Milliókért dolgozott az SZDSZ-es botrányhősnek Tétényi Éva

MNO

2012. április 21., szombat 05:00

Esztergom szolidaritásáról biztosította a zuglóiakat Tétényi Éva egy XIV. kerületi demonstráción. A közeg nyilván nem ismeretlen a számára, hiszen az általa képviselt Archicon Stúdió Bt. 2007 júliusától 2008 októberéig havi 350 ezer forint juttatásban részesült a kerülettől. Zugló nevében a szerződést az az egykori szabad demokrata Weinek Leonárd írta alá, akit több ügyben is hűtlen kezeléssel gyanúsítanak fiktív tanácsadói szerződések miatt.

Esztergom veletek van – mondta Tétényi Éva, a város polgármestere azon a zuglói demonstráción, ahol a Hermina úti szakrendelő tervezett bezárása ellen tüntettek. Elmondta még azt is, hogy nem pártok és emberek ellen jelent meg, hanem azért, hogy az emberek végre kinyissák a szemüket. Az esztergomi fideszesek jelezték, hogy sajnálatosnak és felháborítónak tartják, hogy polgármesterük „ahelyett, hogy a munkáját végezné és Esztergom városáért dolgozna, az MSZP, LMP, Szolidaritás, a Demokratikus Koalíció és a ZÉK által szervezett tüntetésen szólal fel Budapesten”.

Egy bizonyos ügyet az MNO is talált, ami miatt feltehetőleg nem közömbös Tétényi számára a XIV. kerület: az esztergomi városvezető által képviselt Archicon Stúdió Bt. 2007 júliusától 2008 októberéig havi 350 ezer forint juttatásban részesült Zuglótól, a kerület nevében a szerződést Weinek Leonárd írta alá. A megbízás szerint Tétényiék feladata a következő volt: „Budapest-Zugló fenntartható városfejlesztési koncepciójának stratégiai kialakításában való szakmai segítségnyújtás, készülő kerületi szabályozási tervek konzultációja, kiemelt beruházások figyelemmel kísérése, Budapest Főváros Önkormányzatának Hivatalával való kapcsolattartás, világörökségi programban való részvétel, illetve a kerület képviselete a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának ülésein, városmarketing tevékenységben való részvétel.”

A szerződés kitér arra is, hogy a feladatokat személyesen Tétényi Éva köteles ellátni, szükség szerint pedig köteles a polgármesteri hivatalban is rendelkezésre állni, hetente egyszer személyesen részt venni a munkában, belső és külső egyeztetéseket tartani.

Az „esztergomi Jean d’Arcként” emlegetett politikus szakmai életrajzában a zuglói projekt nem szerepel a társadalmi megbízások között, az Archicon Bt. egy gyűjtőoldalra helyezett weboldala sem tesz róla említést – igaz, másról sem. A birtokunkba jutott szerződésen kívül egy korábbi SZDSZ-es fejlécet viselő kiadvány utal zugló és Tétényi munkakapcsolatára. A Történelmi esemény – Világörökségi fórum Zuglóban című írás arról a Gundel étteremben tartott rendezvényről számol be, ahol az észak-magyarországi városvezetőt még Zugló önkormányzati szakértőjeként mutatja be a cikk szerzője, Tétényi amúgy már akkor is az összefogás fontosságát hangsúlyozta, akkor még a műemlékvédelem érdekében. Az eseményen felszólalt Verók lstván terézvárosi és Hunvald György erzsébetvárosi polgármester, valamint Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes is.

Hunvald Erzsébetvárosának és a XIV. kerület akkori szabad demokrata polgármesterének kapcsolata nem merül ki ennyiben, és ehhez is a tanácsadókat kell felidéznünk. Mindketten alkalmazták Dudogló Pávelt, a szocialista Hunvald orosz származású, de magyar–moldovai kettős állampolgárságú barátját. Ő volt az, aki összesen 8,4 millió forintért helyesírási hibáktól hemzsegő, kézzel írt javaslatokkal látta el Zugló akkori városvezetését. A börtönt is megjárt MSZP-s polgármester általános helyettese, Ripp Ágnes – a baloldal egyik főideológusának számító Ripp Zoltán lánya – is osztogatott tanácsokat Weineknek, szociális ügyekben. A hasonló tanácsadói szerződések miatt a Központi Nyomozó Főügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja Weinek Leonárdot, aki szerintük több mint húszmilliós kárt okozott Zuglónak.

Úgy tudjuk, hogy Zuglóban jelenleg is vizsgálják a kérdéses 14 hónapban kibocsátott számlákat, hogy megnézzék: valóban volt-e mögöttük teljesítmény.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.