Módosulhat a trafiktörvény

2014. január 8., szerda 04:16

Hamarosan módosul a trafiktörvény, a nemzeti dohányboltok ellen mindennapossá vált támadások kivédésére elsősorban a kirakatok fóliázása változik meg. Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy a koncessziós jogra pályázók gyenge üzleti tervei is okozhatják a trafikok veszteségeit.

Mindennapossá váltak a trafikrablások, rendőrségi statisztikák szerint tavaly július óta több mint félszáz esetben tettek bejelentést dohányboltok elleni támadásról. A gyakori bűncselekményekhez az átláthatatlan, lefóliázott kirakatok is hozzájárulhatnak, s a kereskedők szerint betörés esetén órákig kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az eladó. Ezért várható, hogy a jogalkotók hamarosan módosítják a trafiktörvényt.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: folyamatosan egyeztetnek a trafikosokkal, a jogalkotóval és a koncessziók kiírójával is. – Több olyan javaslatot tettünk, amelyek biztosítják a külső belátást, és összhangba hozhatók a törvényi előírásokkal, mégis hozzájárulnak, hogy a jövőben kevésbé legyenek kiszolgáltatva a dohánybolti dolgozók. Jelenleg a jogalkotók döntésére várunk – mondta Légrádi Petra. Hozzátette, a trafikok külső arculatát érintő változás elsősorban a kirakatok fóliázását érinti majd, amelyhez például figyelembe kell venni azt a szempontot is, miszerint a kiskorúak továbbra sem láthatnak be az üzletbe. A trafiktörvény módosításának részleteiről később tájékoztatnak.

Több trafikot is kiraboltak

Mint ismert, vasárnap kiraboltak egy benzinkútnál működő trafikot Csongrádon. Ezt megelőzően a főváros XIII. kerületében késsel fenyegetőzve a bevétel átadására kényszerítette az eladót egy férfi, Zuglóban, a XIV. kerületben pedig szombaton történt rablás, ott egy lövés is eldördült.

A lefóliázott ablakok és ajtók miatt rabolnak ki egyre több trafikot a szakemberek szerint. Pécsett 12 nap alatt három nemzeti dohányboltost támadtak meg fegyverrel vagy késsel.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.