Méltó környezetet kapott a Batthyány-örökmécses

2014. október 5., vasárnap 15:15

Megújult a Batthyány-örökmécses környezete a főváros V. kerületében, a közterületet vasárnap, az aradi vértanúk emléknapja előtt adták át.

Rogán Antal (Fidesz–KDNP), a városrész polgármestere ünnepi beszédében kiemelte: az első szabadon választott magyar kormány miniszterelnökének, gróf Batthyány Lajosnak emlékhelye eddig méltatlan környezetben volt, most azonban az elhanyagolt parkoló helyett új, reprezentatív téren emlékezhet mindenki a mártírhalált halt kormányfőre és az aradi vértanúkra.

Az építkezés során csak nemes anyagokat használtak fel, ami ugyan drágább, de történelmi értelemben is méltó az emlékhelyhez – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: igyekeztek apró részletekre is odafigyelni, így például az örökmécses körül kialakítottak egy gránitból készült körgyűrűt, amely követi a kerítés vonalát, és ott helyezhetik el mécseseiket, gyertyáikat a megemlékezők.

Rogán Antal közlése szerint a terület az utcabútorok miatt modern lett, ugyanakkor archaikus is: ebben a formában megállta volna a helyét jó néhány évtizeddel, vagy akár egy évszázaddal ezelőtt is. Kitért arra: a környéket érintő beruházások ősszel folytatódnak, így az örökmécseshez vezető Hold utca és Aulich utca is megújul.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

A tér kialakítása – a közműcserékkel együtt – csaknem 188 millió forintba került. A területet hétfő estig lezárva tartják a forgalom elől az október 6-i megemlékezések miatt. A Batthyány-örökmécses környezetének felújítása júliusban kezdődött meg, a terület új burkolatokat, utcabútorokat és kerékpártárolókat kapott, akadálymentes lett és új zöldfelületeket alakítottak ki, továbbá nyolc fát ültettek.

Az átadást jelképező szalagot a polgármester Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármesterrel, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjével közösen vágta át.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.

Ruzsbaczky Zoltán

„Ugyanaz az imperializmus, mint korábban” – veszélyesnek nevezték az oroszbarátságot

Óva inti a túl közeli kapcsolattól Magyarországot a varsói külügyminiszter-helyettes. Interjú.