#MeToo: lavinát indított a Weinstein-ügy a közösségi médiában

,

2017. október 17., kedd 17:10, frissítve: csütörtök 09:10

Nem csitul a Harvey Weinstein amerikai filmproducer több évtizedre visszanyúló szexuális zaklatásai nyomán kirobbant botrány, sőt. Alyssa Milano színésznő két nappal ezelőtt indított közösségi médiás kampánya nyomán milliók vallottak arról, hogy őket is zaklatták már. A színésznő október 15-én azt indítványozta Twitteren, hogy bárki, akit ért szexuális zaklatás életében, írja ki, hogy „me too”, azaz „én is”. Az azóta eltelt két napban félmillió tweet és tizenkétmillió Facebook-bejegyzés született a #MeToo gyűjtőcímke alatt.

A #MeToo-kampány célja Milano szerint az, hogy az emberek megértsék: nem elszigetelt esetekről van szó, a probléma általános. Magyarországon a Weinstein-ügy előtt például a Beszélj róla! projekt keretén belül online, névtelenül számoltak be történeteikről olyan nők, akiket szexuális zaklatás ért.

Közleményt adott ki a Katona József Színház

Magyarországon Sárosdi Lilla színésznő Facebook-oldalán számolt be egy esetről, mely során egy meg nem nevezett színházi rendező és annak barátja orális szexre akarta rávenni őt egy autóúton; a szintén színésznő Sándor Erzsi pedig arról beszélt, hogy még főiskolás évei alatt egy rendező szakos fiú beszélte rá, hogy félmeztelenül adjon elő neki egy szöveget.

 
Sárosdi Lilla
Fotó: Kollányi Péter / MTI
 

A Katona József Színház a Weinstein-ügy, illetve Sárosdi Facebook-bejegyzése kapcsán több sajtómegkeresést kapott, ezért közleményt adott ki. Arról nincs információ, hogy a Katona érintett lenne: újságírók más színházakat is megkerestek az ügyben, lapunk úgy tudja, hogy a Radnóti-színház is közleményben készül reagálni a megkeresésekre.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Katona arról ír, hogy a színház „elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját”, illetve arról, hogy a színház üzemi szabályzata pontosan szabályozza a megfelelő viselkedést, illetve „felhívja figyelmet azokra a belső fórumokra, ahol a kollégák a munkakörülményeket érintő észrevételeket megtehetik”. A színház közleménye szerint több mint 30 éves fennállásuk alatt „nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül”.

Nem csak nők írnak a zaklatásról

„Ha nem csak nőkre vonatkozna a #metoo, akkor kiírnám én is. Nem kell színésznőnek, de még nőnek sem lenni ilyesmihez. A visszaélés az visszaélés” – írta az üggyel kapcsolatban Nyáry Krisztián író, majd később megosztotta saját történetét, amely tizenhét éves korában esett meg vele, amikor egy építkezésen dolgozott. A renoválást vezető mester volt az, aki egy kertmoziban elkezdte fogdosni a combját.

„Visszafelé a ház felé már a fenekemet fogdosta meg a hajam simogatta. Hazaérve gyorsan bementem a fürdőszobába, de nem levetkőztem az alváshoz, hanem felvettem egy vastag farmert, biztos, ami biztos. Jól tettem, mert utánam jött, és arra kért, hogy vegyem le, higgyem el, jó lesz. Nem hittem, mondtam, hogy hagyjon. Egy kicsit még könyörgött, ami ahhoz képest, hogy háromszor akkora volt mint én, jobb opciónak tűnt, mintha erőből csinálta volna” – írta Nyáry.

A Weinstein-ügyre emlékeztető, hatalmi helyzetet kihasználó szexuális visszaélést tárt fel korábban Magyari Péter a 444-en. A cikk Sipos Pál tanár és tévés személyiség visszaéléseiről szólt és nagy visszhangot keltett a hazai közéletben; így arról is esett szó, hogy miért nem korábban bukott ki az ügy. Hasonlóképpen nagy visszhangja volt az Index által feltárt gólyatábori szexuális zaklatásoknak; az ELTE-n például alapos kutatást is készítettek az egyetemi nemi erőszakról és szexuális zaklatásról. Tavaly pedig kilenc év börtönre ítélték azt a fotóst, aki az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karának fonyódligeti gólyatáborában megerőszakolt egy lányt.

Björk szerint Trier zaklatta, a rendező tagad

Tagadta a Táncos a sötétben rendezője, hogy ő molesztálta volna a népszerű énekesnőt – derült ki a dán Jyllands-Posten cikkéből. Björk vasárnap írt arról a Facebook-oldalán, hogy őt is zaklatta már karrierje során egy filmrendező. A dalszerzőt állítása szerint a Harvey Weinsteinnel szemben megfogalmazottak bátorították fel annyira, hogy beszámoljon saját történetéről is.

Miután Björk dán filmest említett, a legtöbben Lars von Trierre gondoltak: a Táncos a sötétben volt az énekesnő egyetlen komolyabb játékfilmje. A rendező ugyanakkor visszautasította, hogy ilyet tett volna. „De az tény, hogy egyértelműen nem voltunk barátok” – tette hozzá. Björk állította, miután visszautasította az általa meg nem nevezett rendező közeledését, utóbbi megsértődött, és büntetni kezdte őt. „Úgy állított be, mintha én lennék a nehéz eset” – írta.

A Táncos a sötétben producere, Peter Aalbaek Jensen is megszólalt a Jyllands-Postennek, állítva, hogy valójában ő és a rendező voltak az áldozatok. Jensen szerint a nő nehéz eset volt, erősebb mint ő és Lars von Trier együtt, és mindent irányítani kívánt.

Kedd délután aztán újra reagált az énekesnő, Facebook-posztjában még egyértelműbbé téve, hogy Trierről beszél. Pontokba szedte, a meg nem nevezett rendező hogyan zaklatta őt a forgatás során, többek között a felesége jelenlétében. Folyamatosan ölelgette őt mindenki előtt, majd mikor két hónap után rászólt, hogy hagyja abba, dühében összetörte a székét. Elmondása szerint a svédországi forgatás alatt a rendező még a hotelszobája erkélyére is majdnem átmászott az éjszaka közepén, egyértelműen a nemi vágytól fűtve.

Björk hozzátette, a visszautasítás után a rendező és a producer együttesen próbálták a sajtóban nehéz esetnek beállítani őt. „Soha nem ettem meg egy felsőt sem, és abban sem vagyok biztos, hogy ez egyáltalán lehetséges” – írta az énekesnő. Ezzel is egyértelművé vált, hogy a Dogville és A nimfomániás rendezőjéről beszél. A Táncos a sötétben forgatása után cikkeztek arról stábtagokra hivatkozva, hogy Björk állítólag darabokra tépett egy blúzt, amit nem volt hajlandó felvenni, sőt, még egyes darabkáit is megette dühében.

Az újabb állításokra e-mailben reagált kedd délután a rendező. Lars von Trier a dán Jyllands-Posten megkeresésére megismételte: visszautasít minden arra vonatkozó állítást, hogy bármikor is szexuálisan közeledett volna a dalszerzőhöz.

Björk már korábban is kritizálta a média nőkkel szembeni, szexista hozzáállását.

Az izlandi énekesnő egyébként a 2000-es filmben játszott főszerepéért Cannes-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó elismerést.

Jennifer Lawrence és Reese Witherspoon is megszólalt

Jennifer Lawrence az ügy kapcsán arról beszélt egy eseményen, hogy őt egyszer producerek arra kötelezték, hogy fogyjon jó pár kilót a szerep kedvéért; és hogy motiválják, nála vékonyabb meztelen nőkkel kellett felsorakoznia egy női producer utasítására. Mikor egy férfi producernek erről beszélt, ő azt reagálta, hogy nem érti, miért tartják Lawrence-t kövérnek, miközben szerinte "tökéletesen dugható". "Még mindig csak tanulom, hogy nem muszáj mosolyognom, ha egy férfi kényelmetlen helyzetbe hoz" - tette hozzá.

A CNN pedig arról számolt be, hogy Reese Witherspoon és America Ferrara is szexuális zaklatás áldozata volt fiatalabb korában. Witherspoont tizenhat éves korában zaklatta egy rendező, a színésznő pedig úgy érezte, hogy elvárják tőle, hogy hallgasson az esetről, ha azt akarja hogy előre mozduljon a karrierje. Hozzátette: nem ez volt az egyetlen ilyen eset karrierje során.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.