Mégsem költöznek Aszódra a menekült gyerekek

2017. október 17., kedd 20:14, frissítve: szerda 09:50

Jelenleg nincs, a közeljövőben pedig nem is lesz olyan kormányzati terv, amelynek alapján Fótról Aszódra költöztetnénk a kísérő nélküli menekült gyerekeket – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Vécsey László, a térség fideszes országgyűlési képviselője. A politikus azt mondta, hogy az erről szóló sajtóhírek hallatán megkérdezte az illetékes szerveket, amelyektől azt a tájékoztatást kapta, hogy a kormánynak nincs ilyen irányú szándéka.

Korábban egyébként a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megerősítette a Népszava információját, miszerint Aszódon egy teljesen új gyermekvédelmi központot alakítanak ki, amelyben lenne egy nagyjából negyvenfős ideiglenes férőhely menekülteknek. A hírek szerint az új intézményt az Aszódi Javítóintézet területén, egy eddig használatlan iskolaépületben alakították volna ki: ez mintegy 416 millió forintos központi költségvetési forrásból valósult volna meg.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság az üggyel kapcsolatban akkor elmondta, hogy a „kísérő nélküli kiskorúak gyermekotthoni ellátását a kormányzat a jövőben is gyermekotthoni keretek között fogja biztosítani”. Az áthelyezésre azért van szükség, mert a kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő gyermekeknek eddig helyet adó fóti intézményt bezárják, és a tervek szerint jövő nyárra teljesen felszámolnák az intézményt. A Magyar Helsinki Bizottság botrányosnak nevezte, hogy „lényegében egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják” a gyerekeket.

Sztán István polgármester lapunknak azt mondta korábban, hogy nem volt ellenvetésük a helyieknek az ellen, hogy a fóti intézetből kísérő nélküli gyermekek érkezzenek a városba. A polgármester azt is tisztázta, hogy ugyan a szóban forgó terület jelenleg valóban a javítóintézethez tartozik, a jövőben teljesen leválasztják, így az újonnan létesülő gyermekotthon minden tekintetben elkülönül majd a nevelőintézménytől.

Vécsey László azt nem cáfolta, hogy korábban felmerült a betelepítés ötlete, erre vonatkozó kérdésünkre azonban csak megismételte korábbi mondatát: „jelenleg és a közeljövőben biztosan nem költöznek menekült gyerekek Aszódra”.

A témát részletesen feldolgozó cikkünket – benne Kubatov Gábor Fidesz-alelnök lakossági fórumáról szóló írásunkat – a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatják. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.