Melegebb lesz az Északi-sarknál, mint Magyarországon

MN

2018. február 24., szombat 14:33, frissítve: vasárnap 10:41

Egy speciális légköri helyzet eredményeképpen állhat elő az az érdekes jelenség, hogy az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon a következő napokban – írja Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Északkelet-Európában egy masszív magasnyomású képződmény – hétköznapi nevén anticiklon – épült ki, amely tulajdonképpen megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén.

A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely fagyos levegőt hoz hozzánk, egyenesen Oroszországból. Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát – az átlagostól való eltérést – okozva a térségben.

Ily módon állhat elő, hogy szombat este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 km-re „feljebb” található Spitzbergákon fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már -10 fok alá is eshet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.