Miniszterelnök-jelölti vitát akarnak, Sorost Orbánra cserélnék

2018. február 13., kedd 14:57, frissítve: kedd 17:36

Miniszterelnök-jelölti vitát kezdemény a Válasszunk! 2018 (V18) nevű mozgalom, ugyanis anélkül szerinte elképzelhetetlen egy demokratikus választás – jelentették be a csoport keddi sajtótájékoztatóján. A V18 egy január elején alakult mozgalom, amelynek célja arra buzdítani minél több állampolgárt, hogy menjen el szavazni áprilisban. Tagjai közt szerepel többek közt Balázs Péter volt külügyminiszter, Bod Péter Ákos közgazdász és Andor László volt EU-biztos.

Balázs Péter szerint a miniszterelnök-jelölti vita részleteit a pártoknak és a médiumoknak közösen kellene kidolgozniuk. Kérdésünkre, hogy kinek kellene részt vennie rajta, Balázs Péter azt mondta, a Fidesz határzárat átvágó plakátján látható személyek – vagyis Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Vona Gábor és Gyurcsány Ferenc – lefedné a kört akkor, ha Soros Györgyöt Orbán Viktorra cserélnék. Azt viszont leszögezte: ha hét jelöltnél többen vitáznának, az már zavaró lenne. A felvetésre, hogy Orbán Viktor úgysem fog részt venni a vitán, Balázs Péter úgy reagált, ettől függetlenül videóbejátszásokkal meg lehetne jeleníteni a programját, és a többiek arra tudnának reagálnak. „A tevékenysége jelen lesz a teremben” – tette hozzá Balázs. A mozgalom azt is szeretné, ha előtte a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai is vitáznának három, több témakört felölelő alkalommal. Az első az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás lenne, a második a gazdaság, a versenyképesség, a munkahelyteremtés kérdése, míg a harmadik vita a jogbiztonság, az európai értékek, a migráció témáit járná körül.

Balázs Péter elmondta: a V18, ha kell, „körültekintő tájékozódás” után áll majd oda a mellé a jelölt mellé, akit a legesélyesebbnek tart. Balázs Péter azt sem zárta ki, hogy az egyéni körzetekben akár a Jobbik jelöltjét támogassák, ha az illető osztja a V18 által korábban megfogalmazott nyolc pontot (például hogy legyen nemzetközileg versenyképes a magyar oktatás, vagy hogy módosítsák az illiberális alaptörvényt). Igaz, megjegyezte: „tartok attól, hogy a Jobbiknak vagy más szélsőséges pártnak a programja elválhat a fő iránytól, amit a nyolc pont tartalmaz”. 

– Épül egy hálózat, mi is megyünk sok helyre, tele van a naptárunk a következő hetekre – mondta Balázs Péter arra a kérdésre, hogy például hogyan kívánnak mozgósítani egy falusi választópolgárt. Hozzátette: a technikát is segítségül hívják, hogy minél több embert el tudjanak érni. 

Közös megegyezéssel váltak el Lévai Katalintól, akinek indítékaival nem foglalkoznak – mondta Balázs Péter azzal kapcsolatban, hogy a volt esélyegyenlőségi miniszter nemrég kilépett a V18-ból, hogy Lendülettel Magyarországért nevű pártjával maga is induljon a választáson. Balázs Péter ugyanakkor Lévai pártja kapcsán hozzátette: „zavaró tényezőnek” tartja az újabb kis pártok bejelentkezését. „Úgy néz ki a helyzet, mint egy maratoni mezőny, amely most fordul be a célegyenesbe. A többiek már lefutottak 40 kilométert, most meg beszaladnak önjelöltek, és megzavarják azokat, akik szorgalmasan trappoltak idáig” – mondta. Vagyis szerinte semmi nem hiányzik kevésbé a mai választási küzdelemben, mint az új pártok jelentkezése. 

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Bod Péter Ákos elmondta: nem a V18 tagjaként, hanem személyes meghívásnak eleget téve vesz részt kedd délután a hódmezővásárhelyi polgármester-választás teljes ellenzék által támogatott jelöltjének, Márki-Zay Péternek a lakossági fórumán. Balázs Péter ugyanakkor azt mondta: Bod Péter átadhatja Márki-Zaynak a V18 üdvözletét. 

 A V18-nak egyébként kedden indult el a honlapja, illetve a Facebook-oldala is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.