Módosulhat a trafiktörvény

Thurzó Katalin

2014. január 8., szerda 04:16

Hamarosan módosul a trafiktörvény, a nemzeti dohányboltok ellen mindennapossá vált támadások kivédésére elsősorban a kirakatok fóliázása változik meg. Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra hívta fel a figyelmet, hogy a koncessziós jogra pályázók gyenge üzleti tervei is okozhatják a trafikok veszteségeit.

Mindennapossá váltak a trafikrablások, rendőrségi statisztikák szerint tavaly július óta több mint félszáz esetben tettek bejelentést dohányboltok elleni támadásról. A gyakori bűncselekményekhez az átláthatatlan, lefóliázott kirakatok is hozzájárulhatnak, s a kereskedők szerint betörés esetén órákig kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet az eladó. Ezért várható, hogy a jogalkotók hamarosan módosítják a trafiktörvényt.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szóvivője a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: folyamatosan egyeztetnek a trafikosokkal, a jogalkotóval és a koncessziók kiírójával is. – Több olyan javaslatot tettünk, amelyek biztosítják a külső belátást, és összhangba hozhatók a törvényi előírásokkal, mégis hozzájárulnak, hogy a jövőben kevésbé legyenek kiszolgáltatva a dohánybolti dolgozók. Jelenleg a jogalkotók döntésére várunk – mondta Légrádi Petra. Hozzátette, a trafikok külső arculatát érintő változás elsősorban a kirakatok fóliázását érinti majd, amelyhez például figyelembe kell venni azt a szempontot is, miszerint a kiskorúak továbbra sem láthatnak be az üzletbe. A trafiktörvény módosításának részleteiről később tájékoztatnak.

Több trafikot is kiraboltak

Mint ismert, vasárnap kiraboltak egy benzinkútnál működő trafikot Csongrádon. Ezt megelőzően a főváros XIII. kerületében késsel fenyegetőzve a bevétel átadására kényszerítette az eladót egy férfi, Zuglóban, a XIV. kerületben pedig szombaton történt rablás, ott egy lövés is eldördült.

A lefóliázott ablakok és ajtók miatt rabolnak ki egyre több trafikot a szakemberek szerint. Pécsett 12 nap alatt három nemzeti dohányboltost támadtak meg fegyverrel vagy késsel.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.