Megszereztük Gyurcsányék titkos alkotmányát + Dokumentum

Az iratot eddig nem osztották meg a nyilvánossággal

MNO

2011. április 1., péntek 20:50

Az MSZP hónapok óta a társadalmi egyeztetést kéri számon az alkotmányozó kormánytöbbségen, noha a Gyurcsány-kormány titokban, a nyilvánosság teljes kizárásával készített egy alkotmánytervezetet 2006 júniusában. Ez a szöveg most eljutott lapunkhoz. A koncepció több olyan rendelkezést is tartalmaz, amely a Fidesz–KDNP koncepciójának is része, és amelyek miatt az MSZP itthon és külföldön is támadja a mostani kormánytöbbséget.
A szöveg rövid preambulumában például megtalálható a Szent Koronára történő hivatkozás. Az is szerepel benne, hogy a legfőbb ügyész nem interpellálható, továbbá az, hogy az alkotmányt a parlament fogadja el, nem pedig népszavazás erősíti meg. Az ilyen módon megszületett alaptörvényt viszont teljesen bebetonozták volna: a szocialista alkotmányt csak úgy lehetett volna megváltoztatni – vagy helyette újat elfogadni –, ha azt a képviselők négyötöde két alkalommal is, legalább fél év eltéréssel megszavazza. A Gyurcsány–Petrétei-tervezet is tartalmaz közpénzügyi fejezetet; igaz, nem az adósság csökkentését írja elő, hanem az adósság növelésének lehetséges mértékét.

Az alkotmánytervezetet még Petrétei József igazságügyi miniszter vetette papírra 2006-ban, később nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, állítása szerint azért, mert az az önkormányzati választás kampányának áldozatává vált volna.További részleteket itt, itt és itt olvashat.

(MNO)

A szerkesztő ajánlja

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.