Váci főiskola: a rendőrség nem nyomoz

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. február 14., kedd 06:14, frissítve: kedd 13:45

Több mint hatvan hallgató nem teljesítette a feltételeket, mégis diplomát kapott a katolikus főiskolán. Közokirat-hamisítás miatt nyomozott a rendőrség, de végül nem talált bűncselekményre utaló jeleket.

Bár az elmúlt öt évben négy nyomozás is indult az Erdő Péter bíboros húga által irányított Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) ellen, végül mindegyiket megszüntette a Váci Rendőrkapitányság – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk azt követően fordult a rendőrséghez, hogy a Népszava megírta: Fülöpné Erdő Mária rektor távozik pozíciójából. Úgy fogalmaztak: bár hivatalos indoklás még nincs, a háttérben „a főiskolát évek óta sújtó botrányok állhatnak”. A hírt később a Váci egyházmegye azzal kommentálta: Fülöpné továbbra is a főiskola rektora, megbízatásának lejártáig, július 31-éig a szabadságát tölti, nincs és nem is volt ellene szabálytalanságok miatt indított eljárás.

 
Fülöpné Erdő Mária, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora
Fotó: Kovács Attila / MTI
 

A Népszava szerint azonban mióta 2012-ben Fülöpné érkezett az AVKF élére, több botrány is történhetett az intézményben. Például egy, az intézményben lefolytatott belső vizsgálatról szóló jelentésből fény derült arra, hogy 1286 hitelesített diplomából 62 esetben számos szabálytalanság miatt egyértelműen nem lehetett volna oklevelet kiadni. Kiderült az is, sok hallgató úgy végezte el a képzést, hogy nem csupán a kimeneti, de adataik alapján még a felvételi követelményeknek sem feleltek meg. Így lapunk a rendőrséghez fordult, hogy megtudjuk, volt-e jogtalan diplomakiadás, illetve a követelményeknek nem megfelelő hallgatók diplomához juttatása miatt nyomozás az ügyben. A rendőrség válaszában megfogalmazta: ismeretlen tettes ellen folyt nyomozás közokirat-hamisítás gyanúja miatt, amelyet – „mivel a cselekmény nem bűncselekmény” – 2016. március 2-án megszüntetett. A rendőrség kérdésünkre arról is tájékoztatott: az elmúlt öt évben az előzőn kívül a nyomozóhatóság három eljárást folytatott, amelyben az AVKF érintett volt. Az eljárások közokirat-hamisítás, hűtlen kezelés és közokirattal való visszaélés elkövetésének gyanúja miatt indultak. Ám ezeket a nyomozásokat is megszüntették.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.02.14.

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.