Milliárdos pécsi fejlesztés: itt is előkerült Tiborcz neve

2017. november 10., péntek 20:40, frissítve: szombat 10:02

Nemcsak új orvosi kari elméleti tömböt, de új fogászati klinikát is épít a Pécsi Tudományegyetem. Utóbbit egy olyan telken, amely nemrég még Tiborcz István egyik ismerősének a tulajdonában állt. Az állam azonban már nem tőle veszi meg a telket, hanem egy olyan építési beruházótól, aki a nemzet vőjének ismerősétől vásárolta meg a közelmúltban.

Összesen akár 15-16 milliárdos fejlesztési programot is jelent a két induló projekt a Pécsi Tudományegyetemnek – mindezt ráadásul tisztán európai uniós és kormányzati forrásból tudja finanszírozni az intézmény.

A fogászati klinika építését pénteken jelentette be a PTE kancellárja. Jenei Zoltán a tervezett fejlesztésről azon a sajtótájékoztatóval egybekötött ceremónián beszélt, amelyen a PTE Általános Orvostudományi Karának új elméleti tömbje építését elnyerő vállalkozás vezetői írták alá a szerződést a PTE vezetésével.

Az új orvoskari tömb felépítését abból a valamivel több mint 24 milliárd forintból finanszírozza a PTE, amelyet a Modern városok program részeként kap a pécsi egyetem. Elsősorban olyan infrastruktúra-fejlesztésre és beszerzésekre, amelyek segítségével biztosítható a Pécsett fizetős képzéseken tanuló külföldi diákok létszámának megduplázása. Orbán Viktor 2015. tavaszi bejelentésekor 2300 külföldi tanult Pécsett, a cél 2020-ra az ötezres szám, nemrégiben azonban már arról számolt be az intézmény, hogy elérték a négyezret.

Jenei Zoltán a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy az új, több mint 11 ezer négyzetméteres orvoskari egyetemi épületet 10,5 milliárd forintból építheti meg a közbeszerzési pályázatot elnyerő ZÁÉV Zrt. (A ZÁÉV-ről köztudomású, hogy önállóan vagy konzorcium részeseként folyamatosan sikeresen szerepel az utóbbi években a nagy állami és önkormányzati építési pályázatokon.)

A kancellár kérdésünkre elmondta, hogy a 10,5 milliárd forintos vállalási árban nemcsak az új épület felépítése van benne, hanem a tereprendezés, az energetikai hálózat előkészítése és rengeteg közműkiváltás és -építés is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A telek azonban jelenleg is az egyetem tulajdona (vagyis azért már nem kellett fizetni), az új elméleti oktatást szolgáló, ötszintes, hipermodern épületet a mostani pécsi orvoskari tömb mögött húzzák majd fel a vállalásnak megfelelően 30 hónap alatt.

A programnak a fejlesztési összege akár további 2,8 milliárd forinttal is növekedhet – feltéve, ha sikerül hozzá forrást találni, fogalmazott Jenei Zoltán. A ZÁÉV-val megkötött szerződés értelmében ugyanis opciósan a jelenlegi orvosi egyetemi tömb részleges felújítása is szerepel 2,8 milliárd forintos értékben. A régi épület korszerűsítése 10 milliárd forintba kerülhet nagyjából.

Az új épület berendezése is az MVP-pénzből megy majd, az 1,6 milliárd forintba fog kerülni, és el van már különítve rá a forrás.

Ennél nem sokkal több pénzből, kétmilliárd forintból építik meg az új pécsi egyetemi fogászati klinikát. A régi belvárosban, nehezebben megközelíthető helyen, jelentős korszerűsítésre szoruló műemléki épületben van, elköltöztetése már régóta tervben volt, de máshová, ugyancsak a jelenlegi egyetemi campus területére, az orvosi kartól keletre lévő részre álmodták meg. A kétmilliárdos fejlesztési forrás az építkezésre el van különítve, az egyetem nyertes, uniós, EFOP-os pályázatából finanszírozzák majd.

Az új hely, illetve a telek, amelyre épül, nemcsak azért érdekes azonban, mert az új klinikát az orvosi egyetem közelében építik fel, hanem azért is, mert az e célra kinézett telek nem is olyan régen még Tiborcz István ismerőse egyik cégének a tulajdonában állt.

A fogászati klinikának a jövőben helyet adó telket azonban néhány hónapja eladta egy építési beruházásokkal foglalkozó cégnek. Azt követően döntött úgy az állam (a kormánydöntés a Magyar Közlönyben jelent meg Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával), hogy megvásárolja az egyetem részére, s a PTE lesz a kezelője. Azt, hogy a telket mennyiért veszi meg az állam a tulajdonostól, egyelőre nem lehet biztosan tudni, de a piaci szereplők szerint az értéke akár a két-, két és fél milliárd forintot is elérheti majd.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.