Mindenki Ádert kérleli, ne írja alá a lex CEU-t

MN

2017. április 6., csütörtök 14:04, frissítve: csütörtök 17:42

Mások mellett 146 erdélyi magyar értelmiségi küldött nyílt levelet Áder János köztársasági elnöknek, amelyben azt kérik, ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, amely lehetővé tenné a Közép-európai Egyetem megszüntetését. „Az 1990-es rendszerváltást követő időkben a Közép-európai Egyetemről hazatérő fiataljaink hasonló értéket képviselnek az erdélyi magyar társadalomban” – írják a nyílt levélben.

Maga a CEU vezetése is Áder Jánoshoz fordult, és azt kéri az államfőtől, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál a törvény előzetes normakontrollját, tekintettel a törvény által felvetett súlyos alkotmányossági aggályokra. „Alapos jogi elemzés után a CEU kijelenti, hogy a törvénymódosítás számos ponton ellentétes Magyarország alaptörvényével, ugyanakkor a törvényhozó a törvényalkotási folyamat során előírt szabályokat sem tartotta be” – közölték.

Levelekkel kezdi bombázni Áder János hivatalát a több mint ezerötszáz tagú Magyar Lobbi nevű csoport is. Az Egyesült Államokban élő magyarokból álló lobbicsoport – amely korábban azt próbálta elérni, hogy George Patakit nevezzék ki budapesti amerikai nagykövetnek – alapítója, Lipták Béla erre szólította fel a tagokat.

Az amerikás magyar levélírók közt van Jankó Béla, aki 1956-ban a Budapesti Orvostudományi Egyetem forradalmi bizottságának diák képviselője volt. Ő is azt kéri, Áder küldje az Alkotmánybírósághoz a törvényt, mert „csak ezzel mentheti meg a szabadság méltóságát”.

Ugyancsak a köztársasági elnökhöz fordult Barabási Albert László világhírű fizikus és hálózatkutató, az MTA külső tagja. Azt írta, a törvénymódosítás „messze ellentmond a magyar nemzet tudományba és oktatásba vetett hitének és büszkeségének”.

 

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.