Mintha csak Soros György írta volna a kormány migrációs programját

MN

2018. január 23., kedd 16:47, frissítve: kedd 19:42

Az 1300 befogadott menekültet leleplező Altusz-interjú után újabb méretes pofonba szaladt bele az Orbán-kabinet, és ahogy az előzőt, ezt is magának adta.

A Heti Válasz újságírója vette észre forrásgyűjtés közben azt a 2013-as októberi határozatot, amelyben a kormány a Migrációs stratégiáról döntött, hogy így vállaljon részt és kérjen forrásokat az EU hét évre tervezett Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapjából.

A kormányhatározatban egyebek között ezek a célkitűzések szerepeltek:

  • a harmadik országbeli állampolgárok tájékoztatása a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségéről, folyamatáról és felkészítésük a honosításhoz szükséges alkotmányos alapismereti vizsgára,
  • a migránsok társadalmi és politikai életbe való bevonásának elősegítése,
  • a migránsok bevonása az integrációs intézkedések megvalósításába, mentorrendszer kialakítása,
  • a migránshátterű civil szervezetek megalakításának ösztönzése, a meglévő szervezetek kapacitásfejlesztése, az e szervezetek közötti együttműködés fórumának megteremtése,
  • az integráció kétirányú folyamat, ezért fontos a harmadik országbeli állampolgárokkal szemben nyitott magyar társadalom és a kultúrák közötti párbeszéd kialakulásának elősegítése-kialakítása.

Gyakorlati célként pedig ezeket említik a dokumentumban:

  • a harmadik országbeli állampolgárok befogadó lakókörnyezetének kialakítását és fenntartását elősegítő intézkedések,
  • a migránsok beilleszkedését segítő önkéntesek munkájának támogatása,
  • a kultúrák közti párbeszéd ösztönzését szolgáló programok kidolgozása és működtetése,
  • a migránsoknak az intézményekhez, árukhoz, köz- és magánszolgáltatásokhoz való hozzáférésének vizsgálata, az esetleges diszkriminációt csökkentő programok kidolgozása és működtetése,
  • a magyar lakosság részére a befogadó szemléletet ösztönző programok szervezése, felvilágosító kampányok ösztönzése, megvalósítása, a kulturális sokszínűséghez való igazodás képességének elősegítése.

Tény, hogy a stratégia elfogadásakor a kormány még nem számolhatott a szír polgárháború hatására érkező félmilliós menekülthullámmal, de az uniós menekültügyi alap pénze akkor is jól jött neki, amikor nyilvánosan már a migráció és persze Soros György ellen kampányolt.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ebből a forrásból juttattak 25 millió forintot a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnek, hogy megvalósíthassa a menekültek beilleszkedését támogató programját.

Mielőtt bárki is félreértené, a legálisan érkező, státussal rendelkező menekültek és oltalmazottak befogadása teljesen normális folyamat – csak a uszító kormányzati propaganda tükrében tűnik falsnak.

A kormány még hetekkel ezelőtt is teljesen migránsellenes hangvételt ütött meg, a menekültek jogaiért kiálló szervezeteket pedig hivatalosan ellenségként, Soros-bérencként kezelte, akkor is, ha épp nem kaptak Soros György alapítványaitól érkező támogatást.

Orbán Viktor miniszterelnök helyeslően nyilatkozott az őcsényi hisztériáról és a menekülteknek szállást adó panziós megfenyegetéséről – pedig ezeket a menekült családokat a kormány jóváhagyásával fogadták be, ahogy az elmúlt években összesen 2300 oltalmazott- és menekültstátusú személyt is.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.