Mikonya György: Viszonylag tiszta a lelkiismeretem

Hutter Marianna

Hutter Marianna

2017. november 9., csütörtök 14:11, frissítve: csütörtök 19:14

– Egy személlyel szemben követtem el sérelmet, és tőle már nagyon régen bocsánatot kértem – erről beszélt lapunk megkeresésére Mikonya György, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Tanító- és Óvóképző Karának napokban elbocsátott dékánja. Az interneten vele kapcsolatban megjelentekről azt mondta: „az olyan sok és olyan bonyolult és annyira hamis, hogy csak szomorúan nézem”.

Hozzátette, a vizsgálat során rendesen leírta, hogy mi történt, de „ami mögötte beindult, ez a lincshangulat, ezt szenvedem. Látom, hogy mindenféle dolgok előkerülnek, de ezekhez nincs semmi közöm” – hangsúlyozta.

Felvetésünkre, hogy bocsánatkérésével tisztának érzi-e a lelkiismeretét úgy válaszolt: „Az én lelkiismeretem viszonylag tiszta. Vétkes vagyok, ezt elismertem, elnézést is kértem, mással pedig nincs vétkem.” Kérdésünkre, hogy ez a vétek pontosan mi volt, az ELTE közleményét ajánlotta figyelmünkbe, majd további kérdésünkre, hogy ez a cselekmény szexuális zaklatás volt-e, úgy felelt: a „zaklatás” szót sem teljesen érti, hogy mire mondják. Hangsúlyozta azt is, hogy a vallomásában tényszerűen le van írva, mi történt.

Mikonya egyébként nem tudja, hogy mihez fog kezdeni, „a feladataim megszakadtak, nem tudtam a másnapi óráimat megtartani, a pályámat ez megtöri véglegesen. Ilyen médiaözön mellett nem valószínű, hogy újra el tudok helyezkedni”. Felvetésünkre, jogosnak érzi-e az elbocsátását, nem válaszolt érdemben.

Az ELTE szerdán közleményben ismerte el, hogy legmagasabb szintű etikai testülete, a központi etikai bizottság eljárást folytatott egy vezető státusú oktatóval szemben. Olyan panasz alapján tette, amelyet egy adminisztratív munkakörben dolgozó munkatárs – tehát nem hallgató – terjesztett elő. Később az egyetem – miután Mikonya György lemondott a jogorvoslati jogáról – maga is megnevezte a dékánt, aki a határozat szerint többek közt „visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, s megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét”.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karát 2014-ben már súlyos botrány rázta meg: egy fotós megerőszakolta az egyik hallgatót az egyetem gólyatáborában. Mikonya ekkor lapunknak azt nyilatkozta: fotóskörökben, illetve az ELTE Bölcsészettudományi Karán is ismert volt K. S. Szilárd aberráltsága. Sőt ő maga is tudott arról, hogy a bűncselekményt elkövető férfi „alamuszi” módon készít fotókat lányokról. Ugyanakkor a dékánnak – mint mondta – fogalma sem volt arról, hogyan kerülhetett az illető a kar gólyatáborába. Szerinte az elkövető „megszokásból” vett részt a rendezvényen, ahova évek alatt „bedolgozta” magát. 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Tarlós István úgy látja, nem feltétlenül kell a mobil gát a Rómaira

Budapest főpolgármestere szerint rendben van a 3-as metró felújítása, és kitart a Fidesz támogatása mellett. Interjú.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

Hazánk riasztó mértékű kettéosztottságáról mesél országszerte a tűzifa

A politikusok tulajdonképpen azzal büszkélkednek, hogy a hozzájuk tartozó falvakban mennyi szegény ember él.

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.