Miért történhetett meg?

BL

2012. május 24., csütörtök 14:41

A vallásuk és meggyőződésük miatt a második világháborúban elhurcolt áldozatokról emlékeztek meg csütörtökön a főváros III. kerületében.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija azt hangsúlyozta: a világháború idején történteknek ma is aktualitásuk van, azt üzenik, hogy az embereknek személyes felelősségük van egymással szemben nap mint nap. Mint mondta, teológiai szempontból felvetődik a kérdés, hogy hol volt Isten, amikor a borzalmak megtörténtek, ám az a valódi kérdés, hogy hol voltak az emberek, miért nem tettek eleget azért, hogy ez ne történhessen meg.

Ne menjünk el lehajtott fejjel

Köves Slomó kiemelte, törekedni kell arra, hogy ne menjünk el lehajtott fejjel, lecsukott szemmel a szomszédunk, barátunk, embertársunk mellett, függetlenül attól, milyen vallásúak, politikai beállítottságúak, gondolkodásúak vagyunk. Azt javasolta, hogy ezentúl ne csak a vallásuk és meggyőződésük miatt, hanem a származásuk miatt egykor elhurcoltakról is emlékezzünk meg.

Bús Balázs (Fidesz–KDNP), Óbuda polgármestere arról beszélt, „nem tekinthetünk hűvös kívülállóként” a történtekre, gátat kell szabni a ferdítések és féligazságok térnyerésének, és azt kell üzenni a testi erő kultuszát és a kollektív megbélyegzést hirdető szélsőségeseknek, hogy a náci gondolatot hirdetőknek semmi keresnivalójuk errefelé.

„Süketek párbeszéde”

A kerületvezető a közös múlttal való szembenézés kapcsán úgy véli: „a sanda politikai haszonszerzés terepévé vált, komoly piaca lett a náci beszédnek, beszivárgott a Parlament falai közé is, és a politikai paletta szélein egyaránt fontos identitásképző erővé emelkedett”. „Miután a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali ideológia csupán színében más, lényegét tekintve egy tőről fakad, érdemi párbeszéd csak ezen gondolatok kirekesztése után indulhat” – mondta Bús Balázs.

A polgármester vállalhatatlannak nevezte, hogy az egyszerű világmagyarázatok korát éljük, alig hallani a magyarországi zsidósággal kapcsolatos érvelő vitát; megfogalmazása szerint „süketek párbeszéde zajlik, s nem nehéz mögötte észrevenni az ebben érdekelt szélsőségesek politikai tematikáját”. „A Novák Elődök és Dániel Péterek közéleti szereplése nagyon sokat ártott már eddig is a magyarországi zsidóság és az összmagyarság ügyének” – szögezte le Bús Balázs, hozzátéve: ilyen közhangulatban nagy jelentősége van annak, hogy világszemlélettől függetlenül együtt róják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.