Mérgezés: azt sem tudják, mi mit jelent

NT

2012. március 30., péntek 09:15, frissítve: péntek 09:41

Az utóbbi időben Magyarországon a mérgezéses esetek száma 14 és 16 ezer között váltakozott évente – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat pénteken az MTI-vel.

Ezek fele öngyilkossági kísérlethez köthető, másik fele pedig véletlen baleset; az utóbbiak negyede a 18 évesnél fiatalabbakat érinti. Leggyakrabban gyógyszerek, ipari és háztartási szerek okoznak mérgezést – tették hozzá.

Az ÁNTSZ közleményében kifejtette: az Országos Kémiai Biztonsági Intézet (OKBI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) pedagógusoknak, kémiatanároknak, védőnőknek, kémiai biztonsági felügyelőknek szervezett konferenciát.

Energiaital – méreg?

Megelégelte az ÁNTSZ, hogy nyakló nélkül vedeli az ifjúság az energiaitalt. Néhány hét alatt 123-an lettek tőle rosszul, jórészt gyerekek – az MNO az utca emberét kérdezte.


A csütörtöki előadásokon kiderült, hogy a fiatalok alig tudják, mit jelentenek a vegyszereken látható piktogramok. E tekintetben előrelépést jelent majd az az európai uniós rendelet, amely 2015-től egységesíti és egyszerűsíti a figyelmeztető jelzéseket – hangsúlyozták.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a konferencián Kovács Attila helyettes országos tiszti főorvos hangsúlyozta: „a kémiai anyagok körülvesznek minket a hétköznapokban, az ipar újabb és újabb vegyületeket fejleszt ki… A kémiai anyagok helytelen használata mérgezéses esetekhez, sérülésekhez vezethet, ezért a kockázatok elkerülése a cél”.

Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórházklinikai toxikológiai osztályának főorvosa az úgynevezett dizájnerdrogokról tartott előadást. A toxikológus elmondta, hogy az újabb és újabb kábítószerek olyan sebességgel jelennek meg, hogy nehéz követni a változásokat, az új szerek hosszú távú hatásai pedig megjósolhatatlanok.

GBL
Orvosi szaknyelvben gamma-butyrolactone, a partiforgatagban pedig csak gina. A színtelen, olajszerű folyadékot a droginformációs portál szerint a kémiában gyakran használják oldószerként rozsda és ragasztó eltávolítására. A vegyület az emberi szervezetben a GHB előanyaga. Fogyasztása mámoros érzést okoz, utóbb pedig erős fejfájást és féléberséget. Túladagolása kiszámíthatatlan viselkedést válthat ki, komoly megbetegedéshez vagy akár halálhoz is vezethet.


A szakember szerint a szülők és a pedagógusok legfontosabb feladata, hogy az ebből következő rendkívüli kockázatokra felhívják a fiatalok figyelmét.

Forrás: MNO,MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.