Mi lesz a magyar ingázók családi pótlékával?

MNO

2017. március 20., hétfő 20:16, frissítve: hétfő 20:28

Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter ismét bedobta azt a javaslatot, hogy az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után csak a külföldi szociális támogatást fizessék ki – adta hírül a Hvg.hu. A portál szerint Ausztria évente körülbelül 250 millió eurót (77 milliárd forintot) fizet ki a külföldön élő gyerekek után, különböző szociális ellátások címén. Ezt szeretnék most csökkenteni.

Magyarországon havi 12 ezer 200 forint (40 eurós) az egy gyermek után járó családi pótlék, míg Ausztriából az összeg háromszorosát, azaz (életkortól függően) durván 120-140 eurót is kaphatnak a magyar családok.

Azok a magyarok, akik Ausztriában dolgoznak a jóval nagyobb osztrák bérhez jóval nagyobb osztrák járulékokat fizetnek. Ez az az elem, amelyre az uniós szabály is épül – és ami keresztbe tehet az osztrák javaslatnak –, ha ugyanis valaki egy adott országban fizeti az ottani társadalombiztosítási járulékokat, akkor jogosult a gyermeke után járó ottani családi pótlékra is.

Az osztrákok most mégis azért lobbiznak, hogy csak 40 eurót kelljen adniuk.

Az Európai Bizottság azonban ellenzi, hogy a családi pótlék összegét csökkentsék azért, mert a kedvezményezett gyerek egy alacsonyabb árszintű országban, például Magyarországon él – erről a portálnak Marianne Thyssen, a bizottság szociális és munkaügyekért felelős tagja beszélt korábban. A témát egyébként több ország is nyomja Brüsszelben. Ők azonban a tűzzel játszanak, mert ha a nemzeti szabályozásuk sérti az egységes piac elvét, akkor eljárást kapnak a nyakukba.

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.