Migránspárti szervezeteket pénzel az Orbán-kabinet

2018. január 24., szerda 06:36, frissítve: szerda 11:07

Miközben a Fidesz szerint az áprilisi országgyűlési választás tétje a „Soros-terv” elleni harc, lapunk kedden újra talált egy olyan civil szervezetet, ami a magyar költségvetésből és a Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom alapítványoktól is támogatásban részesült. A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány egyik projektje 19,7 millió forintot nyert el a migránsok vállalkozóvá válásának segítésére.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból kiderült, hogy a civil szervezet egy 2015. november 20-án közzétett pályázati kiíráson adott be sikeres kérelmet. A pénz a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapon (MMIA) keresztül érkezett. Az Európai Unió az MMIA-ból megvalósítandó projektekhez 75 százalékos támogatást nyújt, a fennmaradó 25 százalékot a hazai költségvetés állja.

 

A Jövőkerék Közhasznú Alapítvány még 2013-ban a Soros-féle Nyílt Társadalom alapítványoktól is kapott 48 ezer dollárt a Roma Matrix nevű projekt megvalósítására. A Jövőkerék további két pályázaton nyert. Felsőoktatásban tanuló migránsoknak adnak álláskeresési tanácsokat, a 2018 februárjáig tartó projektre 39 millió forintot kaptak, „a finanszírozást az MMIA és a hazai központi költségvetés támogatása biztosítja”. A Világutazás a színes faluba című 2017-es projektjük pedig 13 millió forintot nyert egy 2015 novemberben kiírt pályázaton.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mindezek ellenére Puskás Imre, a Fidesz szóvivője kedden is arról beszélt: – A Soros-terv pedig igenis létezik, Soros György dollármilliárdokkal támogatja a terv végrehajtását, a Soros-szervezetek működését.

A Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból azonban úgy látszik, az Orbán-kormány tökéletesen együttműködik „migránspárti” programok finanszírozásában. Az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet három pályázata is nyert. Az uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó MMIA-keretből közel 70 millió forintot kaptak 2015–2016-ban. A legnagyobb tétel 39 millió forint, a cél pedig: „Kísérleti projekt a Magyarországon megvalósuló családegyesítések támogatására”. Ennek a felét, 20 millió forintot fordíthatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet a „Migránsok a városban: helyi integrációs szolgáltatások fejlesztése Budapesten” című projektjére. Az ENSZ-szervezet harmadik pályázata pedig 9 millió forintot kapott az uniótól és az Orbán-kormánytól a „Befogadó Budapest: Migránsok esélyegyenlőségének javítása” című tervei megvalósítására.

A Nemzetközi Migrációs Szervezetet legutóbb tavaly decemberben nevezte migrációpártinak a kormánypárti Magyar Idők. Marco Minniti olasz belügyminiszter ekkor jelentette be: a Líbiával kialakított humanitárius folyosókon keresztül 10 ezer menekült érkezik Európába 2018-ban. A líbiai migránstáborokban pedig a Nemzetközi Migrációs Szervezet választja majd ki azokat, akik a nemzetközi jog szerint menekültnek számítanak. – A Nemzetközi Migrációs Szervezet eltökélt, hogy a migráció humánus és rendezett módon történjen – olvasható a szervezet honlapján.

A legnagyobb összeget, közel 200 millió forintot az MMIA keretéből a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nyerte 2015–2016-ban. Ebben az időben szórta tele az országot a kormány a bevándorlásról és terrorizmusról szóló nemzeti konzultációs óriásplakátokkal. Ezek arról szóltak, hogy a migránsok nem vehetik el a magyarok munkáját, és tisztelniük kell a magyar kultúrát, törvényeket. Ehhez képest a BÁH projektjeinek címei egészen más hangot ütöttek meg. A „Mindannyian mások vagyunk” elnevezésű 77 millió forintot kapott, a „Vándorlás egy hosszú úton” című 33 millió forintot, de az „Egy új élet kezdete” is egészen más stílusról árulkodik a gyűlölködő óriásplakátokhoz képest.

Kedden közleményt adott ki a Nyílt Társadalom Alapítvány. Mint írták, a civileket és Soros Györgyöt megbélyegző törvénytervezet alkotóinak szándéka az, hogy kriminalizálják a civil társadalmat, és megbélyegezzék a még független és a kormánypárt által nem kontrollált vélemények képviselőit.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.01.24.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.