Miért hívta Vlagyimir Putyin Orbán Viktort?

Stier Gábor

Stier Gábor

2017. május 26., péntek 14:54, frissítve: szombat 10:44

Az orosz elnökkel és az olasz kormányfővel is tárgyalt telefonon péntek reggel Orbán Viktor. Mint arról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t tájékoztatta, Paolo Gentilonival az aktuális nemzetközi ügyeket vitatta meg, míg Vlagyimir Putyinnal a magyar–orosz kétoldalú kapcsolatok időszerű kérdéseiről tárgyalt Orbán Viktor. Az egyeztetés tényéről a Kreml honlapja is beszámolt, az említettek mellett kiemelve, hogy a két politikus nagy figyelmet szentelt a paksi bővítésnek és a közös gázprojekteknek. Mint az orosz közlemény megjegyzi, a felek megállapodtak a személyes kapcsolattartás folytatásában is. 

A kérdés most már csak az, hogy miért is hívta valójában Orbán Viktort Vlagyimir Putyin. Mert az nem tűnik nagyon életszerűnek, hogy a világ egyik legbefolyásosabb politikusa csupán a kétoldalú kapcsolatok állása után érdeklődve „csörög rá” a magyar miniszterelnökre. Főképp úgy, hogy idén Vlagyimir Putyin már járt Budapesten – egyáltalán nem kizárt egy újabb út lehetősége sem –, s a két politikus nemrégiben Pekingben az Egy övezet, egy út konferencia mentén is szót váltott egymással. Ráadásul a február 2-án lezajlott vizit óta nem történt olyan fejlemény, amely indokolná a telefonhívást.

A paksi bővítés kérdése eldöntött, a kormánybiztos kinevezése az eddigi kisebb bizonytalanságokat is eloszlatta, s a parlamenti választások után minden bizonnyal fel is gyorsul a beruházás megvalósítása, miután Brüsszelben is elhárultak az akadályok az építkezés elől. Közben látható, hogy a kétoldalú kapcsolatok kérdése, benne a paksi beruházás a választási kampány egyik központi kérdésévé lépett elő, de ez sem ok egy hirtelen telefonhívásra.

Az már inkább indokolna egy ilyen beszélgetést, hogy felgyorsulni látszik az ukrán válság rendezése, s a közeljövőben több találkozón is fontos témává lép elő a minszki megállapodás végrehajtásának felgyorsítása. Magyarország Ukrajna szomszédjaként és a kárpátaljai magyar kisebbség révén is érdekelt a konfliktus mielőbbi lezárásában, ám igazi ráhatása nincs az eseményekre. A válság rendezésének további sorsa ugyanis többek között Berlin és Párizs hozzáállásán múlik, s az úgynevezett normandiai formátum keretein belül dől el. 

Érdemes azonban figyelni a Kreml közleményének egy, a közös gázprojekteket érintő kitételére, amely már érthetővé tehet egy ilyen súlyú egyeztetést. Természetesen nem a magyar–orosz gázszerződés meghosszabbítására kell itt gondolni, ám a Török Áramlat építése előtt megnyílt zöld út és a nemzetközi viszonyok változása lehetőséget ad a geopolitikai ellenálláson megbukott, pontosabban elhalt, Magyarországot is közvetlenül érintő déli vezetéktervek újraélesztésének. Ez érdekében áll nemcsak Moszkvának és Budapestnek, de az egész mediterrán térségnek. Mivel változik az Egyesült Államok európai politikája és pragmatikusabbá válhat a viszonya Oroszországgal is, van esély arra, hogy Washington nem gördít akadályt e tervek elé. S akkor Berlin ellenállása is csökkenhet.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az elképzelés gyenge pontja azonban továbbra is Bulgária és a talán nem minden geopolitikai hátsó szándék miatt politikai káoszba fulladt Macedónia. E két ország vezetőivel pedig Orbán Viktor nagyon is jó kapcsolatot ápol, így közbenjárása már megérhet egy moszkvai telefonhívást. Ezt a logikát támaszthatja alá az is, hogy Vlagyimir Putyin pénteken hívta Borut Pahor szlovén államfőt is, akivel szintén energetikai kérdésekről is egyeztetett.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.05.27.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.