Mocsai: Az olimpia utáni jövő a tét

TK

2012. június 8., péntek 08:21, frissítve: péntek 11:15

Az olimpiai felkészülés árnyékában fontos világbajnoki selejtezőt játszik vasárnap Veszprémben és jövő szombaton Oslóban a magyar férfi-kézilabda-válogatott Norvégia ellen. A párharcban már aktív szereplő lesz a három év kihagyás után visszatérő Nagy László.

A norvégok ellen összességében pozitív a mérleg (24 mérkőzés, 17 győzelem, 1 döntetlen, 6 vereség, 573 lőtt és 520 kapott gól), ám az utóbbi két alkalommal, amikor a vb-re kijutás volt a tét, a skandináv gárda bizonyult jobbnak összesítésben.

A 2000-es vb-selejtezőjében a magyarok Szegeden 20:19-re nyertek, Altában pedig 24:22-re kikaptak, így egyetlen gól döntött a norvégok javára. A 2004-es vb előtti párharcban Sandefjordban 27:24-re nyertek a norvégok, a magyarok Miskolcon csak 30:29-re győztek, és kétgólos különbséggel a rivális jutott tovább.

Éppen emiatt mondta Mocsai Lajos szövetségi kapitány, hogy a vb-kilencedik., Eb-tizenharmadik. Norvégia a lehető legerősebb a lehetséges ellenfelek közül. „Ők, velünk szemben, nem jutottak ki az olimpiára, így nekik ez az egyetlen esélyük, hogy a nemzetközi vérkeringésbe bennmaradjanak. Azonban mi is ott akarunk lenni a jövő évi vb-n, és az olimpiai utáni időszakra vonatkozó jövő a tét” – mondta az MTI-nek Mocsai.

Hozzátette: ugyan Nagy László visszatérésével bővült a támadási és a védekezési variációk száma, ám Krivokapics tüdőembóliája miatt minden kerettagnak rosszabb lett a hangulata.

„A norvégok nagyon veszélyesek, képesek komoly csapatjátékra, ráadásul náluk lesz a visszavágó, és Oslóban ünneplést szerveznek. Az a feladatunk, hogy a két meccs alapján ne tudjanak örülni” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

A vb-hetedik, Eb-nyolcadik magyarok Veszprémben még soha sem játszottak a norvégokkal, Oslóban 1978-ban és 1993-ban csapott össze a két gárda, előbb 20:17-re, majd 24:16-ra nyertek a magyarok. A két együttes utolsó mérkőzését a 2011-es svédországi vb-n játszotta, január 15-én, Norrköpingben a Mocsai-csapat 26:23-ra győzött.

A Veszprém Arénában válogatott meccsen még nem kaptak ki a magyarok, a város másik csarnokában utoljára 1999. szeptember 19-én veszített az együttes, a szlovénoktól Eb-selejtezőn 27:23-ra.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.