Megtudtuk, miért lesz szomorú Áder

Kovács András

2012. május 2., szerda 14:15, frissítve: szerda 17:01

Fiatalkorában komoly vitái voltak családjával és barátaival a Fradi kapcsán a „csornai Charles Bronsonnak”, aki mind a futballban, mind a kézilabdában jeleskedett. Áder János emellett szenvedélyes horgász is, ami egyben sport és kikapcsolódás számára, ha teheti, ő maga készíti el a halételeket a családnak.

A „csornai Charles Bronson”, a horgászok ikonja nem elitista, hanem hétköznapi ember. Az elnök tudja, hogyan kell viselkedni egy falusi kocsmában vagy az amerikai Fehér Házban – mondta Lázár János, a Fidesz-frakcióvezetője Áder Jánosról egy közelmúltban megjelent interjúban. A szerdán köztársasági elnökké választott politikus 1959-ben, Csornán született, az ELTE-n szerzett jogi diplomát 1983-ban.

Politikai pályafutása Lakiteleken kezdődött 1987-ben, de az MDF helyett 1988 áprilisában a Fideszbe lépett be. Az 1990-es országgyűlési, illetve az 1994-es országgyűlési és az önkormányzati választásokon a Fidesz kampányfőnöke volt. Az 1998–2002-es parlamenti ciklusban házelnökként tevékenykedett. A 2002. május 14-én megalakult Országgyűlésben a Fidesz-képviselőcsoport helyettes vezetője lett, majd július 15-től a ciklus végéig ő vezette a frakciót.

Az átlagból kiemelkedett

Sokan szerettek volna ellentétet látni Orbán Viktor és Áder között, azonban ez már tavaly is cáfolatot nyert, ugyanis a miniszterelnök őt kérte föl az új választási és igazságszolgáltatási rendszer kidolgozására. Ha olyan nagy lenne a két fél közötti rivalizálás, mint azt egyes balliberális lapok állították, akkor vélhetően nem az európai parlamenti képviselőt kérte volna föl a miniszterelnök a köztársasági elnöki posztra.

Áder nős, felesége, Herczegh Anita bíróként dolgozik. Három lány és egy fiúgyermek édesapja. Apósa, Herczegh Géza volt alkotmánybíró, illetve a hágai Nemzetközi Bíróság volt bírája. A köztársasági elnökről több fideszes képviselő is úgy nyilatkozott, hogy  több sportágban is kiemelkedett a tudása, amikor még országgyűlési képviselő volt. Kézilabdától a fociig nagyon jó képességekkel rendelkezik, de a horgászat is a szívügye Ádernak.

Komoly viták a Vasasért

Ennek kapcsán érdemes arra is emlékeztetni, hogy a „lelkes horgászként ismert” Áder a tiszai ciánszennyezés tízéves évfordulóján, 2010-ben A megmérgezett folyó címmel kiállítást és előadásokat is szervezett az Európai Parlamentben, majd a cianidos bányászat betiltásáért lobbizott a bizottságban. Erről az Európai Parlament el is fogadott egy határozatot

Az viszont tény, hogy Áder egyvalamiben sosem értett egyet fiatalkorában a barátaival és a családjával, és ez a Fradi volt. Áder ugyanis Vasas-drukker, és ez állítólag még családon belül is feszültségeket szült. Jelenleg a Vasas kieső helyen áll, és a papírforma szerint nem sok esélye van előrébb lépni, aminek Áder vélhetőleg nem örül. Az is igaz viszont, hogy ha az esti fociról valamelyik csapattag azért hiányzott, mert befogták otthon szénát forgatni, akkor „a Jani” is szaladt segíteni a többiekkel, hogy ki legyen a létszám. Később amatőr szinten a kézilabda felé vette az irányt a Révai Miklós Gimnázium csapatában.

---- Panelban kezdték ----

A politikus magánéletéről egy, a Fidesz internetes oldalán 2005-ben megjelent cikkből tudhatunk meg érdekességeket. Áder elmondta, feleségével egy másfél szobás pesti panellakásban kezdték közös életüket, ami „nagyon nagy dolognak számított”, hiszen „frissen végzett jogászként a 4400 forintos fizetése az albérletre sem lett volna elég”. A lakást hitelből és szülői segítséggel vették, pluszpénzhez pedig „uborkázásból” jutottak.

A család nyolc évig lakott a XVI. kerületi Kicsi utcában, egészen a harmadik gyermek érkezéséig. Ekkor beszálltak egy társasház építésébe, majd pedig többszöri költözés után a nagyszülők rendelkezésükre bocsátották saját budai házukat, amit átalakítottak. Az arányos beosztású, nagy belmagasságú polgári lakás tetőterét beépítették, a gyerekek saját szobát kaptak.

Maga készíti a halételeket

A cikkből betekintést nyerhetünk Áderék érdeklődési köreibe is. Egyik lányuk, Orsi akkoriban atletizált és hegedült, másik lányuk, Bori néptáncra, fiuk, Andris pedig fociedzésre járt. Áder Andrásból egyébként azóta profi focista lett. Mint megtudjuk, Áder valóban szenvedélyes horgász, számára a hétvégi horgászás kikapcsolódás és sport is egyben. A halételeket Áder maga készíti, régi, jól bevált receptek szerint, de néha elkalandozik és kísérletezik.

Csapody Miklós MDF-es képviselő nevezte el Ádert „csornai Charles Bronsonnak”, a Fideszbe belépő volt MDF-eseket pedig megélhetési politikusoknak még 2006-ban. Az apropó az államfőválasztás volt, amikor Áder állítólag zseniális taktikai húzással, az átszavazókat lebuktatva, saját frakcióját pedig visszafogva, az ellenzék által javasolt Sólyom Lászlót emelte trónra – összesen három pluszszavazattal. Áder olyannyira elfogadta a ráakasztott nevet, hogy a 2006-os tavaszi kampányzáró Kossuth téri nagygyűlésen „csornai Charles Bronsonként” mutatkozott be a közönségnek.

A negyedik kategória

„Végül elérünk a negyedik kategóriához, amelyre még nem volt példa az eddigi magyar köztársasági elnökök sorában: a veterán politikus. Olyan személy lenne ide sorolható, akinek tekintélyét a politikai pályafutása adja. Sok időt eltöltött a politikában, sok posztot betöltött, és munkájával elismerést vívott ki. Nem véletlen, hogy eddig ilyen államfő nem volt, a fiatal magyar demokrácia eddig nem termelt ki olyan politikai veteránokat, akik nem a rendszerváltás előtt indultak” – összegezte a május 2-án megválasztott államfő politikai arcélét Kumin Ferenc politológus, Sólyom László egykori tanácsadója.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.