Mindenkinek fel kell készülnie a rendkívüli körülményekre + Képek

PR, NT

2012. február 6., hétfő 16:18

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói a rendkívüli időjárási körülmények között nagyjából hatezer esetet láttak el az elmúlt hétvégén. Tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban, 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek. A Duna teljes hosszában közepes zajlás kezdődött; a Tiszát kisebb megszakításokkal állójég jellemzi. Baranya valamennyi nevelési–oktatási intézményében rendkívüli szünetet rendeltek el keddre és szerdára.

A gázzal való takarékoskodás és a hideg idő miatt újabb iskolákban van kényszerű szünet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A BorsodOnline arról adott hírt hétfőn, hogy Ricsén és Olaszliszkán is szünetel a tanítás. Ricsén ezen a héten nem járnak iskolába a tanulók, várhatóan február 13-án fogadja az intézmény ismét a diákokat. Olaszliszkán az iskola és az óvoda is zárva maradt hétfőn, a nehéz anyagi helyzetben lévő önkormányzat a magas gázszámlán próbál így spórolni. Itt is egy hétig tarthat a szünet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az elmúlt héten a forrói, a taktakenézi, a girincsi és a kesznyéteni iskolában rendeltek el tanítási szünetet. A kiesett tanítási napokat tavasszal szombatonként és a tavaszi szünet terhére pótolják majd.

Az Országos Mentőszolgálat dolgozói a rendkívüli időjárási körülmények között a szokásosnál mintegy 20 százalékkal több, nagyjából hatezer esetet láttak el országszerte az elmúlt hétvégén – közölte Győrfi Pál, a szolgálat szóvivője hétfőn az MTI-vel. Mint kifejtette: sok embert a kihűléstől mentettek meg, ötven esetben fagyási sérüléseket láttak el, negyvenhárom helyszínen pedig szén-monoxid-mérgezés miatt nyújtottak sürgősségi ellátást. A folytatódó havazás, a tartós hideg miatt a mentők továbbra is teljes készültségben vannak, országszerte 743 mentőegység személyzete, mintegy 1700 mentődolgozó vesz részt az ellátásban, munkájukat hatvan terepjáró képességű mentőautó és hét mentőhelikopter segíti – tette hozzá.

A mentősök az autóval útnak indulókat arra figyelmeztetik: készüljenek fel egy esetleges órákig tartó várakozásra. Legyen elegendő üzemanyaguk a fűtéshez, vigyenek magukkal takarót, ne felejtsék otthon rendszeresen szedett gyógyszereiket. Mindenki fordítson fokozott figyelmet a környezetében élőkre, különös tekintettel az idős emberekre, segítségre szorulókra – közölte Győrfi Pál, hozzátéve: a kiegészítő fűtőberendezéseket használók ellenőrizzék, ellenőriztessék a készülék üzembiztosságát, aki teheti, szerezzen be szén-monoxidra figyelmeztető berendezést.

691-szer kellett beavatkozni

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn azt közölte: a hideg idő és a havazás miatt tizenkét ember vesztette életét az elmúlt három napban. A hétvégén 691 esetben kellett beavatkoznia a katasztrófavédelemnek, 270 embert mentettek ki 140 elakadt, balesetet szenvedett járműből. Fagyási sérülések, szén-monoxid-mérgezés, a havazással összefüggő közúti baleset miatt 172 ember szorult orvosi ellátásra, 55 embert pedig átmenetileg ki kellett költöztetni az otthonából.

 


Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfő délelőtt azt mondta: a rendőrség 24 ezer esetben intézkedett a hétvégén, 300 embert mentettek meg a fagyhaláltól azzal, hogy segítséget nyújtottak nekik. A hétvégén 20 ezer rendőr volt szolgálatban.
Összesen 170 közúti közlekedési baleset történt a szóban forgó időszakban, ezekből egy volt halálos kimenetelű, hét súlyos, huszonnyolc pedig könnyű sérüléssel végződött. A balesetek jelentős része koccanásos volt, nem járt személyi sérüléssel.

A rendkívüli időjárásra tekintettel a Honvédkórház 26 férőhelyes melegedőt alakított ki a rászorulók számára II-es számú telephelyén, a VI. kerületi Podmaniczky utcában – közölte az intézmény kommunikációs vezetője hétfőn az MTI-vel.

Zajlás kezdődött


A Dunán a vízhőmérséklet a jégképződés kritikus határára csökkent, így a folyó teljes hosszában közepes zajlás kezdődött; a Tiszát kisebb megszakításokkal állójég jellemzi. A Balatont a part mentén összefüggő jég borítja – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője hétfőn az MTI-vel. Molnár Béla tájékoztatása szerint a Dunán Rajkától Kisbodakig az állójeget többletvíz lebocsátásával feltörték a határon túlról érkező jég biztonságos levezetése érdekében. Komáromnál 70 százalékos, Almásfüzitőnél 60 százalékos, Budapestnél pedig 50–60 százalékos a zajlás. A Tiszán kialakult állójég vastagsága átlagosan 10–20 centiméter, a jég felületén 15–20 centiméter vastagságú hó van. A korábbi zajlójeges szakaszok is beálltak, Aranyosapáti és Tiszaadony között, valamint Tiszaroff térségében összetorlódott állójeges szakaszok alakultak ki, 40–60 centiméter vastagságban.

„Általánosságban elmondható, hogy a Duna és a Tisza nagyobb mellékfolyóit kisebb megszakításokkal állójég borítja. Az állójég vastagsága a mellékfolyókon átlagosan 7 és 20 centiméter között alakul” – közölte a főigazgató. Arról is beszámolt, hogy a Balatont a part mentén összefüggő, a tó középen szakadozott felszínű, változó vastagságú jég borítja, melynek átlagos vastagsága 10–12 centiméter. A Velencei-tó vízszintje 136 centiméter, jégvastagsága növekedett, hétfő reggel 13 centimétert mértek.

Fotó: MTI


A Tiszán január 31-e óta elsőfokú a jeges árvíz elleni készültség, a Dunán múlt péntek óta van érvényben az elsőfokú riasztás. Másodfokú készültséget rendeltek el vasárnap a Duna mentén a dunakiliti gátőrjáráson. Harmadfokú a riasztás a Mosoni-Duna torkolati szakaszán, pontszerűen a gönyűi kikötő védelme érdekében, ezt múlt pénteken rendelték el. A főigazgató hozzátette: a Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörő hajó biztosítja. A Tiszán Tokajban 4, Tiszalökön és Kiskörén 2-2 jégtörő hajó, a Dunán Baján 3, Gönyűn 2 jégtörő hajó áll készenlétben.

Molnár Béla hangsúlyozta: a vízügyi szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el, és gondoskodnak a jégtörő hajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A kiskörei és a tiszalöki vízlépcsőnél, valamint a siófoki úgynevezett nagyműtárgyaknál folyamatosan üzemelnek a jégtelenítő és a vízforgató berendezések a létesítmények üzemképességének megőrzése érdekében – jegyezte meg Molnár Béla. Tájékoztatása szerint a két nap alatt lehullott hó mennyisége a Tisza vízgyűjtőjén 1,18 köbkilométerrel növelte a hóban tárolt vízkészletet, melynek mértéke ezzel meghaladta a sokévi átlagot. A Duna vízgyűjtőjén a 11 köbkilométer jelentősen magasabb az átlagnál (körülbelül 8,5 köbkilométer), de a mennyiség csak kis mértékben nőtt az elmúlt napokban.

Fehér Balázs, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa korábban elmondta: a déli országrészben hétfő reggeltől havazik, de estig mindenhol lehet csapadék; keddtől enyhébb, akár a 0 fokot is elérő hőmérséklet lehet helyenként.

Rendkívüli szünet Baranyában

Rendkívüli szünetet rendelt el keddre és szerdára Baranya valamennyi nevelési–oktatási intézményében a megyei kormányhivatal. Góra Zoltán megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: az intézmények vezetőinek a tanítás nélküli napokon is gondoskodniuk kell a gyermekek, tanulók felügyeletéről. Az önkormányzatok saját hatáskörben a bölcsődékben is elrendelhetik a szünetet – fűzte hozzá. A tűzoltó ezredes megjegyezte, a kormányhivatal a döntést a megyei katasztrófavédelem javaslatára hozta meg, tekintettel a rendkívüli időjárási körülményekre és a közlekedésben várhatóan kialakuló nehézségekre.

Góra Zoltán közölte: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint Baranyában hétfőn 5–15 centiméter friss hó eshet, gyenge hófúvás előfordulhat, a hőmérséklet mínusz 10–13 fok között alakul. Kedden egész napos havazás várható, amely 20–30 centivel növeli az eddig lehullott hó mennyiségét, az élénk szél miatt pedig hófúvások alakulhatnak ki. Bár a havazás szerdára megszűnik, marad a rendkívüli hideg, a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 7–16 fok között lehet majd.

Zala megye több településén összesen 34 rászoruló kapott eddig adományként egy-egy köbméter tűzifát a hétvégén; Zalaegerszegen új melegedőhelyet nyitott a katasztrófavédelem, miután megtelt a vöröskereszt hajléktalanszállója.


Még három út járhatatlan

Három út még hétfőn kora este is járhatatlan volt a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t. Továbbra sem lehet közlekedni az Abaújkér–Aranyospuszta, a Pere–Abaújszántó és a Vilány–Fony közötti úton. Ugyanakkor félpályán már lehet közlekedni a Gesztely és Újharangod, a Szemere és Kány, valamint a Tiszalúc és Hernádnémeti közötti, valamint több más alsóbbrendű úton. A megyében minden település megközelíthető.

Másodfokú figyelmeztetés három megyére

Erős hófúvás miatt keddre három megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A szolgálat honlapján található információ szerint jelenleg citromsárga, vagyis elsőfokú riasztás van érvényben gyenge hófúvás miatt az ország északkeleti felében, Borsod-Abaúj Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több térségében, továbbá Hajdú-Bihar megye hajdúböszörményi kistérségében.

Elsőfokú riasztás van érvényben a Dunántúlon Zala és Somogy megye teljes területén, Vas és Veszprém megye több térségében és Fejér megyében az enyingi kistérségben. Másodfokú figyelmeztetés csak Somogy megyében van érvényben erős hófúvás miatt. Ezenkívül tizenhárom megyében citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge hófúvás, illetve havazás, néhány dunántúli megyében az erős széllökésekre vonatkozóan is. A figyelmeztetés egész napra szól, míg a riasztás 1–3 órára.

Újabb iskolákban rendeltek el tanítási szünetet

Jász-Nagykun-Szolnok megyében újabb települések általános iskoláiban rendeltek el különböző időtartamú tanítási szünetet erre a hétre – közölte a megyei védelmi bizottság hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a rendkívüli időjárás miatt Tiszafüreden, Nagyivánban, Tiszaderzsen már hétfőn sem kellett iskolába menni, Csataszögön, Hunyadfalván és Nagykörűben keddtől szünetel a tanítás, míg Mezőtúron, a Katolikus Általános Iskolában hétfőre és keddre rendeltek el rendkívüli tanítási szünetet.

Múlt pénteken hasonló döntés született Tiszatenyőn is, ahol hétfőtől két héten át szünetel az oktatás. Az iskola vezetője saját hatáskörben azért határozott így, mert a kemény téli napok alatt meg akarják kímélni csaknem 150 tanulójukat a megfázásos megbetegedésektől. Ezenkívül a nagy hidegben az épület fűtési rendszerét nagyon megterhelné a kellő hőmérséklet biztosítása, a vidékről bejáró pedagógusoknak pedig gondot okozna az utazás.

A következő két hét során a gyermekekre – igény esetén – az idősek napközi otthonában vigyáznak. A lemaradást a tavaszi szünetben és szombatonként pótolják majd az intézményben.

A védelmi bizottság a közleményében kitért arra is, hogy a megyében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 38 gépjárművel végzi az utak tisztítását. Minden település megközelíthető. A főutak jól járhatóak, a mellékutak havasak.

A Jászkun Volán Zrt. autóbuszai néhány perces késéssel közlekednek, továbbra is csak a szegedi és bajai járatoknál van jelentős, 1–2 órás késés. A hétvégén a mentőszolgálat megerősített ügyelettel látta el feladatát, a szokásos 28 kocsi helyett 34 autóval dolgoztak. Szombaton és vasárnap összesen kétszáz alkalommal kellett vonulniuk, ebből tíz esetben láttak el a rendkívüli időjárás okozta fagyásos sérüléseket.

Somogyban is szünetet rendeltek el

Tanítási szünetet rendeltek el több somogyi iskolában a hó és a hideg időjárás miatt – adta hírül a Somogyi Hírlap internetes oldala hétfőn. A Sonline.hu értesülése szerint a csökölyi iskolában hétfőre és keddre rendelt el tanítási szünetet az igazgató, de az időjárástól függően elképzelhető az egész hetes szünet is. Az igali iskolában sokan hiányoztak a hét első napján, ezért ott is tanítási szünetet rendelt el az igazgató, míg a diákok több mint felét bejáróként fogadó kaposfői iskolában az előzetes tervek szerint kedden és szerdán szünetel a tanítás.

A Somogy Megyei Védelmi Bizottság nem tartja indokoltnak rendkívüli tanítási szünet elrendelését – közölte a szervezet hétfő délután az MTI érdeklődésére. A kiadott közlemény szerint a védelmi bizottság elnöke mellett az egyes intézmények igazgatói is elrendelhetnek rendkívüli tanítási szünetet, továbbá megteheti ezt a település jegyzője is, ha a szünet települési szintű.

A védelmi bizottság tájékoztatása szerint a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK) oktatási intézményei közül a Duráczky Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Nevelési Tanácsadó Nagyatádi Tagintézményében keddtől egész hétre rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az intézményvezető, mivel kevés tanuló ért be az órákra. A közlemény arra nem tér ki, hogy az előbbi mellett a megyében mely intézményekben rendeltek el az időjárás miatt tanítási szünetet.

Teljes a kihasználtság

Országosan százszázalékos a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága – tájékoztatta a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI-t. Több megyében száz százalék feletti a kihasználtság, ilyen adatok érkeztek Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyéből – írta Matlári Ferenc, az alapítvány munkatársa az MTI érdeklődésére küldött tájékoztatóban. Mint közölte, az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága Budapesten napok óta 97 százalék körüli. „Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a rendszer teljes kihasználtsággal működik” – jegyezte meg.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kicsit kívülre kellett szorítani a színészt

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.