Megszegte ígéretét a jobbikos polgármester

KA

2012. augusztus 1., szerda 18:53, frissítve: szerda 22:05

Feloszlatta magát a tiszavasvári képviselő-testület a szerdai ülésén, miután megszűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei várost vezető Jobbik többsége egy új frakció alapításának szándéka miatt.
Novák Előd mellett több, korábban a Kuruc.infóval hírbe hozott személy is hónapokon át uniós pénzt kapott Szegedi Csanád képviselői keretéből – írta szerdán a Hvg.hu. A néhány hónappal ezelőtt EU-zászlót égető, az EP-képviselő kizárását elsők között követelő Jobbik-alelnök megerősítette az információt, mint mondta, a pénzt klasszikus munkabérnek tekinti.

Az új frakció, amelyet a két Fidesz–KDNP-s, a három független és két, hozzájuk csatlakozó jobbikos képviselő akart létrehozni, a tagjai közül szerette volna Palló Sándort (Fidesz–KDNP) alpolgármesternek jelölni, s erről állításuk szerint kedden meg is egyeztek Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével.

A településvezető azonban az ülésen a saját frakciójából Bakné Répási Ágnest javasolta a tisztségre. A jelölést a képviselők többsége elutasította, majd 7-5 arányban kimondták a testület önfeloszlatását. Az ülés után Palló Sándor az MTI-nek azt mondta: a keddi egyezség után értetlenül fogadták, hogy a polgármester megváltoztatta ígéretét, s a héttagú új, frakciószerűen működő többség „felháborodásában határozott” az önfeloszlatás mellett. Megjegyezte: Tiszavasváriért elnevezéssel szándékozták a frakciójukat létrehozni, de el sem jutottak addig, mert a szerdai ülésen végül nem tudták megváltoztatni a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz), amely nem adott lehetőséget a szerveződés megalapítására.

„Nem tartja az adott szavát”

Palló közölte: a leendő frakció tagjai számítottak arra, hogy az egyezség ellenére a polgármester „nem tartja az adott szavát”, hiszen az önkormányzat eddigi, közel kétéves működésére ez volt a jellemző. A képviselő-testületen belül nem volt semmilyen együttműködés, sok kérdésről tájékoztatást sem kaptak a jobbikos városvezetéstől, s nem volt biztosítva a képviselői munka – mondta. Hozzátette, ezt így látta két volt jobbikos képviselő is, akik csatlakozni akartak az új frakcióhoz.

Palló úgy véli, hogy a békétlenségnek „Császár József jobbikos alpolgármester volt az oka”, aki a nyomásukra le is mondott tisztségéről. A távozó alpolgármester viszont – állította – meggyőzte a polgármestert, hogy helyette ne a „hetek” jelöltjét fogadja el a tisztségre.

Fülöp ismét indul

Fülöp Erik polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatón visszautasította Palló állítását. Azt mondta, zsarolásnak tartja, hogy mások akartak dönteni a város új alpolgármesterének személyéről. Közölte: elfogadta a leendő frakció kérését, amely arra vonatkozott, hogy nem akarnak Császár Józseffel együtt dolgozni, s az alpolgármester le is mondott, de polgármesterként nyilván maga akarta megválasztani az új alpolgármestert. Fülöp szerint a Tiszavasváriban történtek „nem szólnak másról, mint a Fidesz-KDNP erőfitogtatásáról”. Az önfeloszlatás utáni új választáson majd a helyi szavazók eldöntik, mi a véleményük a kialakult helyzetről – fűzte hozzá. Fülöp bejelentette, polgármesterjelöltként indulni kíván az ősszel esedékes időközi választáson.

A 2010-es önkormányzati választáson három településen – Tiszavasváriban, Hencidán, Hegyháthodászon – választottak jobbikos polgármestert, majd Gyöngyöspatán is, a 2011 júliusában megtartott időközi választáson.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a 2010-es önkormányzati választás után a Jobbik fővárosának nevezte Tiszavasvárit.

Torgyáni út

Mint arról az MNO korábban beszámolt, kisebbségbe kerülhet a tiszavasvári önkormányzatban a várost vezető Jobbik, miután a 12 tagú képviselő-testület hét tagja – két fideszes, három független és két, a Jobbikból kilépett helyi képviselő – új frakció létrehozását jelentette be. A testületnek rajtuk kívül öt jobbikos tagja van.

A politikai süllyesztőben 2002-ben eltűnt Független Kisgazdapártra emlékeztető botrányok határozták meg a Jobbik elmúlt fél évét, amely a következő időszakra is rányomhatja majd a bélyegét. A radikális párt Kelet-Magyarországról is egyre inkább kiszorulóban van, amit csak tetézett a borsodi szervezetben kirobbant háború.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.