Legyőzték a kopaszok az MSZP-t

MNO, MTI

2016. február 23., kedd 11:57, frissítve: szerda 13:57

Kopaszok akadályozták meg, hogy az MSZP képviselői elsőként adják le kedden a boltok vasárnapi nyitva tartásáról szóló népszavazási kezdeményezést. Korábbi értesülések szerint egy idős hölgynek foglalták a helyet, aki hasonló témában adott le kezdeményezést. Egyre több jel utal arra, hogy a Fradi Security tagjai vonultak fel a helyszínre. Az NVI nem tesz feljelentést az ügyben.

Megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, mivel a Kúria kedden megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát – közölte az MTI háromnegyed 12 körül. A távirati iroda hozzátette, így be lehet új kérdést nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni.

A sorrend szerepe

Az NVI csak az érkezési időpontot tartalmazó beadványt veszi át, az időbélyegző határozza meg, milyen sorrendben érkeztetik a dokumentumokat, ez pedig meghatározza az elbírálás sorrendjét is.

Az érkezési és elbírálási sorrendnek azért van jelentősége, mert a népszavazásról szóló törvény szerint egy kérdés benyújtása után már nem nyújtható be azonos tárgyú kérdés az előbbi hitelesítését megtagadó döntés jogerőre emelkedéséig.

Nemrégiben Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora adott interjút a Magyar Nemzetnek, melyben a magyar népszavazási rendszerről is beszélt. „Magyarországon egyáltalán nem nehéz népszavazást tartani, főleg azon országokhoz képest, ahol például nincs népszavazás, hiszen van ilyen EU-ország, vagy van ugyan, de választópolgárok nem kezdeményezhetik vagy kezdeményezhetik ugyan, de az eredmény nem kötelező a parlamentre” – fogalmazott.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes tájékoztató oldala szerint a Kúria döntése után nem sokkal hárman nyújtottak be népszavazási kérdést, ebből kettő érinti a vasárnapi boltzárat. A vasárnapi boltzárral kapcsolatban elsőként Erdösi Lászlóné magánszemély kezdeményezése érkezett, az ő kérdése úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek – a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény szerint – továbbra is zárva tartsanak vasárnap?”

A „blokkolásról” készült felvételek tanúsága szerint néhány másodperccel később Nyakó István, az MSZP politikusa „érkeztette” beadványát. A politikus magánszemélyként azt a kérdést nyújtotta be: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?”

Kérdés a népszavazásról

Mivel elsőként Erdősi Lászlóné kérdése érkezett be, azt fogja az NVB elbírálni, és Nyakó István kérdésének hitelesítését a „párhuzamossági moratóriumra” hivatkozva valószínűleg megtagadja.

A nyilvántartás szerint kedden időrendben az első kérdést Őrsi Gergely Ferenc magánszemély nyújtotta be, ez a kérdés azonban nem a vasárnapi boltzárhoz kapcsolódik, hanem úgy szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés a 2011. december 31-én hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően biztosítsa a népszavazáshoz való jogot?”

Kicsoda Erdősi Lászlóné?

Az MSZP-t a Nemzeti Választási Irodánál négy másodperccel megelőző hölgy az Index információi szerint Erdősi László András neje. Ezt később az M1 híradója is megerősítette. Erről bővebben itt olvashat.

Feltartóztatták Nyakót a kopaszok

Nyakó István később a Hír TV-nek rekonstruálta a történteket. Elmondása alapján a helyszínen tartózkodó kopasz férfiak, miután kiderült, hogy megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége, útját állták, hogy ne adhassa le népszavazási kezdeményezését. Végül a csoport egy tagja nyújtotta be a nála lévő dokumentumot.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Nyakó szerint a férfiak azért voltak ott, hogy akadályozzák őt és másokat, akik népszavazási kérdést szerettek volna beadni. Elmondása szerint a csoport nem lehetett volna ott, az NVI nem vizsgálta meg, hogy kik ezek az emberek. Közölte, írásbeli panaszt tett az ügyben, és bizakodásának hangot adva úgy fogalmazott, reméli, „nem tűnnek el a kamerák felvételei”.

Feljelentés

Lukács Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője az MNO-nak elmondta: ismeretlen tettes ellen feljelentést készül tenni a mai incidens kapcsán. Hozzátette, példátlan a magyar demokrácia történetében, hogy fizikailag gátolják egy népszavazási kezdeményezés átadását.

Egy, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést benyújtó férfi és egy idős hölgy távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége
Egy, a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdést benyújtó idős hölgy és egy férfi távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A sajtó munkatársai egyébként megpróbálták szóra bírni azt az idős hölgyet, akinek sikerült az MSZP képviselője elé kerülnie a kopaszok segítségével, de ő nem nyilatkozott, ahogy a népszavazásról szóló kérdést benyújtó fiatalember sem.

Ismeretes, az NVI épületében azután alakult ki a feszült helyzet, miután kopasz férfiak egy csoportja hajnal óta próbálta megakadályozni, hogy a szocialista párt politikusai elsőként nyújthassák be a vasárnapi boltzárra vonatkozó népszavazási kezdeményezésüket.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

A hvg.hu-nak sikerült megszólaltatnia egy férfit, aki elmondása szerint magánemberként érkezett az NVI-hez „mint vállalkozó”. Azt közölte, nem bízta meg senki a népszavazási kérdés beadásával, amelyet amúgy nem is tudott átadni, mert megelőzték. Volt egy kis tolakodás, az az MSZP-s politikus tolakodott – állította. „Vasárnapi nyitva tartás boltok ügyében, ezért akartam jönni, nem akarom elmondani, melyik oldalra akartam letenni a voksomat, de megelőztek sajnos” – mondta el a pufidzsekis férfi. Ugyanakkor arról nem beszélt – mint az néhány bekezdéssel lejjebb következő fotóból kiderül, – hogy nemrégiben részt vett a Fradi női kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-meccsének biztosításában. És az NVI-nél megjelent társaságból nem ő volt az egyetlen...

Magyarázat

A Kúria kedden – az internetes oldalán közzétett végzés szerint – megváltoztatta az NVB határozatát, amelyben az novemberben hitelesítette a vasárnapi boltzárra vonatkozó kérdést. A Kúria szerint a kérdés – „Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?” – nem egyértelmű: az igenek jelenthetik egyrészt azt, hogy a válaszadó támogatja a vasárnapi zárva tartást, de nem kizárt olyan értelmezés sem, hogy a válaszadó azt támogatja, hogy a kiskereskedők a saját elhatározásuk alapján tarthassanak zárva. Ha pedig a nemek kerülnének többségbe a népszavazáson, abból az Országgyűlésnek olyan jogalkotási kötelezettsége is kiolvasható, amely szerint a kiskereskedelmi üzleteknek nyitva kell tartaniuk vasárnap.

„Politikai terrorizmus”

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a Fidesz erőszakosan, „a politikai terrorizmus eszközrendszerét felhasználva” akadályozta meg ismét a népakarat érvényre juttatását a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban, amihez a Nemzeti Választási Iroda is asszisztált.

Tóbiás keddi sajtótájékoztatóján azon gyanúnak adott hangot, miszerint a „Kubatov-féle Fradi Security” tagjai voltak jelen az NVI épületénél, megakadályozva, hogy állampolgárok éljenek a népszavazás kezdeményezésének lehetőségével. Szavait az FTC ultráinak hasonló tartalmú nyilatkozatával támasztotta alá.

Nincs már adminisztratív eszköz, jogi csűrcsavarás, már csak a nyers erőszak akadályozhatja meg, hogy egy népszavazás érvényre jusson – hangsúlyozta az MSZP elnöke, és felvetette a miniszterelnök felelősségét is a történtekkel kapcsolatban. Szerinte a kabinetnek azonnal el kell határolódnia a történtektől, az Országgyűlésnek pedig el kell fogadnia a szocialisták azon javaslatát, amely megreformálná a népszavazás intézményét.

Fradi Security

Érdekesség, hogy a ferencvárosi drukkerek egyik szurkolói honlapja, a Kubatov Gábor FTC-elnökkel – és nem mellesleg választási ügyekben illetékes Fidesz-alelnökkel – nem éppen baráti viszonyt ápoló Fradimob.hu azt írta, több hírportál is Fradi ultráknak tartja az NVI-ben „intézkedő” kopaszokat, de ők nem azok, hanem a Fradi Security emberei, és az ultrák elhatárolódnak tőlük.

A FTC női kézilabdamérkőzésén biztonsági őrökként voltak jelen
A FTC női kézilabda-mérkőzésén biztonsági őrökként voltak jelen
Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Juhász Péter, az Együtt alelnöke a Facebookon tett közzé egy levelet, amelyet állítólag egy a Fradi belső ügyeit jól ismerő forrás küldött neki. A levelet változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Juhász úr!

A ma reggeli NVI-nél törréntekkel kapcsolatban az alábbiakra kívánom felhívni a figyelmét. Az ott megjelent »kigyúrt urak« nem bőrfejű szélsőjobbosok, hanem mind a Fradi Security jól megfizetett tagjai. Köztük volt K. Tibor (facebook k. tibike) és J. Loci. Mindketten visszaeső bűnözők K. kb. fél éve szabadult, nem is értem hogy dolgozhat valaki ilyen előélettel biztonsági őrként, de sajnos Kubatov úr biztonsági szolgálatánál a büntetett előélet inkább előny...”

Az MNO információi szerint nem sokkal dél után a Groupama Aréna parkolójában tűnt fel a választási irodát elhagyó kopaszok egyike, több társával, közülük ketten végül beültek a kávézóba. Olvasónk elmondása szerint egyikük szinte dicsekedett a vele lévő férfinak, hogy nyilatkozott a médiának, „és azt mondtam el, amit kellett, hiba nélkül”, „van egy boltom és ezért akartam kérdést feltenni, de hát beelőztek.” Ezután nagyot nevetett, majd társának telefonon mutatta, hogy valaki lenácizta a Facebookon. Ezt követően kaptak egy telefonhívást, aminek hatására villámgyorsan távoztak a kávézóból. Vajon ki telefonálhatott?

Az MSZP eközben a Facebookon tüntetést szervez a NVI épülete elé kedd este hat órára.

Életszerűtlen

Az LMP feljelentést tesz a népszavazás rendje elleni bűncselekmény miatt. Ferenczi István, az ellenzéki párt közösségi részvételi szakszóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján életszerűtlennek nevezte, hogy egy reggel „17 kopasz ember arra ébred”, hogy népszavazási kezdeményezést szeretne benyújtani. Ezek az emberek „kísértetiesen hasonlítanak Kubatov Gábor biztonsági embereire” – fogalmazott. Hozzátette: ezek az emberek a népszavazási kezdeményezés benyújtásában akadályozták az arra jogosultat.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) korábbi közleményében elfogadhatatlannak tartotta az NVI-nél történteket, és arra szólította fel az illetékes hatóságokat, garantálják a demokratikus intézmények szakszerű működését. Az ellenzéki párt szerint látszik, hogy a hatalom reszket attól, hogy az emberek elé kell állnia, és már semmilyen eszköztől sem riad vissza annak érdekében, hogy megakadályozza a szabad véleménynyilvánítást.

„Kutyakomédia”

A Liberálisok szerint a történtekkel nyilvánvaló vált, hogy a Fidesz „kutyakomédiává züllesztette” a magyar demokrácia egyik legfontosabb vívmányát, a népszavazást. A párt közleményében azt írta: a Fidesz olyan törvényeket hozott, amelyeknek köszönhetően „egy tucat kopasz kidobó és egy nyugdíjas nénike összefogásával meg lehet puccsolni a magyar demokráciát”.

Ultrák: Nem mi voltunk!

„Lassan minden napra jut egy (vagy több) szeku botrány. Úgy látszik, valaki szabad kezet engedett nekik” – írta közleményében a Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet, mely cáfolta, hogy a „verőlegények” Fradi-ultrák lennének. „Az említett kopaszok annak a bizonyos biztonsági szolgálatnak a tagjai, akik pont azért követnek el mindent, hogy a Fradi ultrái ne lehessenek ott a lelátón” – áll a közleményben, amely Kubatov Gábor klubelnököt is támadta. „Politikusmentes magyar futballt! Soha többé 50-es évek! A bűnözők nem mi vagyunk!” – zárult a közlemény.

A Magyar Helsinki Bizottság szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében olvasható, eddig jogi akadályokba ütközött a népszavazási kérdés benyújtása, ma pedig fizikaiba. A Büntető törvénykönyvre hivatkozva azt írják, „aki az arra jogosultat népszavazási kezdeményezésben akadályozza vagy fenyegetéssel befolyásolni törekszik, bűntettet követ el”. Állításuk szerint a „biztonsági” emberek csoportos jelenléte az NVI előtt fenyegetően hathat, ráadásul Nyakó Istvánnak fizikailag útját állták az említett „biztonsági” emberek. „Ehhez képest nincs arról hír, hogy a bűncselekmény gyanúja esetén intézkedni köteles rendőrség beavatkozott vagy bárkit igazoltatott volna” – teszik hozzá.

Felteszik a kérdést, vajon Orbán mit szólt volna ahhoz, ha egykoron az ő népszavazását akadályozta volna meg az akkori kormánypárt ilyen eszközökkel, illetve a rendőrség a mai esetben miért nem tartotta szükségesnek az intézkedést.

Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján azt állította, a Fidesz semmilyen módon nem érintett az NVI épületénél történt eseményekben.

Kubatov láncos kutyái?

A Demokratikus Koalíció szóvivője „gyomorforgatónak” nevezte, hogy a kormány „kigyúrt bőrfejűekkel akadályozta meg”, hogy szocialista politikusok időben be tudják nyújtani a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazási kérdésüket. Gréczy Zsolt az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta, hogy amikor pártja népszavazást kezdeményezett a vasárnapi boltbezárásról, előbb a népszavazási törvény szigorításával, majd számos szándékos jogi akadállyal kellett szembenéznie.

Kedden „bőrfejűek szervezett csoportja” várta azokat az ellenzéki képviselőket, akik népszavazást kezdeményeztek volna a vasárnapi boltbezárásról, a Fidesz tehát mára belekezdett a leggusztustalanabb módszerek alkalmazásába is, hogy elhallgattassa saját népét – fogalmazott, hozzátéve:

„ahhoz, hogy Orbán megakadályozhassa, hogy az emberek döntsenek saját életükről, vasárnapjukról, ma már Kubatov Gábor láncos kutyáinak szabadon engedésére is szükség volt”.

Kubatov „úriemberei”?

A Jobbik a kormánytól és a Fidesztől vár magyarázatot a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházánál történtekre. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az eset többről szólt, mint hogy az MSZP be tud-e nyújtani egy kérdést vagy sem. Szerinte a Fidesz odaküldte verőembereit, mert úgy érzi, bármit megtehet és a látszatra sem kell adnia. A jobbikos politikus szerint az eset megmutatta, mi lenne, ha a kormánypártok által javasolt alaptörvény-módosítással mód lenne a rendeleti kormányzásra.

„Kubatov Gábor »úriemberei« kellő határozottsággal akadályozták az alkotmányos rendet, miközben a Nemzeti Választási Iroda munkatársai vélhetően felsőbb utasításra ehhez csupán asszisztáltak”

– fogalmazott Szilágyi György, aki szerint az MSZP is csak a „balhéra koncentrált” és a szereplést tartotta fontosnak az ügyben. A Jobbik képviselője közölte: választ várnak arra, hogy mennyit és milyen pénzből fizettek az incidensben részt vevőknek, továbbá ki utasította őket és milyen jogcímen. Szerinte kérdéseket vet fel, hogy hogyan történhet meg, hogy így beavatkoznak egy intézmény életébe, a rendőrség pedig nem intézkedik. Szilágyi György a tájékoztató után azt is közölte az MTI-vel, hogy az ügy súlyossága miatt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik jobbikos vezetéssel, és megoldást kívánnak kidolgozni arra is, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló esetek.

Képtelenek szabályosan beadni

A Fidesz szerint a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni és nyilvánvaló, hogy csak a balhéban, a botránykeltésben érdekeltek. A Fidesz-frakció ezt a Nemzeti Választási Irodánál kedden történtekkel kapcsolatban közölte az MTI-vel. Mint írták, a népszavazás kezdeményezésének feltételei általánosan ismertek és mindenki számára kötelezőek.

„Immár sokadjára fordul elő, hogy a szocialisták képtelenek egy népszavazási kezdeményezést szabályosan beadni”

– tették hozzá. Szerintük ezzel a szocialisták csak a teljes alkalmatlanságukról tettek tanúbizonyságot. A Fidesz elítéli a történteket és a szocialisták botránykeltését – írták. Hozzátették: a kormánypárt minden, a Nemzeti Választási Irodánál történt eseménnyel kapcsolatban megfogalmazott vádat visszautasít.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő így reagált a történtekre: „Hogy mi történt a kopaszok és az MSZP között? Először is a kopaszok közül egyet az MSZP elnökévé választottak. Ennyi.”

Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert az Index kérdezte meg arról, mit gondol a ma délelőtti eseményekről. Nem tudja, hogy Kubatov Gábor beosztottjai akadályozták-e az MSZP-s Nyakó Istvánt a kérdései benyújtásában. „Föltételezem, hogy ez szóba fog kerülni, megkerülhetetlen” – reagált arra a kérdésre, hogy tájékozódni fog-e az ügyben, amelynek körülményeit az Nemzeti Választási Bizottságnak kell mérlegelnie szerinte.

Tüntettek a szocialisták

Az MSZP által összehívott tüntetésre az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor is elment. Beszédet mondott Tóbiás József, Gőgös Zoltán és Kunhalmi Ágnes is, a tömeg pedig a kopaszok börtönbe zárását követelte. A tüntetésről bővebben itt olvashat.

Ne keverjék politikai ügyekbe a Fradit!

A Fradi is közleményt adott ki délután az ügyben, amelyben tagadták, hogy a Fradi Security munkatársairól lenne szó. A közleményt változtatás nélkül közöljük:

„Az idén 117 éves Ferencvárosi Torna Club több ezer gyermek és felnőtt sportoló otthona. A klub az egyik legrégibb, legnagyobb hagyományokkal bíró magyar sportegyesület, amelynek egy 2015-ös reprezentatív felmérés szerint 1,7 millió szimpatizánsa van. Az FTC a leghatározottabban kijelenti, hogy az egyesület nem kíván politikai kérdésekben állást foglalni. Természetesen a klub sem most, sem máskor nem kért senkit arra, nem küldött bárkit olyan céllal bárhová, hogy útját állja bárkinek, esetleg bárkit szabad akaratában megakadályozzon. A sajtóban felmerült legfrissebb találgatásokra reagálva az FTC határozottan kijelenti, hogy nem a Fradi Security Kft., nem a klub munkavállalói azok a személyek, akikről ma bizonyos platformok ezt állították a Nemzeti Választási Irodában történtekről beszámolva. Akik ezt írták, azokat bizonyára megtévesztette az illető(k) Facebook profilja, ha a tisztelt sajtómunkás figyelmesen végignézte volna, akkor a közel 1 milliárd profil között akad még jó pár, ahol a zöld-fehér érzelműek így, munkahelyként az FTC 1899-et beírva nyilvánítják ki ragaszkodásukat a klubhoz.”

Egyébként amint az fentebb bemutattuk, nem Fradi-érzelmű Facebook-profiljuk, hanem Fradi Security-s mellényük miatt írja a sajtó, hogy a cég munkatársairól van szó.

Nem tesz feljelentést az NVI

Mindenki bejuthatott az épületbe kedd reggel – mondta Listár Dániel, a Nemzeti Választási Iroda főosztályvezetője a Mandinernek. Hozzátette:

„Az NVI-ben természetesen vannak biztonsági őrök, akik arra kérték a beadványozókat, hogy a népszavazási kérdés ún. »blokkolóóráját« hagyják szabadon úgy, hogy minden érintettnek lehetősége legyen azt elérni.”

Az NVI nem kereste a rendőröket és feljelentést sem tesz az ügyben, mivel „a Nemzeti Választási Bizottság feladata elbírálni, hogy történt-e akadályozás a kérdés benyújtásakor” – közölte Listár.

Kopaszok után ügyfélkapus benyújtás jön?

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint lehetővé kellene tenni, hogy a jövőben az ügyfélkapun keresztül is lehessen népszavazási kezdeményezéseket benyújtani az irodához. Erről bővebben itt olvashat.

Persze humoros verzió is született arra, hogyan lehetne a jövőben népszavazási kezdeményezést benyújtani: a bajzath.hu/nepszavazas oldalon előbb egy formanyomtatványt látunk, ahol elkezdhetnénk írni a kérdésünket. „Weboldalunk segítségével ugyanolyan hatékonysággal nyújthat be népszavazási kérelmet, mintha személyesen az Alkotmány utcában próbálkozna. Azonban itt időt, és energiát spórolhat” – állítja a honlap, ám amint belekattintunk, felpattan ez a képernyő:

Fotó: bajzath.eu/nepszavazas

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.