Minden hetedik magyar gyerek külföldön születik

Különösen gyatra próbálkozásai voltak a magyar kormánynak a külföldi magyarok hazacsábítására

2017. július 4., kedd 16:17, frissítve: szerda 08:33

Az LMP szerint hatástalan próbálkozásai voltak a magyar kormánynak a hazai születésszám növelésére.

Az év első négy hónapjában 4875 külföldön született magyar csecsemő anyakönyvezését kérték a budapesti kormányhivataltól, ezalatt Magyarországon 28 904 gyermek született – derült ki az LMP keddi fővárosi sajtótájékoztatóján. A magyar csecsemők 15 százaléka születik külföldön – mutatta be Kanász-Nagy Máté a párt közérdekűadat-igénylés útján szerzett, és a Központi Statisztikai Hivatal statisztikáival összehasonlított elemzését. Beszédes adat, hogy 2010 óta 81 ezer külföldön született magyar gyereket anyakönyveztettek, ami megközelíti az évi átlagos magyarországi születésszámot. A külföldi gyerekek anyakönyvezési igénye 2011 óta fokozatosan emelkedik, 2016 év végén már 13 950 igénylést nyújtottak be. Az adatokból egyedül a 2010-es év lóg ki, amikor a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása miatt 12 ezer fölé ugrott az évi anyakönyvezési kérelmek száma, ez viszont 2011-ben mérséklődött 7134-re.

A hazai néhány éves tendenciát megtörve 411-gyel (1,4 százalékkal) csökkent a szülések száma a 2016 azonos időszakához képest, ezalatt külföldről 522-vel (12 százalékkal) több gyereket anyakönyveztettek itthon. Kanász-Nagy szerint ez a tendencia is azt bizonyítja, hogy a kormány nem tudja megállítani a hazai születésszám csökkenését: az újabb és újabb demográfiai csomagokat nem hozzák meg a kívánt eredményt, ezalatt a kivándorló, többnyire szülőképes korúakról és fiatalokról tudomást sem vesz.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.