Mi lesz a magyar ingázók családi pótlékával?

MNO

2017. március 20., hétfő 20:16, frissítve: hétfő 20:28

Sebastian Kurz külügyi és integrációs miniszter ismét bedobta azt a javaslatot, hogy az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után csak a külföldi szociális támogatást fizessék ki – adta hírül a Hvg.hu. A portál szerint Ausztria évente körülbelül 250 millió eurót (77 milliárd forintot) fizet ki a külföldön élő gyerekek után, különböző szociális ellátások címén. Ezt szeretnék most csökkenteni.

Magyarországon havi 12 ezer 200 forint (40 eurós) az egy gyermek után járó családi pótlék, míg Ausztriából az összeg háromszorosát, azaz (életkortól függően) durván 120-140 eurót is kaphatnak a magyar családok.

Azok a magyarok, akik Ausztriában dolgoznak a jóval nagyobb osztrák bérhez jóval nagyobb osztrák járulékokat fizetnek. Ez az az elem, amelyre az uniós szabály is épül – és ami keresztbe tehet az osztrák javaslatnak –, ha ugyanis valaki egy adott országban fizeti az ottani társadalombiztosítási járulékokat, akkor jogosult a gyermeke után járó ottani családi pótlékra is.

Az osztrákok most mégis azért lobbiznak, hogy csak 40 eurót kelljen adniuk.

Az Európai Bizottság azonban ellenzi, hogy a családi pótlék összegét csökkentsék azért, mert a kedvezményezett gyerek egy alacsonyabb árszintű országban, például Magyarországon él – erről a portálnak Marianne Thyssen, a bizottság szociális és munkaügyekért felelős tagja beszélt korábban. A témát egyébként több ország is nyomja Brüsszelben. Ők azonban a tűzzel játszanak, mert ha a nemzeti szabályozásuk sérti az egységes piac elvét, akkor eljárást kapnak a nyakukba.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.