Megvan Habony Árpád érettségije

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2015. február 20., péntek 12:24, frissítve: szombat 08:04

Az RTL Klub korábban számos fővárosi és vidéki intézményben érdeklődött a miniszterelnök tanácsadójaként emlegetett Habony Árpád érettségije kapcsán, de nem lelt annak nyomára. Érdeklődésünkre a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában hamar kiderítették, hogy a férfi hozzájuk járt, és náluk is kapott érettségi bizonyítványt.

Minden jel szerint megtaláltuk Habony Árpád érettségi bizonyítványát.

Mint ismeretes, az RTL Klub Híradója a napokban olyan anyagot készített, amely szerint nincs nyoma annak, hogy a miniszterelnök tanácsadójának tartott férfi abban a tanintézményben végezte volna középiskolai tanulmányait, amit Habony Árpád életrajzában megjelölt. Az RTL Klub hírét számos hazai portál átvette.

Az RTL Klub Habony Árpádnak a Who is who Magyarország oldalon szerepelő életrajzát idézte. Ebből kiderül, hogy Habony a „Képzőműv. Szki”-t tüntette fel középiskolai oktatási intézményeként. A tévécsatorna több feltételezett budapesti és vidéki intézményt is megkeresett az ügyben, de állításuk szerint kérdésükre mindenhol azt mondták, hogy Habony nem náluk tanult.

Miután Habony főiskolai alma matereként a Magyar Képzőművészeti Főiskolát jelölte meg, számunkra nyilvánvalónak tűnt, hogy a jogutód képzőművészeti egyetem gyakorlóiskolájaként működő Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolába járhatott. Tanulmányait a Who is who szerint 1983-tól 1987-ig folytatta a „Kisképzőben”.

Az intézmény titkárságán telefonos érdeklődésünkre rövid idő alatt átfésülték az érettségi adatbázist, és megtalálták Habony Árpád nevét. Habony valóban 1983 és 1987 között volt a szakközépiskola tanulója, az érettségiről szóló anyakönyvi lapjából pedig személyes adatain kívül kiderül, hogy mely tantárgyakból milyen érdemjegyet ért el a vizsgán. A dokumentum szerint díszítőszobrász szakon végzett.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Nem adhatják ki

Az MNO ugyanakkor nincs birtokában a hivatkozott dokumentumnak. Így sem a lap hitelességét, sem azt nem tudjuk ellenőrizni, hogy csupán névazonosságról van-e szó. A titkárságon a neve elhallgatását kérő illetékes, akivel telefonon beszéltünk, arról tájékoztatott bennünket, hogy nem adhatják ki az anyakönyvi lapot, és másolatot sem lehet készíteni róla. Az ebben szereplő adatoknak egyébként mindenben meg kell egyeznie az eredeti érettségi bizonyítványban leírtakkal, azért, hogy ha a tanuló elveszíti az okiratot, a lap alapján pótolni lehessen azt.

Csak 17 éve van adatbázis

Az Oktatási Hivatalnál 1998 óta vezetnek adatbázist a hazai érettségi bizonyítványokról, az 1998 előtt végzettek esetében az alma mater tud erről hiteles adattal szolgálni. A tanulók a sikeres vizsgát követően megkapják a bizonyítványt, a vizsgát bonyolító intézmények – a középiskola vagy az illetékes kormányhivatal – pedig kiállítják és megőrzik a törzslapkivonatot, amely az adatokat tekintve mindenben megegyezik a bizonyítvánnyal. Habony esetében, miután 1998 előtt érettségizett, a törzslapkivonatnak felel meg az anyakönyvi lap.

Probléma csak akkor merül fel, ha a vizsgát szervező intézmény jogutód nélkül megszűnik. Ekkor hivatalosan a levéltár lép elő megőrző intézményként, de hozzá már nem minden esetben jutnak el a dokumentumok. Információink szerint ebből is fakadhatott a 90-es években divatos „érettségibiznisz”, melynek során egyesek, bízván az iratok elkeveredésében, olyan iskolákat is feltüntettek életrajzukban, melyek már rég megszűntek vagy nem is léteztek.

Érettségije ügyében Habony Árpád ez idáig még nem szólalt meg.

Cikkünk megjelenését követően a Vs.hu is megkereste a Kisképző titkárságát, ugyanis az iskola honlapján nem találták Habonyt az 1944 és 2013 között érettségizettek sorában. Az intézmény azt közölte velük, hogy Habony Árpád esti tagozaton végezte tanulmányait, ezért nem szerepel a névsorban.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.