Mesterházy sarcról és tiszta szívről beszélt

WL, Bucsy Levente

2012. május 1., kedd 12:23, frissítve: kedd 13:35

Orbán rendszerét a tiszta szív fogja megdönteni – mondta el május elsejei beszédében a Városligetben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Az országban több mint 100 helyen találkozhatnak ezen a napon baloldali szimpatizánsokkal – kezdte május elsejei beszédét a Városligetben Mesterházy Attila, az MSZP elnöke. Folytatta: vannak, akik azt mondják, munkásság már nem létezik, de nincs igazuk. Ma már a bolti eladó és a pizzafutár is munkás, mindenki az, aki saját munkájából tartja el a családot. „Nekünk szocialistáknak a legfontosabb értük küzdeni, mert a kormánypolitika kárvallottjai éppen ők.”

Mesterházy úgy látja, 200 milliárdos sarc elé néz az ország, amiből mindenkire 70 ezer forint pluszteher jut. Mára világossá vált szerinte, hogy az Orbán-kormány az adóemelések kormánya; lassan már a levegővételt is megadóztatják. „Ne adjál ötleteket!” – kiabált közbe egy szimpatizáns.

A pártelnök egy kínos elszólással folytatta: a saját „börzén” érzi mindenki a kudarcos kormányzás felárát. Lassan az egymillió új munkahely helyett egymillió régi fog megszűnni – fejtegette a politikus.

Azt is elmondta, ma senki nem fekhet le nyugodtan egy átdolgozott nap után, hazudtak 2010-be és azóta folyamatosan. „Ma már igaz, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve”, ez hatmillió koldus országához vezet – biggyesztette hozzá az ellenzéki pártelnök. Közben, mint mondta, Orbán Viktort, a felcsúti Maradonát nem érdekli más, csak a foci.

Mesterházy Attila megígérte, ha 2014-ben kormányra kerülnek, elsőként a munka törvénykönyvét fogják megváltoztatni; Orbán rendszerét szerinte a tiszta szív fogja megdönteni.

Gurmai kiszálmolta

Nagyon jó, hogy ilyen sokan vagyunk, amikor az EU-hoz való csatlakozásunkat is ünnepeljük – szólt néhány száz fős hallgatótáborához Gurmai Zita szocialista EP-képviselő a városligeti MSZP-s nagyszínpadon. Az ünneplés helyett azonban szerinte arról kell beszélni, hogy az Orbán-kormány csökkenti az emberek jogait.

Gurmai kiszámolta, a jelenlegi tempóban 880 év szükségeltetik egymillió új munkahely létrehozásához. Költői kérdést is intézett az egybegyűltekhez: Orbán, Kövér és Áder vajon szembe tudna-e nézni 20 éves önmagával?

Kiszámíthatóságra lenne szükség, de úgy tűnik, beszámíthatóság sincs. Bolívia és Pakisztán példáját követi Orbán Viktor – zárta szavait a szocialista képviselőasszony.

A számok nem hazudnak: elpáholták az MSZP focicsapatát a népszavás tollforgatók. A ligeti majális rangadóján a kezdőrúgásra mintegy 20 néző sereglett össze. A lap munkatársai kékben, a legnagyobb ellenzéki párt gárdája a parlamenti válogatott szerelésében fogadta a labdát Mesterházy Attila kezdőrúgása után. Az első húszperces játékrészben alaposan leégette a nemzeti színeket a Gúr Nándorral felálló MSZP, gyorsan háromgólos hátrányba kerültek. A második félidőre – amikorra már sípot szereztek a bírónak a 17. kerületi szocik – a párt prominensei támadhattak lefelé a domboldali pályán. Végül azonban sem Farkasházy Tivadar szemlélődő jelenléte, sem Molnár Zsolt budapesti elnök buzdítása nem hozta fel az MSZP-seket. A Népszava még úgy is nyerni tudott 4:2-re, hogy az utolsó percekben a pályán lévő Németh Péter főszerkesztő nemes egyszerűséggel elhagyta a meccs helyszínét, így emberhátrányban fejezte be a meccset a lap csapata.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.