Mi lesz a magyar ingázók családi pótlékával?

MNO

2017. március 20., hétfő 20:16, frissítve: hétfő 20:28

Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter ismét bedobta azt a javaslatot, hogy az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után csak a külföldi szociális támogatást fizessék ki – adta hírül a Hvg.hu. A portál szerint Ausztria évente körülbelül 250 millió eurót (77 milliárd forintot) fizet ki a külföldön élő gyerekek után, különböző szociális ellátások címén. Ezt szeretnék most csökkenteni.

Magyarországon havi 12 ezer 200 forint (40 eurós) az egy gyermek után járó családi pótlék, míg Ausztriából az összeg háromszorosát, azaz (életkortól függően) durván 120-140 eurót is kaphatnak a magyar családok.

Azok a magyarok, akik Ausztriában dolgoznak a jóval nagyobb osztrák bérhez jóval nagyobb osztrák járulékokat fizetnek. Ez az az elem, amelyre az uniós szabály is épül – és ami keresztbe tehet az osztrák javaslatnak –, ha ugyanis valaki egy adott országban fizeti az ottani társadalombiztosítási járulékokat, akkor jogosult a gyermeke után járó ottani családi pótlékra is.

Az osztrákok most mégis azért lobbiznak, hogy csak 40 eurót kelljen adniuk.

Az Európai Bizottság azonban ellenzi, hogy a családi pótlék összegét csökkentsék azért, mert a kedvezményezett gyerek egy alacsonyabb árszintű országban, például Magyarországon él – erről a portálnak Marianne Thyssen, a bizottság szociális és munkaügyekért felelős tagja beszélt korábban. A témát egyébként több ország is nyomja Brüsszelben. Ők azonban a tűzzel játszanak, mert ha a nemzeti szabályozásuk sérti az egységes piac elvét, akkor eljárást kapnak a nyakukba.

A szerkesztő ajánlja

Kósa András

„Illiberális rezsimekben nincs konszolidáció, még durvább dolgok jöhetnek”

Orbán Viktor egyirányú utcában halad, március 15-ei fenyegetőzése is csak egy újabb állomás volt. Interjú Krekó Péter politikai elemzővel.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Seszták beismerése és a Tolvajok utcája: megvan Kisvárda „nettó befizetője”

Milyen áron készülnek az ország keleti csücskében búvó kisvárosban a nagy látványberuházások?

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.