MKPK: az emberi élet a fogantatástól kezdődik

BL

2012. június 1., péntek 21:03

A művi terhességmegszakítással az abortusztabletta alkalmazása egyforma súlyú, és semmiképpen sem teszi emberségessé ezt a cselekedetet. Az emberi élet a fogantatástól kezdve védelmet érdemel – áll a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nyilatkozatában, amelyre kitért Mohos Gábor, az MKPK titkára pénteken Budapesten, a testület nyári üléséről tartott sajtótájékoztatón.
Harrach Péter pénteken az elmúlt időszakban nagy vihart kavart abortusztabletta-ügyben ismét megerősítette: a KDNP életpárti, az abortusz egyetlen formáját sem tartják támogathatónak. Bővebben>>>

A dokumentumban az szerepel, hogy az egész társadalom fontos feladata támogatni a válsághelyzetbe jutott anyákat. Az RU 486 jelű abortusztabletta magyarországi engedélyezésével kapcsolatos hírekhez fűződően az MKPK felhívja a katolikus hívek figyelmét arra, hogy „az abortusz minden formája az emberi élet kioltása, amely a Teremtő örök törvénye folytán súlyos bűn, így a katolikus egyház sem taníthat mást erről az igazságról”.

Kezdődik a hit éve

Erdő Péter bíboros, az MKPK elnöke a sajtótájékoztatón rámutatott: június 10-én a Szent István-bazilika előtt Kiko Arguello, a neokatekumen mozgalom alapítója tart evangelizációt, amelyre minden bizonnyal sok szomszédos országból is érkeznek hívek. A szervezők gondoskodnak a magyar nyelvre fordításról. Elmondta azt is, hogy a Fokoláre mozgalom szervezi a Genfest programot augusztus végén, szeptember elején, amely zenével, tanúságtételekkel, lelkiséggel összekapcsolt nagy nemzetközi találkozó lesz, s erre több ezer magyart is szívesen várnak a rendezők.

Az ősszel kezdődő hit éve programjai keretében a katolikus kultúra napjait összekötik a hitről való tanúságtétellel és a hitmagyarázattal, amelyhez idén kórusfesztiválok kapcsolódnak egyházmegyei szinten, jövőre pedig országos kórustalálkozót rendeznek – jegyezte meg a bíboros.

Mohos Gábor szólt arról: a II. vatikáni zsinat (1962–1965) megnyitásának 50. évfordulóján, október 11-én kezdődik a hit éve, amelynek célja, hogy „az egyház tanítására irányítsa a hívők és minden érdeklődő figyelmét”. A 2013. november 24-ig, a katolikus kalendárium szerinti Krisztus király ünnepéig tartó évre a magyar egyházmegyék is változatos programokkal készülnek: tanulmányi napokkal, valamint könyvek megjelentetésével kívánják hitük tanítását jobban megismertetni.

„Finanszírozott áttérítési akció bontakozik ki”

Úgy fogalmazott: az MKPK „komoly erőfeszítéseket tesz a külföldön, szórványban élő magyarság anyanyelvi lelkipásztori ellátása érdekében”, így döntés született arról, hogy több közösséghez is küldenek papot Magyarországról. Aggodalommal tapasztalják – mondta –, hogy a többségében katolikus nyugati és határon túli magyarság körében „sajátos módon finanszírozott áttérítési akció bontakozik ki”. Újabban néhány iskolaátadás is „hasonló jellegűnek tűnik” – fűzte hozzá. A konferencia részvétét fejezte ki az olaszországi földrengés károsultjainak, valamint felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten segítséget nyújt a rászorulóknak – tette hozzá.

Elmondta: 2013. július 23. és 28. között Rio de Janeiróban rendezik meg a következő katolikus ifjúsági világtalálkozót, amelyen egy ifjúsági küldöttség képviseli majd Magyarországot. A távolság és az ebből adódó magas részvételi díj miatt a brazíliai programokkal párhuzamosan Pécsre várják a magyar fiatalokat, akik – csakúgy, mint 2008-ban az egri Magyar Sydney rendezvényen – közösségben kapcsolódhatnak be a világ másik felén zajló találkozóba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.