Megvan a megállapodás a szövetségi kormánnyal a lex CEU ügyében

MN

2017. szeptember 8., péntek 16:00, frissítve: péntek 16:39

Megvan a felsőoktatási törvénymódosítás által előírt előzetes elvi megállapodás az amerikai szövetségi kormány oktatásért felelős „illetékesének” a jóváhagyásával, így a kormány maximálisan be tudja tartani a törvényt – mondta egy meg nem nevezett kormánytag az ATV.hunak.

Így nem kell a külföldi egyetemekre, így a Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkozó szigorító passzusokat október 11-e után érvénytelennek tekinteni. Ezáltal a CEU esetében a határnapnak december 31. számít majd. 

Hogy a magyar kormány, illetve az amerikai szövetségi kormánnyal történt „elvi megállapodás” tartalma milyen mélységű, azt nem árulta el az Atv.hu forrása. Az „elegendő” washingtoni jóváhagyás valószínűleg értelmezés kérdése. A szövetségi feltétel teljesítéséhez elképzelhető, hogy az is elég a kormány szerint, ha az amerikai szövetségi kormány nem emel kifogást, hanem zöld jelzést ad, hogy a magyar kormány és az egyetem székhelye szerint illetékes tagállam vezetése közt létrejöjjön a megállapodás.

Az Alkotmánybíróság (AB) ítélkezési gyakorlatára rálátó forrás szerint a lex CEU ügyében az (AB) ítélete várhatóan október 11-e után születik meg, valamikor még ebben az évben. Az Atv.hu-nak nyilatkozó alkotmányjogászok szerint a bírák szinte biztosan nem mondják ki az alkotmányellenességet.

„Az Európai Bizottság és a tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság is csak a szolgáltatás szabad áramlásának az akadályozását tudta felhozni a lex CEU ellen, de mivel két CEU van, ezt vissza tudjuk jogilag utasítani” – állították az ATV forrásai a kormányzati érveléssel egybehangzóan.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ami az ügyet illeti: az Egyesült Államokban az oktatás, így a külföldi akkreditáció és a diplomakibocsátás ügye is elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. Megállapodást pedig szintén csak a tagállamok köthetnek az egyetemek külföldi működéséről és akkreditációjáról – nem a Donald Trump vezette szövetségi kormányzat. A Budapesten 27 éve működő Közép-európai Egyetemnek New York adott ki akkreditációt.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága ezért – a törvény megszavazása előtti napon – pontosította a felsőoktatási törvényjavaslatot. Mégpedig úgy, hogy ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, például az Egyesült Államokban, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek. A törvény szerint a magyar kormánynak ezeket az előzetes megállapodásokat a törvény hatályba lépését követő fél éven belül meg kell kötni. Mivel a lex CEU-t április 11-én hirdették ki, a határnap október 11-e volt a szövetségi megállapodások esetén.

Az Európai Bizottság április végén indított kötelezettségszegési eljárást a lex CEU miatt. Amennyiben a kormány nem lesz hajlandó módosítani a lex CEU-n, az Európai Bíróság dönt. A Velencei Bizottság októberben zárja le a lex CEU vizsgálatát, a magyar kormány október 6-7-én ismerteti a testület előtt jogi álláspontját.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.