Molnár Gyula: Aki ma ünnepel, nem méltó az együttműködésre

, ,

2017. október 2., hétfő 10:37, frissítve: hétfő 13:34

Molnár Gyula MSZP-elnök hétfőn tíz órakor tartott rendkívüli sajtótájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről. A politikus nyilatkozata elején közölte: nem volt könnyű Botka László vállalása, hiszen pontosan tudta, hogy nemtelen támadások fogják érni, és pozícióharcok lesznek. 

Leszögezte, hogy csak egy teljes körű demokratikus összefogás képes leváltani a kormányt. Botka László nem akarta azt, hogy az együttműködésnek az ő személye legyen az akadálya, ezért a visszalépés mellett döntött – jelentette ki.

Molnár Gyula kitért arra is, hogy

  • az elnökség tárgyalódelegációt állít fel. Molnár mellett Tóth Bertalan és Hiller István haladéktalanul megkezdik az egyeztetéseket;
  • még a héten felveszik a kapcsolatot az érintett pártokkal;
  • a következő időszakban az egyéni körzetekre fókuszálnak;
  • a választmány elnöke hétvégére összehívja a választmány ülését;
  • és várhatóan még az idén kongresszust tartanak, ahol a választási listát is elfogadják.

Mindemellett hangsúlyozta, hogy ez egy nagyon szomorú pillanat. „Ezt a menetet elvesztettük, de azt gondolom, hogy a csatát meg fogjuk nyerni” – fogalmazott, és kiemelte, hogy Botka lehetséges és valós kihívó volt. „Aki most ünnepel, az nem barátja a szocialista pártnak, nem barátja a demokráciának, és nem méltó az együttműködésre” – fűzte hozzá.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Molnár Gyula személyesen, valamint az MSZP elnöksége nevében is megköszönte Botkának az eltelt időszak küzdelmét. Emellett leszögezte: nem hagyják magukra a szavazókat, az elégedetleneknek és a változást akaróknak világos alternatívát akarnak mutatni.

A sajtótájékoztató végén a lemondást firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy miután a miniszterelnök-jelölt nem tudja folytatni, a többi szereplőnek az a dolga, hogy „vigye tovább a repülőgépet”. Egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy a párton belül új jelöltet találjanak, a 106 egyéni körzetre koncentrálnak. Úgy látja, nem érett meg az idő arra, hogy az MSZP jelöltje vezesse a demokratikus összefogást.

Ugyanakkor a szocialista párt egyedül nem fogja tudni leváltani a hatalmat, csak összefogásban, abban pedig a Demokratikus Koalíció is benne van, de „van élet Gyurcsányon kívül is”. Koordinált és külön listán indulni jelenleg a vereség forgatókönyve – tette hozzá.

Tele van a fejem nevekkel – így reagált Molnár Gyula a Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy ki lehetne az MSZP civil szférából érkező miniszterelnök jelöltje. Molnárnak ugyanis korábban az volt s koncepciója, hogy Botka Lászlónak kell miniszterelnök-jelöltnek lennie, de ha ez nem sikerül, akkor a helyére civil szereplőre lenne szükség. „Nem a klasszikusan a baloldalhoz köthető, de politikában már ismert, jártas, nem kezdő emberről kell majd beszélnünk” – mondta hozzátéve, hogy azt is vállalnia kell majd az illetőnek, hogy ezt a szerepet széleskörűen - szocialistáktól a Momentumig - megtestesítse. Példának hozta az alternatív köztársasági elnök-választást, ahol az ellenzéki pártoknak sikerült Majtényi László személyében megállapodniuk. „Nem hiszem, hogy őt kell jelölni, csak azt akarom mondani, hogy ilyen típust kell találnunk” – szögezte le. Vagyis konkrét nevet Molnár nem kívánt mondani attól függetlenül, hogy vannak ötletei.

Majdhogynem mindenre képes vagyok, de nem tudok látni a jövőbe – ezt már lapunk azon kérdésére válaszolta Molnár Gyula, hogy Botka és Ujhelyi lemondása után várhatóak-e további távozások a pártban. Elmondta, ő személy szerint arra kért mindenkit, hogy további lemondások ne legyenek. Így a szocialisták mai elnökségi ülésén sem került szóba az, hogy az MSZP további elnökségi tagjai hagynák ott posztjukat.

További újságírói kérdésre arról beszélt, hogy például a Fidesz újabb nemzeti konzultációja azt bizonyítja, hogy nem gondolja úgy, hogy a közvéleménykutatások igazak. „Ebből a szempontból semmilyen módon nem látom, hogy késésben vagyunk” – közölte a pártelnök hét hónappal a választások előtt. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Ujhelyi István lemondott alelnöki pozíciójáról, azt mondta: „Ujhelyi István szerintem előbb írta meg levelét, minthogy meghallgatta volna a vitát, én nagyon sajnálom” – közölte, hozzátéve, hogy talán a politikus két órával később „másként gondolta volna”, de mindezt már visszavonni nem lehet.

Molnár Gyula szerint egyébként sok függ attól, hogy a sajtó a kialakult helyzetet „végstádiumként aposztrofálja vagy új lehetőségként”.

Hozzátette: Lattmann Tamás soha nem felelt meg az általuk támasztott miniszterelnöki szerepnek. „Miniszterelnök-jelöltek nem teremni szoktak, értük nagyon sokat kell harcolni” – mondta.

Az elnökségben úgy beszélgettek, hogy ez egy új lehetőség, mostantól a saját 800 ezer szavazójuk meggyőzésén fognak dolgozni.

Molnár Gyula arról is beszélt, hogy 2018-ban az emberek az utolsó percig fognak gondolkodni azon, hogy elmennek-e szavazni. Szerinte a Fidesz sem látja lefutottnak a voksolást, így még időben vannak.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy vannak-e emberei a Fidesznek a pártban. Molnár Gyula válasza az volt, nincsenek, és be fogják bizonyítani, hogy a Fidesz leváltásán dolgoznak. Szerinte ilyenkor a politikai viták felnagyítódnak. Bízik abban, hogy idővel Botka László is úgy látja, nem árulás, hanem a külső körülmények eredményezték ezt a helyzetet.

A sajtótájékoztatón ott voltak a kormányközeli média képviselői is, de ahogy az esemény meghívójában is szerepelt, nem kérdezhettek.

Botka László korábban szegedi sajtótájékoztatóján erősítette meg a lemondásáról szóló sajtóhíreket. „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni – kezdte rövid nyilatkozatát Botka László. – Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak – tette hozzá. – Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását” – fogalmazott, majd megköszönte az eddigi támogatást. Hozzátette: hisz a közösségben, és Szeged városáért kíván a jövőben dolgozni.

Lemondott az MSZP alelnöke, Ujhelyi István is. Tarjányi Péter pedig a HVG.hu kérdésére közölte, nem érez felelősséget a történtek miatt. Ugyanakkor kijelentette: azzal egyetért, hogy nyomást helyeztek a szocialista jelöltre. „Tükröt mutattunk nemcsak neki, hanem a többi ellenzéki pártnak is” – fogalmazott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.