Mégsem kapható a rotavírus elleni oltás

2018. március 3., szombat 07:47, frissítve: hétfő 11:26

Hiába ígérte néhány hete az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), hogy február végétől lehet majd kapni a rotavírus elleni RotaTeq-oltást, a szülők továbbra sem férnek hozzá a vakcinához – tudta meg a Magyar Nemzet.

Hiába érdeklődtünk több vidéki és budapesti gyógyszertárnál, lehet-e vásárolni az oltóanyagból, mindenhol azt a választ kaptuk, hogy nem, mert országos a hiány. Mindössze egyetlen fővárosi patikában közölték: Németországból tudnak rendelni, de három-négy nap, míg megérkezik, ára pedig – más patikákhoz hasonlóan – tizenötezer forint körül mozog.

Korábban lapunk számolt be arról, hogy átmeneti gyártói probléma miatt országos hiány mutatkozik az oltásból december közepe óta, és a hivatalos tájékoztatás szerint legalább március végéig nem is lehet kapni. Azért nagy probléma ez, mert akik már elkezdték beadatni gyermeküknek a három részből álló oltássorozatot, akár harmincezer forintot is kifizethettek fölöslegesen, ha nem tudják megvásárolni a harmadik vakcinát. Az oltás darabonként tizenötezer forint, a védettséghez hármat kell beadni, ráadásul nyolc hónapos korig.

Kerestük az OGYÉI-t, kértük, reagáljanak a helyzetre, hiszen ezek szerint tévesen közölték, hogy nincs probléma az ellátással, de választ nem kaptunk. Korábban azt írták: Magyarországon a rotavírus-fertőzés megelőzésére két védőoltás, a RotaTeq és a Rotarix kapható; utóbbi gond nélkül beszerezhető. Csakhogy nem tértek ki rá: ez nem segítség azoknak, akik már beadattak gyermeküknek egy vagy két RotaTeqet, egyik ugyanis nem helyettesíthető a másikkal.

Az egyik legtöbb halálesettel végződő kisgyermekkori megbetegedést egyébként éppen a rotavírus okozza világszerte. Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba a köznyelvben csak „hányós-hasmenéses betegség”-ként emlegetett kórokozó miatt, valamint akár 30 ezer otthon kezelt gyermek is érintett lehet.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.03.03.

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.