Megszavazták a lex CEU-t

MN

2017. április 4., kedd 13:27, frissítve: szerda 11:47

Nem történt meglepetés, a nemzetközire dagadt tiltakozás ellenére a fideszes parlamenti többség megszavazta a lex CEU-ként elhíresült felsőoktatási törvénymódosítást kedden délben.

Az egy hete benyújtott javaslatról – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére – gyorsított, úgynevezett kivételes eljárásban döntött a parlament. A bekiabálásokkal, sorosozással és fantomegyetemezéssel sűrűn teletűzdelt, egyébként mind pró, mind kontra az elmúlt napokban már megismert érveket felvonultató vita után 123 szavazattal 38 ellenében, tartózkodás nélkül igent mondtak a jogszabályra a képviselők. A szocialisták, az LMP és a függetlenek szavaztak nemmel, a kormánypártok igennel, a Jobbik képviselői pedig nem nyomtak gombot. A szavazást Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben politizáló független honatya szirénázással próbálta megzavarni, a terembiztos azonban jobb belátásra bírta.

 
Szabó Szabolcs
Fotó: Balogh Dávid / Magyar Nemzet
 

A módosítás egyebek közt arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A feltételeket nem teljesítő intézmények már 2018. január 1-jétől sem vehetnek fel elsős hallgatókat.

A CEU viszont úgy véli, a javaslat aránytalanul korlátozza a tudományos élet és a tanítás szabadságát, a művelődéshez való jogot azzal, hogy a külföldi felsőoktatási intézményektől megköveteli, a székhelyük szerinti országukban is ténylegesen felsőoktatási tevékenységet végezzenek. Álláspontjuk szerint sérül az alkotmányban rögzített hátrányos megkülönböztetés tilalma, emellett a jogalkotásról szóló törvénynek sem felel meg a javaslat, mivel arról információik szerint sem hatásvizsgálat, sem társadalmi egyeztetés nem volt. Vasárnap több ezer fős tüntetést tartottak, a napokban pedig számtalan nemzetközi és hazai közéleti szereplő is kiállt az egyetem mellett.

Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a kormány javaslata a határon túli magyarok számára káros következményekkel járhat. Ugyanis Victor Ponta volt román kormányfő a napokban bejelentette, helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvénykezdeményezést, így hamarosan ő is kidolgoz egy ugyanilyen javaslatot. Ám ez hátrányosan érinthet két határon túli magyar egyetemet is, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet, miután bár ezeket is Magyarországról támogatják, de egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszírozásáról.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A CEU-val kapcsolatban írt összes cikkünket itt találják.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.