Minden kiderül: így győzi le a kormány az államadósságot – élőben a Hír TV-n

MNO

2011. március 1., kedd 11:38

A szerkezeti változások részleteit ismerteti Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Navracsics Tibor kedden. A miniszterelnök-helyettes bevezetőjében visszautalt 2002-re, amikor a szocialisták azt ígérték, hogy csak szélesebb alapokra helyezik az első Orbán-kormány intézkedéseit. A borúlátók a miniszter szerint már akkor úgy vélték, hogy így a felzárkózás fejlődési ívét fogjuk elveszíteni, és igazuk lett, mert nyolc éve stratégiai váltás történt, „csak a dilettantizmus, a korrupcióra való hajlam volt, ami a szocialista kormányzás mögött állt” – jellemezte a mögöttünk hagyott korszakot Navracsics Tibor. A bejelentést a Hír Televízió élőben közvetíti.
Magyarország nyolc kudarcos évet tudhat maga mögött, 2004-től folyamatosan csökkent a növekedés, 2006-tól tulajdonképpen stagnáltunk, miközben folyamatosan nőtt az államadósság a gazdasági fejlődés elmaradásából adódó hiányok miatt – mondta a tárcavezető, aki emlékeztetett rá: 2007-ben Magyarországon volt a legnagyobb a hiány, csak Libanon előzött meg bennünket, de azt éppen akkor támadta meg Izrael. Így 2008-ban egy önbizalmában megfogyatkozott országot talált a válság. Navracsics emlékeztetett rá, az MSZP-s kormány 2006-tól hat megszorítócsomaggal akarta megoldani a problémákat.

Mindez jól mutatja, hogy a megszorítások politikája sehová sem vezet. A csomagok lassan öncélúvá váltak, az ország általános teljesítőképességét lerontották – mondta a miniszter. Úgy fogalmazott, a megszorítások politikája zsákutca, így a jelenlegi cél a szerkezeti átalakítások sorának politikája. Ezt már korábban felismerte a kormány, és bizonyos lépéseket már korábban meg is tettünk az átalakítás érdekében – húzta alá Navracsics Tibor.

„Új minisztériumi szerkezetet alakítottunk ki, és megtörtént a kormányzati szerkezetváltás is. Megteremtettük az összehangolt államigazgatást, és ugyanezt megtettük az adórendszerrel is. Munkaközpontú gazdaságot kívántunk megalapozni, ezért pedig létrehoztuk az Új Széchenyi-tervet.” A miniszter elmondta, a szerkezeti átalakítás célja egy erős Magyarország, melynek fel kell vennie a tempót az európai államokkal. – Tisztában vagyunk vele – fogalmazott –, hogy Magyarországnak újjá kell születnie, hiszen a szocialista kormányok a segítség ígéretével szemben csupán rontani tudtak az ország helyzetén. Ki kell törni a leszakadásból, és teret kell nyitni az új szerkezetváltásnak.

Navracsics Tibor hármas célkitűzésről beszélt, melynek első lépcsőfoka az államadósság csökkentése. Ez óriási béklyót jelent, ezért is lett a Széll Kálmán-terv alcíme az adósság megszüntetése. A második pillér az államadósság újratermelődésének megakadályozása, a harmadik pedig: tartós lendületbe hozni a magyar gazdaságot. Fel kell zárkózni, csatlakozni kell Európához.

Navracsics Tibor a következő, 26 pontból álló akciótervet jelentette be:

1. A törvénymódosítás hatályba lépésétől évi negyvenről húsz napra csökkentik a miniszterek szabadságát.
2. 2011. április 1‐jétől a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat folytat az érintettekkel egy új, hatékonyabb gyógyszer‐finanszírozási rendszer kialakítása érdekében.
3. 2011. július 1‐jéig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium kidolgozza a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tévő szabályozás részleteit.
4. 2011. július 1‐jéig az Országgyűlés elfogadja az új közbeszerzési törvényt.
5. 2011. július 1‐jéig elkészítik az új, sok ember munkáját igénylő közmunkák kivitelezési terveit, és előkészítik a közmunkarendszer keretéül szolgáló új jogszabályokat a Belügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium vezetésével.
6. 2011. július 1‐jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium koordinálásával megalkotják azokat a jogszabályokat, és létrehozzák azokat az intézményeket, amelyek az új rokkanttá nyilvánítási rendszer alapjait jelentik.
7. 2011. július 1‐jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az érintett tárcákkal együtt felülvizsgálja a korengedményes nyugdíjak rendszerét, és javaslatot tesz azok megváltoztatására.
8. 2011. július 1‐jéig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a Belügyminisztériummal, a Honvédelmi Minisztériummal és a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal együtt kidolgozza az új közszolgálati életpályamodelleket.
9. 2011. július 1‐jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium felülvizsgálja a táppénzfolyósítás szabályait, és javaslatot tesznek azok átalakítására.
10. 2011. július 1‐jéig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja az új gyógyszer-támogatási rendszer működéséhez szükséges jogszabályokat.
11. 2011. július 1‐jéig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megvizsgálja, hogy a jelenlegi büntetőjogi szabályozás elégséges visszatartó erőt jelent‐e a táppénzcsalásokkal szemben.
12. 2011 szeptemberéig elfogadják a közoktatási és felsőoktatási rendszert szabályozó új jogszabályokat.
13. 2011. december 31‐éig megalkotják azokat a jogszabályokat, amelyek az új nyugdíjrendszer működéséhez szükségesek.
14. 2011. december 31‐éig a Nemzetgazdasági Minisztérium megalkotja azokat a további lépéseket, amelyek a vállalkozások adósságterhének további csökkenéséhez vezetnek.
15. 2011. december 31‐éig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kidolgozza a MÁV adósságrendezésének és átszervezésének tervét.
16. 2011. december 31‐éig a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megalkotja azokat a jogszabályokat, amelyek a végrehajtási és felszámolási eljárások gyorsítása és átláthatóvá tétele révén csökkentik a vállalkozások terheit.
17. 2012. január 1‐jéig az új, átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.
18. 2012. január 1‐jével megalakul a Nemzeti Közlekedési Holding, és megkezdődik a közösségi közlekedés szervezeti konszolidációja.
19. 2012. január 1‐jével elindítják a közmunkák új rendszerét.
20. 2012. január 1‐jén hatályba lép az új, fenntartható nyugdíjrendszer.
21. Befagyasztják a pártok nominális támogatásának értékét a 2011‐es szinten.
22. Az új alkotmány hatályba lépésével bevezetik az adósságfék intézményét.
23. 2012. szeptember 1‐jén hatályba lép az új közoktatási törvény.
24. 2012. szeptember 1‐jével megkezdi működését a felsőoktatás új rendszere.
25. 2013. január 1‐jétől életbe lép a használatarányos elektronikus útdíjrendszer.
26. 2014‐től kétszáz fős Országgyűlést választ az ország.

További részletek hamarosan.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.