Megvonnák a határon túliak szavazati jogát Gyurcsány Ferencék

MN

2017. október 31., kedd 16:34, frissítve: kedd 21:44

Aláírásgyűjtésbe kezd a Demokratikus Koalíció annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, így nem viselik szavazatuk következményeit – jelentette be hivatalosan Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke a DK keddi budapesti nagygyűlésén.

Az MTI tudósítása szerint a volt miniszterelnök azt mondta, hogy az állampolgárságtól nem akarnak megfosztani senkit, de nem látják be, miért a magyarság próbája az, hogy az ország mindennapjaiban nem osztozók perdöntő hatást gyakoroljanak arra, hogy a Magyarországon élők miként éljenek. Ne Sydney-ből, Caracasból vagy Székelyudvarhelyről döntsék el, hogy milyen legyen a magyar egészségügyi vagy nyugdíjrendszer – hangsúlyozta a politikus a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

Hozzátette: a választás előtt öt hónappal nem látnak esélyt a választási törvény ilyen tartalmú módosítására, ám az a céljuk, hogy a hatalom „meghallja az emberek szavát”.

Úgy véli, 2004 óta folyamatosan tematizálja a közbeszédet, és szembeállít magyart magyarral az a kérdés, hogy miként kell együttműködnie a trianoni trauma után a határon belül maradt és a határon kívül rekedt magyarságnak. Miniszterelnökként állítása szerint azt képviselte, hogy a trianoni trauma felszámolható, egyebek közt a határok légiesítése által az új európai közös hazában. Ezzel szemben úgy látja, hogy a Fidesz magyarsága semmi más, mint a párt hatalmi törekvései szolgálatába állított eszköz.

Azt mondta: a 2014-es országgyűlési választáson a Fidesz a határon túli magyarok szavazatával szerzett kétharmados többséget. „Az ehhez szükséges egy mandátum a határon túlról jött” – jelentette ki.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Kitért arra is: miközben egy Angliában dolgozó romániai magyar levélben adhatja le szavazatát, addig Magyarországról elszármazott sorstársának adott esetben sok száz kilométert kell utaznia ezért a legközelebbi konzulátusra vagy a nagykövetségre. Ez a helyzet nem azért alakult ki, mert a Fidesz egyesíteni akarja a nemzetet, hanem azért, mert „a párt korifeusai” kiszámolták, hogy a határon túli szavazó a Fideszre, a Magyarországról „külföldre menekült” választó az ellenzékre voksol. És ezt az állapotot az Alkotmánybíróság is jóváhagyta – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a 2018-as országgyűlési választás a legkevésbé lesz tisztességes a rendszerváltás óta. Sokan mondhatnák, hogy nem érdemes részt venni rajta, mert részvételükkel igazolják a nemzeti együttműködés rendszerét – mondta, hozzátéve: mégis úgy gondolják, hogy „nem teszik le a fegyvert”, mert távolmaradásukkal asszisztálnának a Fidesz korlátlan hatalmának kiépítéséhez.

Nem a DK jó szereplése a végső cél, hanem hogy Orbán Viktor rendszere kisebbségbe szoruljon, és új kormánya legyen az országnak; ma még a DK egyedül nem tud győzni, ezért az a dolguk, hogy azokkal keressék az együttműködést, akikkel osztoznak egy európai Magyarország közös víziójában – mondta Gyurcsány Ferenc.

Molnár Csaba, a DK alelnöke és kampányfőnöke az ATV műsorában korábban közölte: nem a kettős állampolgárságot vennék el, de a szavazati jogot igen, mert az szerinte igazságtalan és erkölcstelen. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az aláírások sorsa, Molnár Csaba közölte: ez attól függ, hány aláírás lesz.

A Fidesz kommunikációs igazgatója kedden közölte: Gyurcsány Ferenc vezetésével a baloldal kész végrehajtani a „Soros-tervet”, migránsok tömegeit telepítenék be Magyarországra, közben a határon túli magyarok ellen pedig gyűlöletkampányba kezdenek – írja az MTI. „Erre már volt példa: 2004-ben Gyurcsány Ferenc és az MSZP óriásplakátokon uszított a határon túli magyarság ellen” – jelentette ki Hidvéghi Balázs.

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség pedig úgy fogalmazott, folytatódik Gyurcsány Ferenc nemzetárulása. Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke kifejtette: a Gyurcsány vezette baloldal sohasem állt ki a Kárpát-medencében vagy a diaszpórában élő magyarokért, nem támogatták őket, sőt feszültséget is keltettek ellenük. Hozzátette: régóta látszik, hogy Gyurcsány Ferenc a baloldal vezetője, de a többi kis pártnak is tisztáznia kell, hogy ők is részesei kívánnak-e lenni az újabb nemzetárulásnak. „Szégyen, hogy a Demokratikus Koalíció a migránsokat betelepítené Magyarországra, de a magyar testvéreinket elutasítja” – fogalmazott Nacsa Lőrinc. Kiemelte: a 2010 utáni kereszténydemokrata, nemzeti, polgári kormány egyik legfontosabb intézkedésének tartják a nemzet egyesítését, és üdvözlik az idén esküt tevő egymilliomodik új állampolgárt is. A külhoni magyar közösségek sokszor ellenszélben, becsületesen küzdenek megmaradásukért, ellenük kampányolni az elmúlt huszonhét év egyik legundorítóbb politikai húzása – értékelt a kereszténydemokrata politikus.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.