Meglepő: az ÁSZ nem talál fogást Orbán kedvenc egyetemén - Magyar Nemzet

Meglepő: az ÁSZ nem talál fogást Orbán kedvenc egyetemén

2018. január 9., kedd 11:48, frissítve: kedd 14:40

Befejezte az Állami Számvevőszék a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pénzügyi ellenőrzését – jelentette be a testület, amely egy nappal ezelőtt rótta ki gigabüntetését a Jobbikra.

A számvevőszék nagyjából azonos időszakban, 2015 februárja és 2017 júniusa között ellenőrizte a két felsőoktatási intézményt, értékelése szerint pedig ég és föld a különbség kettejük elszámoltathatósága között.

A szorgos hangya

Az 50 milliárdos hazai és uniós forrásból felturbózott Nemzeti Közszolgálati Egyetemet (NKE) valódi eminensként mutatják be: közleményük szerint az NKE tartotta magát a korábbi ellenőrzéskor kiszabott ÁSZ-utasításokhoz, és teljesítette az előírt öt feladatot – igaz, ezek közül csak egyet tudott határidőn belül megoldani, kettőt pedig csak részben hajtott végre. A számvevőszék szerint a kormányfő kedvenc egyeteménél szabályszerűen jártak el.

 • A kontrollkörnyezet felülvizsgálata során a belső szabályzatokat módosították, elkészítették.
 • A rektor felülvizsgálta és aktualizálta a gazdálkodási jogkörök gyakorlásának eljárásrendjét tartalmazó szabályzatot.
 • A 2015–2020. évekre vonatkozó vagyongazdálkodási tervet elkészítették, a szenátus és a fenntartói testület elé terjesztették.
 • lntézkedtek a bérbeadási és átláthatósági szabályok kialakításáról, valamint a munkajogi felelősséggel kapcsolatos körülmények kivizsgálásáról.
 • Elmaradt viszont az egyetem ellenőrzési nyomvonalának kiegészítése, a hatásköri megbízások nyilvántartásának ellenőrzése és a nyomtatványok felülvizsgálata.

„Az egyetem a végrehajtott intézkedésekkel támogatta az elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást” – állapítja meg szinte elismeréssel a (korábbi fideszes) Domokos László vezette testület, hogy aztán a feltárt adminisztrációs mulasztások pótlására szólítsa fel az NKE-t.

A jelentés szerint tehát nagyjából minden rendben a közszolgálati egyetem forrásfelhasználásával.

Ez azért is érdekes, mert az Európai Bizottság már tavaly áprilisban – az éppen zajló ÁSZ-ellenőrzés idején – jelezte, hogy gyanúja szerint erősen túlárazhatták a helyi oktatásfejlesztési programokat.

Az NKE képzési projektje 17,5 milliárd forintnyi uniós támogatásból valósult meg, amelyből a beruházók lapértesülés szerint 400 milliót számoltak el catering- és reprezentációs keretként, 3,7 milliárdos képzési és terembérleti költséget könyveltek el, a projekt előkészítésére pedig papíron 900 milliót fordítottak.

Az sem utal transzparens helyzetre, hogy Hadházy Ákos LMP-társelnök bejelentése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal két ügyben is nyomozást folytat az egyetemmel szemben költségvetési csalás gyanúja miatt. Igaz, erre csak decemberben derült fény, a számvevőszék viszont már nyáron lezárta a vizsgálatot; az uniós forrást pedig talán ők sem tekintik közpénznek.

A gondatlan tücsök

Egészen más a helyzet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel: az ÁSZ közleményében emlékeztet arra, hogy két éve hozta nyilvánosságra az intézmény 2009–2013 közötti gazdálkodási ellenőrzését, a Liszt-egyetem viszont még 2017-ben sem hajtotta végre a számvevőszék által kijelölt feladatokat. Többek között:

 • a 2015 júniusában kinevezett kancellár nem biztosította a közpénzek szabályszerű, ellenőrizhető felhasználását;
 • nem gondoskodott arról, hogy az Állami Számvevőszék által korábban azonosított szabálytalanságok a jövőben ne forduljanak elő.
 • elmaradt a számviteli szabályzatok aktualizálása és a gazdálkodással összefüggő egyes szabályzatok elkészítése;
 • a kancellár továbbra sem működtette az egyetem kockázatkezelési rendszerét;
 • nem gondoskodott a gazdálkodási adatokon alapuló vezetői információs rendszer kialakításáról és működtetéséről;
 • nem intézkedett a belső ellenőrzés működési hiányosságainak megszüntetéséről.
 • a kancellár nem gondoskodott a 2015/2016-os tanévre vonatkozó térítési díjak, a hangszer- és a 2015. évi terembérbeadás díja önköltségen alapuló megállapításáról sem.

Az ÁSZ minden téren hiánypótlásra szólította fel az intézményt; a testület hozzáteszi, hogy az egyetemet fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma teljesítette a rá vonatkozó számvevőszéki irányelveket.

Drágul a sportcsarnok

700 millió forinttal drágul a közszolgálati egyetem sportcsarnoka: a költségek 5,6 milliárdról 6,3 milliárd forintra emelkednek – írja a Hír TV. Az áremelkedést a kiegészítő munkákkal magyarázza az intézmény az uniós közbeszerzési értesítőben közzétett tájékoztatóban. A sportcsarnokot és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket a miniszterelnökkel baráti viszonyt ápoló Garancsi István cége, a Market Zrt. építi.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.