírálatát is Bagdy Gábor vetette fel. Mint mondta, „megdöbbentette” őt egy szerinte „teljesen abszurd” hétfői BKV-nyilatkozat.

A BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesére utalva a politikus hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja a cég alkalmazottjának azon megnyilvánulását, miszerint „szakmai alapokat nélkülöző támadások érték a vezérigazgató urat és családját”. Az ellenzéki politikus szerint arra, hogy „szakmai alapot nélkülöző vagy nem nélkülöző támadások” érték-e Antal Attilát, „itt és most senki nem tud válaszolni”. Erre majd a vizsgálat tud választ adni – tette hozzá. A KDNP frakcióvezetője azért sem tartja szerencsének ezt a kijelentést, mivel ez alapján úgy tűnik, hogy ha most bárki rosszat mond a BKV-ra „az vagy rosszindulatú, vagy hülye”. Érdemes lenne elgondolkodni ezen a helyzeten – jegyezte meg. Dancs Gábor, aki közlekedési tanácsnok és a BKV fb tagja is, ehhez kapcsolódva megjegyezte, ő is úgy érzékeli, hogy „van egyfajta kommunikációs önmozgása a BKV-nak, ami, ha úgy tetszik, megregulázásra szorul”.

A politikus ennek jegyében indítványozta, a bizottság kérje fel a BKV menedzsmentjét, hogy a következő hetekben „konzervatív” kommunikációs stratégiát folytasson. „Ha ebből nem ért… , akkor majd megyünk tovább” – szögezte le a politikus, hozzátéve, hogy erre a lépésre „a vezérigazgató úr helyzetére tekintettel” is szükség van. Andó Sándor (MSZP), aki szintén tagja a BKV fb-nek, úgy vélte, hogy a vezérigazgató-helyettest is megilleti a véleményalkotás joga. Hozzátette, hogy az fb vizsgálatának lezárásáig nem kifogásolható az, ha a cég azt nyilatkozza, hogy szerintük rendben zajlott a buszbeszerzés. Ha pedig a vizsgálat az ellenkezőjét bizonyítja, az egy más kérdés – fűzte hozzá. A szocialista politikus közölte, hogy ez egy természetes és elvárható nyilatkozat a BKV részéről akkor, ha a vizsgálat ezt vissza is fogja igazolni. Somlyódy Csaba bizottsági elnök sem tartotta szerencsésnek a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettesének kijelentését. A szocialista politikus szerint azonban hibát követne el az önkormányzat, ha a gazdasági bizottság közvetlenül beavatkozna az ügybe. Így ugyanis az önkormányzat gyakorlatilag átvállalná a menedzsmenttől annak felelősségét – jegyezte meg.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja