Mesterházy örülhet, mindet megsemmisítik

Kovács András

2012. április 1., vasárnap 19:30, frissítve: hétfő 01:23

Schmitt Pál köztársasági elnök sorsa körül forgott a mostani hét, mivel elvették tőle a doktori címet, de pénteken bejelentette, nem mond le. Megnyitott a Mercedes-gyár, valamint újabb két évre Mesterházy Attilát választották meg a szocialista párt küldöttei. Heti összefoglalónk.

Nem mond le az államfői posztról Schmitt Pál. A köztársasági elnök a közszolgálati televíziónak adott exkluzív interjúban úgy fogalmazott, nincs összefüggés a kisdoktori dolgozatáról hozott döntés és államfői hivatala között. Schmitt Pál azt mondta, hogy a lelkiismerete tiszta, kisdoktori értekezését legjobb tudása szerint írta meg, nem kívánta sajátjaként feltüntetni a felhasznált irodalmat. Az államfő arról is beszélt, elvárta volna, hogy a Semmelweis Egyetem szenátusa hallgassa meg őt is, mielőtt megfosztja húsz évvel ezelőtt szerzett kisdoktori címétől. Az államfő azt mondta: köztársasági elnökként áll ki az igazáért, és 70 évesen be fogja bizonyítani, hogy képes a mai elvárásoknak megfelelve újra megszerezni a doktorátust. Az üggyel kapcsolatos hercehurca miatt lemond posztjáról a Semmelweis Egyetem rektora.

Szándéknyilatkozatot fogadott el a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlásáról Budapest közgyűlése. A főpolgármester elmondta: az átadás részleteit egy későbbi ülésen a testület elé terjesztik. Tarlós István közölte: a főváros előzetesen 15,1 milliárd forintos visszavételi árról egyezett meg a két külföldi befektetővel. Hozzátette: ha 90 napon belül nem jön létre a megállapodás, a főváros él a rendkívüli felmondás lehetőségével.

Az utóbbi idők legnagyobb sikere

Tíz év alatt 2,1 százalékkal csökkent Magyarország lakossága. A tavalyi népszámlálás előzetes adatai szerint októberben 9 millió 982 ezren éltek az országban. A Központi Statisztikai Hivatal elnöke elmondta: 1981 óta folyamatosan fogy a népesség, és ez a jövőben egyre súlyosabb problémákat okoz. Vukovich Gabriella hangsúlyozta: a népesség elöregedése hatással van a munkaerőpiacra, illetve a nyugdíj- és az egészségügyi ellátórendszer fenntarthatóságára.

Az utóbbi idők egyik legjelentősebb sikerének nevezte a kecskeméti Mercedes-gyár megnyitását a kormányfő. A tervek szerint évente 100-120 ezer gépkocsi készül az üzemben, ahol 3 ezerre növelik az alkalmazottak számát. Orbán Viktor a megnyitón azt mondta: Európa gazdaságát Németország és Közép-Európa együttműködése tudja megújítani.

Mesterházy újrázhat

Megkezdték a rezidensek által tavaly letétbe helyezett felmondólevelek megsemmisítését. A mintegy 2500 nyilatkozattal anyagi és munkakörülményeik javítását akarták elérni az egészségügyben dolgozók. Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: folytatni akarják a konstruktív és felelősségteljes párbeszédet a kormányzattal. A kabinet a múlt héten döntött az egészségügyi dolgozók bérrendezéséről. Ennek értelmében csaknem 86 ezer dolgozó bérét emelik meg.

Újabb két évre Mesterházy Attila marad az MSZP elnöke. A tisztséget 2010 óta betöltő politikus újraválasztását a 373 érvényesen szavazó küldött csaknem 70 százaléka támogatta. Mesterházy Attila 258, kihívója, Szanyi Tibor 115 szavazatot kapott. Elnökhelyettesnek Simon Gábort, alelnöknek Gúr Nándort és Horváth Csabát, választmányi elnöknek pedig Botka Lászlót választotta meg a kongresszus. Mesterházy, miután újraválasztották, azt mondta: a szocialisták önmaguknak és a választóknak is tartoznak azzal, hogy eredményeik mellett a kormányzásuk alatt elkövetett hibákról is számot adnak.

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.