Minisztériumi beismerés

Garamhegyi Ábel találkozott a Rail Cargo Austria képviselőivel

Magyar Nemzet

2008. február 28., csütörtök 00:03

A gazdasági minisztérium korábbi államtitkára, Garamhegyi Ábel elismerte, hogy a MÁV Cargo-privatizáció kezdetén fogadta a Rail Cargo Austria képviselőit, és tárgyalt velük. Szakértők szerint a MÁV Cargo-üzlet még korántsem lefutott ügy, mind a két állam versenyhivatala vizsgálja a tranzakciót, amely akár az Európai Bizottság elé is kerülhet.
Elismerte lapunk kérdésére Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára (az elmúlt évben a tárca államtitkára volt), hogy tavaly az év első felében hivatalában fogadta a Rail Cargo Austria (RCA) vezetőit, és tárgyalt velük a MÁV Cargo (MC) küszöbönálló privatizációjáról. Erről a szakállamtitkár munkatársa tájékoztatta lapunkat. A fenti információ annak fényében érdekes, hogy – miként lapunk korábban beszámolt róla – osztrák források szerint Garamhegyi Ábel fontos szerepet töltött be az MC privatizációjának lebonyolításában és az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB vasúti szállító leányvállalatának, az RCA-nak sikeres szereplésében.

A GKM munkatársának tájékoztatása szerint Garamhegyi az MC-privatizáció első, tapogatózó szakaszának kezdetén fogadta bemutatkozó, úgymond udvariassági látogatáson az RCA vezetőinek tárgyalócsoportját. Ezen a találkozón a kapcsolatfelvételen túl a magyar kormánytisztviselő tájékoztatta az érdeklődő cégvezetőket a magyar fél elképzeléseiről, várakozásairól a magánosítási folyamattal kapcsolatban. – Garamhegyi az osztrák pályázó mellett még néhány induló cég képviselőivel is találkozott – mondta a minisztériumi munkatárs.

Az MC privatizációs folyamata még nem ért véget, és nem csak a kibontakozó nemzetközi botrány fenyegeti. Emlékezetes, hogy a Format osztrák hetilap szerint lobbizással bíztak meg egy kis, ismeretlen magyar céget, a Geuronet Bt.-t, amely 1,9 milliárd sikerdíj várományosa, de amelyről sem a MÁV-nál, sem a GKM-nél nem tudnak, és nem is rendelkezik regisztrációval a magyar lobbiszövetségnél. Osztrák gyanú szerint magyar pártoknak juttatta volna a sikerdíj egy részét.

Emellett az is kiderült, hogy mind az osztrák, mind a magyar versenyhivatal vizsgálja a kontraktust. Lapunk kérdésére Heinczinger István, a MÁV vezérigazgatója azt mondta, az aláírt szerződést semmi nem veszélyezteti, a versenyhivatali eljárások pedig igen ritkán végződnek eltiltással. Valószínűbb, vélte a vezérigazgató, hogy ha talál is a versenyhatóság kifogásolnivalót a magánosításban, az részterületeket érint. A Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a Népszavának megerősítette, hogy a hivatal foglalkozik az MC-privatizációval, de mint mondta, érdemben még nem tudták vizsgálni az adásvételt, mert a benyújtott kérelem részletes hiánypótlására van szükség. Az is lehet, értesült a napilap, hogy a végső szót nem is a versenyhatóságok mondják ki, mert az ügylet felkeltette az Európai Bizottság figyelmét is, és a testület akár magához is vonhatja a döntést.

Jámbor Gyula

A szerkesztő ajánlja