Mészáros Lőrinc beszállt az atomhulladék-üzletbe is

MN

2017. november 20., hétfő 17:20, frissítve: hétfő 17:50

A Várkert Bazár felújítójaként ismertté vált West Hungária Bau Kft. és a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester érdekeltségében tartozó Fejér-B.Á.L. Zrt. konzorciuma nyerte azt a közbeszerzést, amelyet a püspökszilágyi Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) nevű létesítmény fejlesztésére írtak ki – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A püspökszilágyi létesítménybe nem az atomerőmű hulladéka kerül, hanem jellemzően orvosi felhasználásból vagy kutatásból származó, kis és közepes aktivitású radioaktív hulladék. A pályázat megnyerésével ugyanakkor a cégeknek már lesz referenciájuk nukleáris hulladékot kezelő létesítmény kivitelezésére, vagyis később akár a paksi bővítéshez kapcsolódó pályázaton is indulhatnak.

Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. megrendelésére mindenekelőtt egy csarnokot kell építeni a hulladéktároló medencék fölé, hogy az időjárástól függetlenül lehessen dolgozni. A csarnokba egy úgynevezett konténmentet kell elhelyezni, amelyen keresztül meg lehet nyitni a medencéket, és elvégezni a szükséges munkákat. A teljes munkát nettó 835,6 millió forintért végzi a győztes konzorcium. 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.