Megújult a bányászok szanatóriuma

BL

2012. augusztus 9., csütörtök 19:30

Megújult a komlói Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium: a napokban befejeződött negyedmilliárd forintos beruházás révén az intézmény szebb külsőt kapott, fenntartási költsége pedig a jövőben jelentősen csökken.

Giliczéné Sándor Judit főigazgató a projekt csütörtöki zárórendezvényén elmondta, hogy a teljes egészében európai uniós és állami forrásból finanszírozott kivitelezés keretében kicserélték a 3600 négyzetméteres komplexum nyílászáróit, korszerűsítették a fűtési rendszerét, elvégezték a hőszigetelését, felújították a homlokzatát. A szanatórium ezzel várhatóan a korábbi felére, 10 millió forintra csökkenti éves gázfogyasztásának költségét.

A főigazgató utalt rá, hogy a Komlóhoz tartozó Sikondán található, országosan egyedülálló, állami fenntartású szanatórium 1955 óta végzi tradicionálisan bányászok rehabilitációját, valamint munka melletti regenerációját. A főként mozgásszervi megbetegedések kezelésével foglalkozó intézményt évente 1000-1100 beteg keresi fel, akiknek ma már csak fele bányász vagy bányász-hozzátartozó, a többiek más szakmák képviselői.

A megújult Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium a Komlóhoz tartozó Sikondán
A megújult Bányászati Utókezelő és Éjjeli Szanatórium a Komlóhoz tartozó Sikondán
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI


Kovács Pál klíma- és energiaügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek, ezért egészségük megbecsülése, megóvása kiemelt feladat, amelyben kötelesség részt vállalni. Az államtitkár a bányászokat méltatva azt mondta, hogy nehéz és küzdelmes életet éltek, megtették azt, amire sokan egyáltalán nem képesek. Energiát nem kímélve, egészségüket kockáztatva végezték jó fizikumot, edzettséget igénylő munkájukat, tevékenységükkel pedig maguk és családjuk megélhetése mellett komoly nemzetgazdasági értéket is teremtettek. A politikus kijelentette, ezt senkinek sem szabad elfelejtenie, és ki kell nyilvánítani a munkájuk iránti tiszteletet.

Kovács Pál: Egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek.
Kovács Pál: Egy ország felemelkedésének alapkövei maguk az emberek
Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI


Kovács Pál a szanatóriumi rekonstrukció kapcsán megjegyezte, a kormány amellett, hogy intézményi energetikai felújításokat támogat, igyekszik visszafogni a villany, a gáz, a távhő, a későbbiekben pedig a víz és a hulladékszállítás díjait, enyhítve a válságban a nehéz helyzetben lévő társadalmi rétegek mindennapi gondjain.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.