„Mi van, ha egyszer az én arcomat rakják Soros helyébe?”

2017. október 25., szerda 06:00, frissítve: péntek 19:38

Őrült a polgármesteretek? Sztárkodik? Idehoz egymillió migránst? – ilyen és ehhez hasonló mondatokat szegeznek a Baranya megyei Cserdi lakóinak a szomszéd falvakban, amióta Bogdán László polgármester bejelentette: hajlandó menekült családokat fogadni a községben. De Bogdánt sem kímélik. – Sunyi módon leköptek és seggbe rúgtak. Pécsett a zebrán nekem rontottak, és még meg is akartak ruházni. Soros köcsögének neveztek – meséli irodájában a polgármester azt a két esetet, amely bejárta az országos médiát.

Nézze meg Bogdán Lászlóval készített interjúnk rövidített változatát videón!

Mivel azonban az eset felidézése után Bogdán napokig hallgatott az ügyről, és nem válaszolt a sajtómegkeresésekre, a közvélemény kételkedni kezdett a történetekben. Bogdán a Roma Parlament Egyesület budapesti rendezvényén vett részt szeptember 25-én, ahol a Hír TV kamerafelvételei szerint kemény hangú vita zajlott, a cserdi polgármester erős kritikákat kapott többek között azért, mert használta a cigánybűnözés kifejezést. Bogdán a csatorna Privátszféra című, múlt pénteki műsorában azt állította, a rendezvényről való távozása után hátulról megrúgták és leköpték. Bár neveket nem említett, úgy tűnik, a Roma Parlament Egyesület elnöke, Horváth Aladár úgy érezte, Bogdán őt is vádolja. Horváth az Indexnek azt nyilatkozta, hárman kísérték ki a taxihoz a rendezvényről a polgármestert, és semmilyen inzultus nem történt, erre tanúk vannak. Jogi lépéseket is kilátásba helyezett, ha Bogdán nem tisztázza magát.

– Nem vádolok senkit. Nem tudom, kik voltak, vagy hogy a rendezvényről jöttek-e, mert sötét volt. Örültem, hogy minél hamarabb eljöhettem onnan. Én pontosan tudom, hogy nem tudom bebizonyítani a történteket. Mi a fenének hoznám fel ezt a hülyeséget? Mert nem szerepelek eleget a tévében? – mondja felháborodva Bogdán, aki tudja, hogy korábbi kijelentései a roma értelmiségi körökben nemtetszést váltanak ki. Horváth a polgármester szerint korábban ezt írta ki a Facebook-oldalára: „Kezd elegem lenni ebből a balkáni néptörzsből származó, lelkében még mindig román rabszolga médiapöcsből.”

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Bogdán megmutatta telefonján azokat az sms-eket, amelyeket a nem messze lévő Pellérd független polgármesterétől, Tajti Zoltántól kapott, aki – bár Bogdán szerint talán csak egy alkalommal beszélt vele – keményen kiosztotta. „Kedves Laci, totálisan lejáratod magad. Mond (sic!), a beteges rivalda fény (sic!) megéri a becsületesség bukását, lódításokkal és hazudozással fűszerezve. Polgármesteri tisztességből csak ennyire futotta? Kétszínű játékot űzöl, mocskolod, aki lehetőséget ad a kezünkbe. Pitiáner politikai butaságokkal spékeled. Kiröhögteted magad. Amikor bemocskolod a Roma Parlament szervezőit a feltűnőségi viszketegségedbe” – írta Tajti.

Bogdánt láthatólag nagyon megviselte a támadássorozat. Pedig állítása szerint csak egyetlen menekült családot akar majd két napra vendégül látni a házában, illetve egy helyi vendégház-tulajdonos is felhívta, hogy ő is így tenne. – Nem azt mondtam, hogy Törökország határáról ide kell hozni egymillió embert Cserdibe. Azt mondtam, hogy azokat az embereket, akik oltalmat kaptak, csupán emberi gesztusból segítsük. Hogy ne süssék ránk a bélyeget, hogy az egész hazánk rasszista és kirekesztő. Nem gondolom, hogy a kerítés építése rossz volt, de humánusan kell kezelni az ügyet – tette hozzá a polgármester, aki legalább 30 kormányzati Soros-plakátot számolt össze a Pécs és Cserkút közötti útszakaszon. – Mi van, ha egyszer az én arcomat rakják Soros helyébe? – tette fel a kérdést.

Hiába a plakátkampány, Cserdiben mégsem találkoztunk az Őcsényben tapasztalható migránsellenességgel. Tudják, hogy a menekültek törvényesen vannak az országban. – Azok is emberek. Nem félünk – mondta egy roma asszony, de egy vele beszélgető, halk szavú magyar nyugdíjas azt mondta, kicsit fél a menekültektől, de kedveli a polgármestert.

– Kitől féljünk? Gyerekektől? – ezt a költői kérdést pedig egy fiatal fiú tette fel.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.