Mészáros Lőrinc furcsa oklevele

Ugyanott szerzett minősítést a felcsúti polgármester, ahova a Lázár testvérek is járnak

Pilhál Tamás, Bodacz Péter

2016. február 15., hétfő 04:59

Egy Tolna megyei gyorstalpalón jutott aranykalászos gazdaképesítéshez Mészáros Lőrinc – tudta meg a Hír Televízió.

Riportjuk szerint a felcsúti polgármester a juhépusztai mezőgazdasági telepen vizsgázott le földművelési ismeretekből. Hogy miért nem talált a falujához közelebb eső tanfolyamot, nem tudni. A polgármester családja eddig mintegy 1400 hektár földet szerzett a tavaly óta tartó állami földárveréseken. Somogyi Imre, a juhépusztai képzőhely vezetője elmondta: Mészárosékat valóban náluk vizsgáztatták, ám a felkészítésük a felcsúti polgármester mezőgazdasági telepein történt. Azt is elárulta, hozzájuk jártak például a Lázár testvérek is.

A riportban megszólaltatott Fejér megyei gazdák borúlátók. Szerintük ugyanis a nagybirtokosok leszorítják majd a termények árát, amivel a kisebb családi gazdaságok nem tudnak versenyezni.

Mint ismert, az állami földek vásárlásának előfeltétele, hogy a pályázó egy 480 órás gazdatanfolyamon vegyen részt és sikeresen levizsgázzon. Ahogy arra lapunk is több ízben felhívta a figyelmet, a minősítést „gyorstalpaló” aranykalászos tanfolyamokon a kötelezően meghatározott négyszáz óra teljesítése nélkül lényegében bárki megszerezheti. Van olyan iskola, ahol három hónap alatt befejeznek egy ilyet, vagyis papíron heti 45 tanórán vesznek részt a jelentkezők. Távoktatást ugyanis nem engednek a jogszabályok. Ám a valóságban ez egészen másképp néz ki. Mint azt a Hír TV egyik korábbi riportja bemutatta: be sem kell járni az órákra, hiszen „nem szokott előfordulni, hogy valaki megbukik”. A gyorstalpalós gazdaképzés visszaélésekre lehetőséget adó rendszere azért is furcsa, mert Orbán Viktor miniszterelnök korábban éppen azzal indokolta az állami földek eladását, hogy azok hozzáértőkhöz kerüljenek.

Az aranykalászos tanfolyamokról már régóta az a hír járja, hogy azok vesznek részt rajtuk, akiknek a földvásárlás miatt van szükségük papírra. Ezt a tanfolyamok hirdetései is alátámasztják. – Szeretnél földet vásárolni, de a kérelmedet elutasítják? – szegezi neki a kérdést a jelentkezőnek az egyik tanfolyamot indító cég. Bár a jelenség régóta ismert, a kormány eddig nem tett érdemi ellenlépéseket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.02.15.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.