Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

2018. január 17., szerda 12:42, frissítve: szerda 18:03

Hagymázas, antik, keresztény és népi motívumokkal megtűzdelt lázálmot vázolt fel Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Magyar Krónikában arról, hogy milyen ifjúsági tábort is tervez a politikai elit gyermekeinek az úgynevezett Vörösberény-projekt részeként. Kerényi a jelek szerint masszív politikai és anyagi támogatást is kap az elképzeléshez.

A miniszterelnöki megbízott a Krónikában közölt levelét Balatonalmádi hivatalos oldala is átvette – mi is innen ismertük meg. A beszámoló egy hangsúlyozottan elit és keresztény szellemiségű rendezvény terveit mutatja be, amit az első magyar királyné után Gizellának neveznek el, és aminek a Balatonalmádi tulajdonában álló vörösberényi kolostoregyüttes, volt jezsuita rendház ad majd otthont.

Nyári tábor a trónörökösöknek

Míg az Erzsébet-tábor programjai a rászorulóknak szólnak, a Gizella programjaira csak egy nagyon szűk réteg kapna meghívót Kerényi tervei szerint:

 A Gizella tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, azzal a kéréssel, hogy gyermekeiket, unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella táborba. Ugyanez a levél a Kárpát-medence egyházi méltóságait arra kéri majd, hogy a plébániák és a parókiák látókörében lévő legtehetségesebb gyermekeket küldjék el a Gizella táborba, és vállalják nyaralásának költségeit

– olvasható a miniszterelnöki megbízott vázlatában.

Az ár ennek megfelelően borsos lenne: a részvételi díjat fejenként 250 ezer forintra lőtte be Kerényi, aki maga is elismeri, hogy a nyári tábor igen drága, de – mint, hozzáteszi – minőségi is. – Ér a trónörökösünk ekkora befektetést? – teszi fel a költői kérdést.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A díj befizetése alól csak 20 diák kapna felmentést, persze úgy, hogy nyaralási költségeiket baráti alapítványok fedeznék. Szüleiknek kézzel írt levélben kellene megindokolniuk, hogy gyerekük miért érdemli meg az ingyenes nyaralást. A kérelmeket pedig személyesen Kerényi Imre bírálná el, aki természetesnek veszi, hogy saját „korosztályos unokája”, Dávid számára már foglalt helyet a hivatalosan még meg sem hirdetett rendezvényen.

 
Kerényi Imre kifejti, hogy kiket is várna az elit és keresztény ifjúsági táborba
 

A tábor már idén nyáron elstartolhat: Kerényi négy, csapatonként 30 fős turnussal számol június 25. és augusztus 23. között, a táborba 10–16 év közötti fiúkat és lányokat várna.

Nem sokat tud a fiatalokról

Leveléből egyértelmű, hogy konkrét ütemtervet dolgozott ki a tábor 14 napjára; ebben vannak hasznos elemek – mint a bicikli- és úszásoktatás, vagy éppen a vitorlástanfolyam – és olyan teljesen irreális ötletek is, amit egy hagyományőrző vagy cosplayes csapaton kívül nem sokan vállalnának.

A szervező jelek szerint egyáltalán nem ismeri egy mai kamasz igényeit, nem tudja mi jön be és mi halálosan ciki egy 16 éves fiatalnak. Árulkodó a felsorolt néhány pont is:

  • A táborozók alapfelszereléséhez tartozna egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, egy cserkészzsinórral ellátott napkalap
  • Programpont, hogy az ifjak római centuriák mintájára masíroznak és hadi versenyt rendeznek, a lányok pedig népi körtáncot, úgynevezett leánykarikázót lejtenek, és szobrokat utánozva megismerik az ókori ruhaviseletet.
  • A gyerekek karénekeket és színpadi jeleneteket tanulnak, a tábor végén pedig „énekelnek, táncolnak, alakoskodnak” szüleik előtt.
  • A levél szerint „Angyalként ezt éneklik majd: „Született világ megváltója”, ördögként pedig így csúfolódnak: „Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos”.
 
A kormánytagok gyerekeinek ajánlott nyári programok
balatonalmadi.hu
 

Hogy Kerényi terveit a kormány is komolyan veszi, az egyértelműen kiderül a január 15-i Hivatalos értesítőben megjelent határozatból: az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet szerint a belügyminiszter egy összegben vagy több részletben, de azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást küld Balatonalmádi önkormányzatának – a pénzt az átadott vörösberényi kolostor állagmegóvására és ifjúsági táboroztatás előkészítésére küldik, igaz, név szerint nem említik a Gizella-tábort.

A döntés már régóta készülhetett, és a jelek szerint komoly lobbitevékenység, előkészület áll mögötte. Nem véletlen egybeesés az sem, hogy Balatonalmádi önkormányzata tavaly két óriási ajándékot kapott: január végén kormányhatározat döntött arról, hogy fél éven belül ingyen megkapják az állami tulajdonú kolostorépületet, amire már 2015 óta pályáztak.

Hozzácsapták a magtárat is

Szintén 2017 januárjában derült ki, hogy a Belügyminisztérium büdzséjének terhére – 120 millió forintért – megvásárolták Balatonalmádinak a kolostor melletti, de korábban magántulajdonba került magtárépületet is.

A magtárat 2015-ben még 458,8 millió forintra értékelték fel a Hirbalaton.hu-n megjelent cikk szerint  – a tulajdonos hogy-hogy nem, két évvel később mintegy negyedáron is túladott az ingatlanon.

Balatonalmádi lapja egyébként teljesen nyíltan közli, hogy a magtár megszerzésében jelentős szerepet játszott Kerényi Imre és Kontrát Károly belügyi államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is. A Veol.hu cikkében pedig Keszey János, Balatonalmádi  polgármestere kimondottan Kontrátot méltatja a beszerzés kapcsán.

Gyorsan rendbe kellene hozni

Egy sürgősségi indítvány szerint Keszey János egyébként  tisztában van azzal, hogy vörösberényi kolostor ad helyt majd a Gizella-tábornak – igaz, a tábor ars poeticáját talán még ő sem ismerte, és az is tény, hogy önkormányzatnak más céljai is vannak az épülettel: képzőművészeti galériát, helytörténeti kiállítást rendeznének be a kolostorban, amit – a táborral ellentétben – a köznép is látogathat.

A Keszey által benyújtott, 2017. november 30-i indítvány és javaslat mindenesetre egyértelműen jelezte, hogy a beadvány idején a kolostorépület még nem volt alkalmas szállásadásra.

 
Keszey János sürgősségi indítványa
balatonalmadi.hu
 

Ahhoz, hogy az alapszolgáltatások működjenek, és a nyárra tervezett Gizella-tábor megvalósulhasson, Keszey János szerint rohamtempóban, 160 nap alatt kellene részlegesen felújítani az épület használati melegvíz és vizesblokkjait, valamint elektromos rendszerét;

azzal is időt nyernek, ha a felújítás értéke nem éri el a 25 milliós közbeszerzési összeghatárt, mert akkor talán a közbeszerzési eljárásra számított 60 nappal sem kell számolni.

Az indítványban háromszor szerepel Kerényi Imre neve, akit a Vörösberény-program szakmai koordinátoraként említenek, és aki a dokumentum szerint saját javaslatokat is csatolt Keszey beadványához.

A Gizella-tábor ügyében megkerestük az illetékeseket, vagyis a Belügyminisztériumot, a Miniszterelnökségi Kabinetirodát és Balatonalmádi polgármesterét. Szerettük volna megtudni, hogy a 2018 januárjában megígért támogatásból mennyit fordítanak majd az ifjúsági táborra, és hogy az érintettek is tudják-e, hogy Kerényi Imre csak egy elitkör gyermekeit várja a rendezvényre. Választ eddig egyik megkérdezettől sem kaptunk, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket. Így csak annyi biztos, hogy

  • Kerényi Imre államtitkárok, miniszterek gyerekeit várja a balatonalmádi kolostorba.
  • Az állam ingyen átadta I. besorolású műemléképületet Balatonalmádinak.
  • A Belügyminisztérium két tételben összesen 620 millió forintot adott egy magtárépület megvásárlására, majd a vörösberényi kolostor állagmegóvására és egy ifjúsági táborral kapcsolatos előkészületekre.
  • A várhatóan állami és pályázati forrásokból rendbe hozott épületet 15 év múlva eladhatja az önkormányzat 

 

Cikkünk megjelenése után a Kormányzati Tájékoztatási Központ levelet küldött, amelyben írásunk egyetlen pontját sem cáfolták, mégis azt állították, hogy a Magyar Nemzet hazudik. Csupán annyit írtak, hogy a vörösberényi kolostoregyüttes ifjúsági tábor lesz, ahol az Erzsébet-táborhoz hasonlóan magyar gyerekek nyaralhatnak majd. Lapunk persze egy szóval sem állította, hogy a miniszterek és az államtitkárok gyerekei ne lennének magyarok. 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.