Milliárdos nyomdai üzlet fű alatt

Pilhál Tamás

2015. szeptember 21., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 08:04

A 2013-ban újraírt választási eljárási törvényre és nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva gyártatta le tavaly az állam a konkurencia kizárásával a szavazólapokat Gyurcsány Ferenc egykori üzletfelének érdekeltségével. Így a korábban még a Fidesz által élesen támadott Erdős Ákos cége tálcán kapott egy két és fél milliárdos üzletet.

Nyílt közbeszerzés nélkül, gyakorlatilag titokban jelölték ki a tavalyi három országos választás szavazólapjainak gyártására és szállítására a Gyurcsány Ferenc volt üzletfeléhez, Erdős Ákoshoz köthető ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-t. Az ANY – az egykori Állami Nyomda – így a versenytársak tudta nélkül juthatott hozzá az összességében csaknem két és fél milliárd forintos megbízáshoz. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) lapunknak küldött tájékoztatása szerint az országgyűlési választások nyomdai termékeiért bruttó 901, a helyi és nemzetiségi önkormányzatiért 934, az európai parlamentiért pedig 580 millió forintot fizettek ki a cégnek.

Az NVI magyarázata szerint a nyílt közbeszerzés szabályainak alkalmazása, az ajánlattételi felhívás részét képező dokumentáció és műszaki leírás nyilvánosságra kerülése súlyosan veszélyeztette volna a választások biztonságos lebonyolítását. Ezért egy úgynevezett könnyített beszerzési eljárást folytattak le, amelyre egy 2011-es, az előző Orbán-kormány idején elfogadott kormányrendelet teremtett alapot. (A jogszabály az ország nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzéseket szabályozza. Az is kiderül belőle, hogy a könnyített eljárás nagyrészt megegyezik a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárással. Vagyis a kiíró szervezet gyakorlatilag azt jelöl ki ajánlattételre, akit akar.)

Az NVI arra is hivatkozott, hogy az új választási eljárási törvény egyik passzusa – a korábbiaktól eltérően – kifejezetten az NVI feladatává tette, hogy biztonsági elemekkel ellátott szavazólapokat készíttessen, amelyeket a szavazóhelyiségben is lehet ellenőrizni. E biztonsági elemek nyilvánosságra kerülése vagy illetéktelenekhez való eljutása veszélyeztette volna a választások tisztaságát – állította a választási iroda. Hozzátették: nemzetbiztonsági érdek a szavazólapok hamisítás elleni védelemmel, biztonsági elemekkel való ellátása, „és az ezekre vonatkozó információkat javasolt volt legalább nemzeti Titkos minősítéssel ellátni”. Ám miközben az NVI nemzetbiztonsági érdekre hivatkozik, az ANY-ben számottevő részesedése van külföldi cégeknek, így például az egyesült államokbeli EG Capital LLC-nek és a Digital Forest LLC-nek; előbbi Erdős Ákos igazgatósági elnök érdekeltsége, utóbbi a fiáé, Erdős Tamásé.

Bár az MSZP–SZDSZ-kormányok idején úgy látszott, a Fidesz szemében szálka a Gyurcsány Ferenc barátjaként és üzletfeleként emlegetett Erdős Ákos, a 2010-es kormányváltás mégsem okozott törést az Állami Nyomda, illetőleg az ANY állami megrendeléseiben. A jelentősebb tendereket továbbra is ők nyerik. Mint arról beszámoltunk, legutóbb például a „megélhetési bevándorlásról és terrorizmusról” szóló nemzeti konzultáció kérdőíveit készíthették el. Az ANY felügyelőbizottsági (fb-) tagja Sárközy Tamás jogász, aki a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kabinet idején kormánybiztos volt, 2008-tól pedig Gyurcsány Ferenc közigazgatási tanácsadója lett. Korábban fb-tagként vállalt szerepet a cégben Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró; mostanra a helyét testvére, Stumpf János vette át. 2011-ig a társaság igazgatósági tagja volt Heim Péter, a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának elnöke.

Emlékezetes, Erdős Ákos másik érdekeltsége, a Láng Holding Rt. vette meg az első Gyurcsány-kormány idején, 2005-ben botrányos körülmények között a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t. A Láng Rt. a kezdő ajánlatához képest – az állami privatizációs szervezet hibájából – a második fordulóban 690 millió forinttal alacsonyabb ajánlatot tehetett, amivel nyert is. A vételár végül 3,2 milliárd forint volt, noha ennél érkezett egymilliárd forinttal kedvezőbb, ám érvénytelennek minősített ajánlat is. Szintén a Láng Holding vette meg korábban az egykor Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt.-t is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Amint azt a Magyar Narancs 2005-ben megírta: Pintér Sándornak Erdős segített, amikor a Horn-kormány idején felmentették országos rendőr-főkapitányi tisztségéből. Erdős ösztönözte őt, hogy alapítson magánvállalkozást (Preventiv-Security Rt.), amelybe beszállt az Állami Nyomda.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2015.09.21.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.