Milliós kártérítést fizethetnek a kormányzati szócsövek a Jobbiknak

2017. június 28., szerda 14:38, frissítve: szerda 16:53

Valótlanul állította a Ripost nevű kormányközeli bulvárlap, hogy Vona Gábor labancnak tartja magát, Haynau-kultuszt ápol, koccintott az aradi vértanúk kivégzésére és megvetően beszélt a 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről – állapította meg első fokon a Fővárosi Törvényszék szerdai, nem jogerős ítélete, amely egyúttal kimondta, a felperes jó hírnevének megsértéséért az újság kiadója 750 ezer forint összegű sérelemdíjjal tartozik a pártelnöknek. Hasonló állításokért a 888.hu-nak 400 ezer forintot kell Vona részére megfizetnie. A labancváddal szintén megtalált Jobbiknak mint másodrendű felperesnek a Ripost az ítélet szerint 250 ezer forintot tartozik fizetni. 

A pervesztesek a nevezett összegek utáni kamatokkal is tartoznak. A két sajtóorgánumnak egyúttal – bocsánatkérés kíséretében – közzé kell tennie az őket elmarasztaló határozat rendelkező részét. 

Az ítélet rövid szóbeli indoklásában elhangzott,

a perben kifogásolt állítások közlői az eljárásban egyáltalán nem tudták bizonyítani a cikkek valóságtartalmát. 

A döntés kihirdetésén az alperesek jogi képviselői nem jelentek meg. A Vona Gábort és pártját képviselő ügyvéd, Kummer Ákos lapunknak elmondta, keresetükben összesen kétmillió forintot követeltek, ebből ítélt meg a bíróság 1 millió 400 ezret. Ezen kívül további bírósági eljárások folynak még a Jobbik és kormánypárti média között, amiért utóbbiak török terroristákkal és a Kunmediátorral is összekapcsolták a pártot.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.