Megígérték, de még halogatják az ingyenes bárányhimlőoltás bevezetését

Hiába okoz 1,8-1,9 milliárdos kiesést a fertőzés, továbbra sem tudni, mikor várható változás

,

2018. február 2., péntek 12:25, frissítve: péntek 12:31

Bár Lázár János már tavaly januárban beszélt a kormányinfón arról, hogy a kabinet nyitott a bárányhimlő elleni oltás ingyenessé tételére, illetve megkezdik az ehhez szükséges tárgyalásokat, mégis úgy tűnik, egyelőre jól hangzó ígéret marad. Legalábbis a bevezetés dátumáról az elmúlt immár több mint egy évben még mindig nem sikerült dönteni – tudta meg a Magyar Nemzet. Hazánkban a bárányhimlő adja a bejelentett fertőző betegségek felét. Az évi megbetegedések száma 28 800 és 52 600 közötti 1998-tól 2016-ig bezárólag, míg a kórházban ápolt betegek aránya 0,7–1,7 százalék között mozgott.

Lapunk még egy január eleji kormányinfón kért bővebb tájékoztatást a témában, miután az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) december végén úgy válaszolt, valóban ingyenessé és kötelezővé teszik a vakcinát a Nemzeti immunizációs program keretében, azonban arra nem tértek ki, mikortól számíthatnak a projekt megvalósulására a családok. Úgy tűnik, a bevezetés dátumáról azóta sem sikerült döntést hozni, ugyanis az Emmi csak az alábbi, már több alkalommal közölt válaszát ismételte meg: „A hazai védőoltási rendszer kibővítési lehetőségének vizsgálata jelenleg folyamatban van, amennyiben erről végleges döntés születik, tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”

Hogy miért késlekedik ennyit a szaktárca és a kormány, érthetetlen, hiszen éppen az Emmi hívta fel a figyelmet korábbi válaszában arra: egy 2017-es hazai elemzés rámutat, hogy az átlagos megbetegedési számtól függően 1,8-1,9 milliárd forint kiesést okozhat a bárányhimlő. Az összeg harmadát a direkt költségek, vagyis közvetlenül az egészségügyi ellátás költségei teszik ki, míg kétharmadát a munkából kiesett napok száma.

A vakcinák beadása a jelenlegi védőoltási naptárba úgy illeszthető a legjobban, ha az oltási sorozat két részletének beadása 15 és 18 hónapos életkorban, egy másik kötelező oltással egy időben történik. Az oltásnak azért van jelentősége, mert – bár a bárányhimlő általában enyhe lefolyású fertőzés – immunhiányos csecsemőknél életveszélyes is lehet. Az sem jár jól, aki felnőtt korban fertőződik meg, ugyanis a betegség lefolyása sokkal súlyosabb, mint a gyerekeknél. Okozhat akár életveszélyes szövődményeket is, és várandós nőknél is igen nagy kockázattal jár. Leggyakoribb szövődménye a bőr, illetve a lágy részek bakteriális felülfertőződése, amely akár véráramfertőzéshez is vezethet, ezenkívül neurológiai elváltozásokat: a kisagy, ritkábban az agyvelő gyulladását is okozhatja.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A bárányhimlőt a varicella-zoster vírus okozza, cseppfertőzéssel terjed, átviteléhez testi kontaktus nem szükséges. A vírus a hétköznapi használati tárgyakon, ruházaton is életképes, de leginkább belélegzés útján terjed: elég, ha 20–30 percig közös helyiségben vagyunk a fertőző beteggel.

Hazánkban 2015–2017 között önkormányzati programok indultak a bárányhimlő megelőzésére. Tavaly Kaposvár, Eger, legutóbb pedig Miskolc és Salgótarján döntött a támogatott védőoltási programról. A védőoltás Nemzeti immunizációs programba való bevezetése hozzávetőleg 1,5 milliárd forint költségterhet jelentene. Korábban megírtuk: Magyarországon egyes egészségügyi dolgozók a kanyaró elleni védőoltást kaphatják meg önköltség nélkül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.02.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.