Minden családnak 12 ezer forintot ígér Orbán Viktor

MN

2018. március 7., szerda 14:51, frissítve: szerda 19:16

„Két fontos kérdésről tárgyalt, két fontos döntést hozott” szerdán a kormány – jelentette be a Facebook-oldalán Orbán Viktor.

A miniszterelnök elsőként arról beszélt, hogy az Idősek Tanácsa megkereste őket, és „azt mondták, hogy a gazdaság négyszázalékos növekedése és a jó gazdasági eredmények lehetőséget adnak arra, hogy immáron harmadik alkalommal tízezer forintos Erzsébet-utalványt küldjünk a nyugdíjasoknak”.

„Megfontoltuk ezt a javaslatot, és támogathatónak láttuk” – jelentette be, hozzátéve, ennek örömmel tesznek eleget, mivel meggyőződésük, hogy a gazdaság teljesítményéből a nyugdíjasoknak is részesülniük kell.

Ezt követően felidézte, hogy az elmúlt hetekben a rendkívül hideg miatt megnőtt a rezsiszámla is. „Ezért most egy téli rezsicsökkentésről döntöttünk. Minden család 12 ezer forintot jóváírhat a gázszámlájából” – közölte a miniszterelnök.

Azok számára, akik távfűtést vesznek igénybe, ugyanezt a mértékű jóváírást fogják biztosítani. Kósa Lajost bízták meg azzal, hogy „tárgyalja ki ennek konkrét részleteit az önkormányzatokkal” – fogalmazott.

Orbán hozzátette, hogy azok esetében, akik hagyományos módon fűtenek, szenet vagy fát használnak fel, megnövelik az erre a célra szolgáló szociális pénzügyi keretet egymilliárd forinttal. Pintér Sándor belügyminisztert bízták meg az intézkedés végrehajtásával.

A pontos időpontokról egyelőre nem beszélt a miniszterelnök.

Jobbik: a Fidesz retteg, jelöltjei negyedannyi ajánlást kaptak, mint négy éve

A Jobbik szemfényvesztésnek tartja a miniszterelnök rezsitámogatásokkal és az idősek segítésével kapcsolatos bejelentéseit, amely szerintük a Fidesz rettegését mutatja.

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánypártoknak nemcsak a hódmezővásárhelyi vereség miatt van félnivalójuk, hanem azért is, mert jelöltjeik negyedannyi ajánlást gyűjtöttek a választás előtt, mint négy éve. 

Az időseknek juttatandó Erzsébet-utalvánnyal kapcsolatban örömtelinek tartotta a nyugdíjasok támogatását. Kifogásolta ugyanakkor, hogy a járadékemelés nem a nyugdíjas fogyasztói kosárhoz kapcsolódik, sem a reálbér-emelkedésekhez, ami miatt egy százezer forintos havi juttatás vásárlóértéke évi 25 ezer forinttal csökkent tavaly – vélekedett. 

A tűzifára nyújtott 1 milliárd forintos keret szerinte mindössze 35 ezer családon segít, miközben 3 millióan szorulnának rá a támogatásra, a 12 ezer forintos gázár-kompenzáció pedig szerinte még mindig kevesebb, mint amennyivel többet fizetnek az emberek a piaci árnál – jelentette ki, rámutatva: három éve csökken a gáz világpiaci ára, ami azonban a hazai árakban nem érvényesült.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.