Milliárdokba kerül, hogy gyanúsítás nélkül figyelhessenek minket

2017. október 29., vasárnap 11:37, frissítve: vasárnap 15:50

Három év alatt összesen 35,3 milliárd forintos pluszforrást igényel a 2018 júliusában életbe lépő új büntetőeljárási törvény bevezetése, amely az eddiginél jóval komolyabb megfigyelési lehetőséget biztosít a hatóságoknak – derül ki a pénteki Közbeszerzési Értesítőből.

dokumentum szerint a nemzetgazdasági tárca jövőre közel 22,7 milliárd forint, 2019-ben 11,8 milliárd, 2020-ban pedig 0,9 milliárd forintos forrást nyújt a változásban érintett szerveknek, vagyis a bíróságoknak, ügyészségeknek, a rendőrségnek és az adóhatóságnak; a pénz negyede pedig kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra megy majd el.

Az új büntetőeljárási törvényt idén júniusban, kormánypárti többséggel fogadta el az Országgyűlés. A kódex több területen is lényeges változásokat hoz, például:

  • Bevezeti a kiemelt gazdálkodási bűncselekmény fogalmát, amit piramisjátékra, bennfentes kereskedelemre vagy a költségvetési szerv ellen elkövetett vagyoni bűncselekményre vonatkoztatnak.
  • Az eljárások során bitcoint és más elektronikus pénzt is le lehet foglalni, a nyomozóhatóság pedig 100 millió forint alatt maga is dönthet zárolásról.
  • Az óvadékot a vádlottak bármilyen szabályszegés miatt elveszthetik.
  • Megszűnik az előzetes letartóztatás fogalma.
  • Büntetőeljárás során telekommunikációs eszköz használatával is érvényes vallomást lehet majd tenni.
  • A gyanúsított bármikor beismerő vallomást tehet a kedvezőbb elbírálás fejében, a kihallgatás kezdetétől a jogerős eljárás lezárásáig.
  • Bevezetik az előkészítő eljárás fogalmát, ami egyfajta előzetes megfigyelés lesz.

Utóbbi pont adja a legnagyobb mozgásteret a nyomozószerveknek: az új kódex szerint még

a nyomozás hivatalos megkezdése előtt, de már a büntetőeljárás részeként elkezdhetik az érintettek megfigyelését – így döntik majd el, hogy egyáltalán fennáll-e a bűncselekmény gyanúja.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az előkészítő eljárás lehetőséget ad arra, hogy a rendőrség, az ügyészség, a Terrorelhárítási Központ vagy a rendészeti szervek belső elhárítása egy éven keresztül titokban megfigyelhessen célszemélyeket, lehallgassa telefonjukat vagy bepoloskázza lakásukat, fedett nyomozókkal kutasson utánuk – mindehhez még a bűncselekmény megalapozott gyanújára sem lesz szükség.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.