Menórarongálás Nagykanizsán

MD

2012. június 11., hétfő 13:02, frissítve: hétfő 16:23

Ismeretlen tettesek rongálták meg hétvégén a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán álló menórát – írta közleményében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.

Hétvégén ismeretlenek meggyalázták a nagykanizsai zsidó hitközség udvarán, a mártíremlékmű előtt található, nagyméretű, fémből készült menórát, amelynek ágait letörték és elvitték. Csupán a talapzat maradt meg – olvasható a közleményben. A nagykanizsai zsidó hitközség azonnal rendőrségi feljelentést tett, valamint tájékoztatta a városvezetést a rongálásról. A menórát és a mártíremlékművet egyébként 2004-ben állíttatta a nagykanizsai zsidó közösség. Értesülésük szerint a rendőrség nagy erőkkel folytatja a nyomozást az ismeretlen elkövetők ellen.

Mint arról beszámoltunk, Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbit az utcán egy ismeretlen szidalmazta kedden. A Mazsihisz közleménye „a Magyarországot elöntő rasszista gyűlölethullám újabb megnyilvánulásának” nevezte, hogy egy ismeretlen odalépett az utcán a volt főrabbihoz, szidalmazta és azt mondta neki: „utálok minden zsidót”.

A támadást az államfő, a kormány, a történelmi egyházak, az MSZP, az LMP, a Demokratikus Koalíció, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, valamint a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és az Országos Roma Önkormányzat is elítélte.

Ugyanakkor Mesterházy Attila hétfői közleményében utalva az esetre azt írta, hogy az egyre bátrabb szélsőségek Orbán Viktortól és a Fidesztől kapják a muníciót. A szocialista politikus a kormányfő nevét kapcsolatba hozta a Horty és a Nyirő kultusszal, a Fidesszel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy a kormánypárt elemi érdeke, hogy a szélsőségek Magyarországon fennmaradhassanak.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke reagált Mesterházy kijelentéseire: „alaptalanul vádolja Mesterházy Attila a kormányfőt a nagykanizsai menóra megrongálásával kapcsolatban”. Kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök többször világossá tette, hogy a magyar alkotmányos rendszer a kölcsönös tisztelet alapján áll, az emberi méltóságot sérthetetlennek minősíti. Az állam és a kormány alaptörvényi kötelessége minden Magyarországon élő közösséget megvédeni, amellyel szemben uszítanak, vagy amellyel szemben méltatlan bánásmódot helyeznek kilátásba - közölte. Hozzátette: a miniszterelnök tisztában van azzal, ezek a közösségek rendszeresen és jogosan igényt tartanak arra, hogy amikor őket valamilyen bántalmazás, atrocitás, méltánytalan elbánás éri, akkor a kormányzat, a parlament, a közhatalom azonnal adjon határozott jelzéseket, hogy ezt nem fogadja el és egyértelműen elutasítja. „Ezt a miniszterelnök minden alkalommal maga is megteszi. Mindezek alapján teljesen érthetetlen, milyen alapon vádolja a miniszterelnököt Mesterházy Attila” – zárul a kommüniké.

Forrás: OS

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.